Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για τον ΤΑΠ η κυβέρνηση Τσίπρα

θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις
Έπειτα από ένα εξάμηνο καθυστερήσεων, προβληματικών κινήσεων και παλινωδιών, με βασικό υποκινητή τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα κληθεί σύντομα να τοποθετηθεί επί του αν πραγματικά επιθυμεί την υλοποίηση του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ). 



Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές με τις οποίες συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες «Το Βήμα», πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας»: η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει εμπράκτως ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην ομαλή εκτέλεση του έργου ή ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μέχρι που μπορούν να φθάσουν αυτές ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει. Ωστόσο, πηγή με γνώση του παρασκηνίου είναι σαφής: «Πάντοτε βρίσκονται εναλλακτικές λύσεις σε τόσο μεγάλα projects. Και ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν μπορεί να καθίσταται όμηρος μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Είναι άλλωστε σαφές ότι ο κ. Λαφαζάνης και άτομα του στενού περιβάλλοντός του προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να προβάλλουν εμπόδια και να κωλυσιεργήσουν, διεκδικώντας ανεδαφικά ανταλλάγματα την ώρα που προωθούσαν τον ανταγωνιστικό Turkish Stream.

Το δύσκολο έργο θα πρέπει να αναλάβει ο διάδοχος του κ. Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), ο Πάνος Σκουρλέτης. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το προσεχές διάστημα ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον αγωγό που θα μεταφέρει το αζερικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδος, Αλβανίας και Ιταλίας.
------------------------------
Πηγή:Το ΒΗΜΑ
------------------------------