Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Σύντομα θα εξαντληθούν τα ελάχιστα αποθέματα λιπασμάτων προειδοποιεί ο ΣΠΕΛ

Με πολλά προβλήματα πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες και η τροφοδοσία της αγοράς λιπασμάτων. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), σε επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό, οι κλειστές τράπεζες και οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων έχουν «φρενάρει» τις εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και έτοιμων προϊόντων με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να εξαρτώνται αποκλειστικά από τα λιγοστά αποθέματά τους. «Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με καμιά τράπεζα άρα δεν λειτουργεί στην πράξη η διαδικασία μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ κ. Γιάννης Βεβελάκης. «Ο Σύνδεσμός μας διακινεί πάνω από το 95% των λιπασμάτων της ελληνικής αγοράς και υπάρχει πρόβλημα σοβαρό με την εισαγωγή πρώτων υλών για την παραγωγή τους. 


Όσον αφορά τα αποθέματα βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Αν δεν κάνουμε εισαγωγές δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των παραγωγών», τονίζει.

Και προσθέτει: «Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να δεχτούν πληρωμές αφού η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών μας δεν έχει internet banking αλλά επιταγές με μεγάλα ποσά που δεν μπορούν να τις εξοφλήσουν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν «λειτουργήσει» ο παραπάνω μηχανισμός δεν υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσουμε σε εισαγωγές.

Όμως εκτός από αυτό θα δυσκολευτούμε να πληρώσουμε και τις μισθοδοσίες των εργαζόμενών μας. Επίσης από την Τρίτη (30/6/2015), που δεν πληρώσαμε τη δόση στο ΔΝΤ, έχουν καταπέσει όλες οι ασφάλειες πιστώσεων, κάτι που σημαίνει ότι οι προμηθευτές μας από το εξωτερικό, μπορεί να έχουν όλη την καλή διάθεση, αλλά δεν μπορούν να μας δώσουν ούτε μια ημέρα πίστωση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουμε μόνο μετρητοίς.

Και επειδή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, πολλές εταιρείες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους γιατί φοβούνται μήπως τα χρήματα στους λογαριασμούς όψεως που διαθέτουν δεχτούν «κούρεμα». Όπως ακούγεται αν υπάρξει «χρεοκοπία» θα γίνει ότι έγινε και στην Κύπρο δηλαδή οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε bail in (κούρεμα) και πολλοί θα χάσουν τα χρήματά τους.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι πέρα από τα προβλήματα που υπάρχουν με την ΕΕ η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει για τον ελληνικό αγροτικό τομέα και τις επιχειρήσεις του κλάδου το πιο «ασφαλές» μέρος για να εργαστούμε».

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΠΕΛ έχει ως εξής:

"Κύριε Πρωθυπουργέ και κ. Υπουργοί,
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα μας και εκπροσωπώντας τα μέλη μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση στον κλάδο μας. Οι επιχειρήσεις μας είναι κατά κανόνα παραγωγικές και εισαγωγικές: εισάγουμε πρώτες ύλες, όπως επίσης και έτοιμα προϊόντα, τα περισσότερα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης εκτός ΕΕ πχ Κίνα, Ρωσία κτλ. Οι κλειστές τράπεζες και τα Capital controls που εφαρμόστηκαν από τη Δευτέρα, μας δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία θέλουμε να σας εκθέσουμε.

Οι εταιρείες μας πλέον δεν μπορούν να εισάγουν προϊόντα και α΄ ύλες, λόγω του ότι οι προμηθευτές μας, αφενός δεν μπορούν να μας προσφέρουν πίστωση, αφού έχουν καταπέσει όλες οι ασφαλιστικές καλύψεις, αφετέρου λόγω των πρόσφατων τραπεζικών μέτρων, δεν μπορούμε να κάνουμε εμβάσματα εξωτερικού, για να καλύψουμε τις παλαιές οφειλές μας.
Επίσης τα ελάχιστα αποθέματα που υπάρχουν σύντομα θα εξαντληθούν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας με λίπασμα.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μη ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με λιπάσματα με ανυπολόγιστες συνέπειες, καθ’ όσον βρισκόμαστε στη μέση του παραγωγικού κύκλου όλων των καλλιεργειών. Υπό αυτές τις συνθήκες η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει να δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα.

Επιπρόσθετα, η ήδη μειωμένη ρευστότητά μας πλήττεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι πελάτες μας δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών όπως επίσης δεν εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες επιταγές μας. Τέλος, η ανασφάλεια για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, έπειτα και από τη μη πληρωμή του ΔΝΤ στις 30/6 και η πιθανότητα να κηρυχτεί η χώρα σε καθεστώς πλήρους χρεοκοπίας, υποχρεώνει πολλές εταιρείες σε αναστολή ή πλήρη διακοπής της λειτουργίας τους με συνέπεια απωλειών πολλών θέσεων εργασία.

Κύριε Πρωθυπουργέ και κ. Υπουργοί,
Η επάνοδος της πρότερης κατάστασης και παραμονή στο ευρώ θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησής σας. Επίσης θέλουμε να σημειώσετε ότι η ΕΕ ήταν και πρέπει να παραμείνει για την χώρα μας αδιαμφισβήτητη κοιτίδα, της οποίας η μέχρι τώρα, αλλά και μελλοντική καθοριστική συνεισφορά μέσω των ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο."
----------------------------------
Πηγή: paseges.gr
----------------------------------