Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ανω των 60 δισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες - Γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά από τους Ευρωπαίους το ΔΝΤ

Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της γενναίας επέκτασης των ωριμάνσεων του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προκαταρκτική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη.

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως εάν δεν υπάρξει «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του χρέους  (comprehensive operation) εκ μέρους των ευρωπαίων, τότε εκείνο δεν θα εξετάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα, αποσαφηνίζοντας πως πλέον δεν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.


Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το τέλος του 2018 περίπου 60 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές τις ανάγκες, εκ των οποίων περισσότερα από τα 36 δισ. ευρώ εκτιμά πως θα πρέπει να προέλθουν από δάνεια από τη ζώνη του ευρώ.

Η συγκεκριμένη έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει συνταχθεί βάσει των νέων δυσμενών δεδομένων που δημιουργούν για την ελληνική οικονομία οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τόσο την μη εξόφληση των δόσεων 1,56 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, όσο και τον τερματισμό του ευρωπαϊκού προγράμματος και την απώλεια των 10,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κεφάλαια του EFSF που θα κάλυπταν τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Η προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που καταρτίσθηκε κατά τις συζητήσεις του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες τοποθετεί στα 50,2 δισ. ευρώ τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο Οκτωβρίου 2015- Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, εάν προστεθούν και τα δάνεια των ΔΝΤ και ΕΚΤ που πρέπει να αποπληρωθούν από σήμερα έως τον Οκτώβριο 2015 τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ.

Στελέχη του ΔΝΤ που παρουσίασαν την έκθεση ξεκαθάρισαν πως η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα μετά την εισαγωγή των κεφαλαιακών περιορισμών και την μη πληρωμή του Ταμείου (κάτι που χαρακτήρισαν ως χρεοκοπία) αυξάνει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Προειδοποίησαν δε πως εάν τα capital controls διατηρηθούν για αρκετό διάστημα οι ζημιές στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι εκτεταμένες.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του τονίζει ότι για να διασφαλιστεί πως το χρέος είναι βιώσιμο θα πρέπει α) οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις να επιστρέψουν πίσω σε τροχιά υλοποίησης, β) να παραταθεί σημαντικά η διάρκεια των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δανείων και γ) να παρασχεθεί παράλληλα νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τα προσεχή έτη.

«Εάν το εξεταζόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων αποδυναμωθεί περαιτέρω και ιδιαιτέρως εάν μειωθούν περαιτέρω οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και εξασθενίσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις , τότε θα καταστεί αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνεται στην έκθεση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη σχετική αναφορά στέλεχος του ΔΝΤ παρουσίασε με ακόμη πιο μελανά χρώματα την κατάσταση. «Η Ελλάδα έχει πλέον αισθητά μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες. Η δε αδυναμία της να απορροφήσει πρόσθετο χρέος είναι δεδομένη», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ ξεκαθαρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμφωνήσουν σε μια «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του ελληνικού χρέους (comprehensive operation).

Ο ίδιος ερωτηθείς εάν προτείνει κούρεμα (στην έκθεση του ΔΝΤ προβλέπεται ως μια λύση η απομείωση της αξίας των διμερών δανείων που έδωσαν οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα το 2010 ύψους 53 δισ. ευρώ) ανέφερε πως μια αντιστοίχου αποτελέσματος λύση θα ήταν ο διπλασιασμός της περιόδου χάριτος και των προθεσμιών αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

«Είτε σημαντικό κούρεμα (significant haircut) είτε σημαντική επιμήκυνση των ωριμάνσεων (significant extension of maturities), οδηγούν σε μείωση χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV)», είπε. «Δεν μπορούμε να μπούμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς μια αξιόπιστη λύση για το χρέος», ανέφερε, προσθέτοντας πως το Ταμείο έχει υπάρξει όσο πιο σκληρό γίνεται με τους ευρωπαίους στο θέμα του χρέους.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως μια μείωση του χρέους με επέκταση των ωριμάσεων είναι μια «δραματική» μείωση που προσκρούει σε πολιτικές αντιδράσεις. Προσέθεσε δε πως μια τέτοια εξέλιξη θα απαιτούσε δραστικές μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος την επομένη τριετία, το εν λόγω στέλεχος παραδέχθηκε πως ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ. Κληθείς να εξηγήσει τη θέση του ΔΝΤ πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καλύψουν τα 36 δισ. ευρώ από αυτά, το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως η ευρωζώνη τοποθετεί χαμηλότερα τα σχετικά νούμερα και δεν υιοθετεί τις προβλέψεις του Ταμείου. «Αυτά τα μεγέθη είναι όλα μέρος της διαπραγμάτευσης», ανάφερε σχετικά.

Το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ερωτηθείς για το εάν η δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και σχετίζεται με το προσεχές δημοψήφισμα, ανέφερε πως η έκθεση έχει ήδη σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση και πως δημοσιοποιείται αποκλειστικά για λόγους διαφάνειας.
------------------------------------------
Πηγή: in.gr-Θανάσης Κουκάκης
------------------------------------------