Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Στα 70 ευρώ το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά στα νησιά Με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων

Την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας σε όλες τις συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ αρχής γεγομένης από τα νησιά (πλήν της άγονης γραμμής) προβλέπει το νομοσχέδιο με τα μέτρα που θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή.

Οι συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτιοκά με πλαστικό χρήμα σε όλα τα νησιά με 4.100 κατοίκους και άνω και ο ΦΠΑ που θα ειοσπράττεται θα αποδίδεται εντός πέντε ημερών απ΄ευθείας από τις τράπεζες στο υπουργείο9 Οικονομικών.
Το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί αππό το φθινόπωρο σε όλη την Ελλάδα.


Αναλυτικά στο νομοσχέδιο και στο κεφάλαια για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, προβλέπει τα εξής:

Οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι τρεις, 23%, 13% και 6% (από 6,5%).

Στο 23% υπάγονται η εστίαση και όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς και τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ΦΠΑ 13% επιβάλλεται σε όλα τα νωπά τρόφιμα μη συσκευασμένα, στο ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, το νερό, τα ξενοδοχεία, γραφεία τελετών, στην παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% παραμένουν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.
στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.

On line απόδοση

Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στις συναλλαγές που διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής. Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα ρυθμιστεί η διαδικασία εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ.
------------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
------------------------------