Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΕΣΤΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Καίγεται η Ελλάδα: Στο έλεος της φωτιάς Υμηττός και Νεάπολη

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 52 εστίες φωτιές εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε ολόκληρη τη χώρα. Τα μεγάλα πύρινα μέτωπα, ωστόσο, είναι οκτώ.

21:02 Δύο γαλλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μασσαλία θα έρθουν αύριο το πρωί στη χώρα μας για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση.

20:30: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Μαλακάσα. Εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια.

20:22: Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται τώρα το ένα μέτωπο της φωτιά στη Νεάπολη Βοιών δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης

20:15: Θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο της Εύβοια; όπου η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο



Το θρίλερ στον Υμηττό
Λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι ο Υμηττός τυλίχθηκε στις φλόγες με το μέγεθος της καταστροφής να αποκαλύπτεται μέσα από τις εικόνες που μεταδίδονται. Πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει την Αττική, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να κρατήσουν σώες τις περιουσίες των πολιτών και τις πράσινες περιοχές.


Οι αρχές δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τη λαίλαπα, η οποία εξαπλώθηκε στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη ενώ έχει φτάσει μέχρι και τη Βάρη.

Ευτυχώς, στην πυρκαγιά της Αττικής δεν έχουν κινδυνέψει άνθρωποι με τα μόνα «θύματά» της να είναι δύο σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς.


Οι δήμαρχοι και οι κάτοικοι των πόλεων καταγγέλλουν πως οι φωτιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών, καθώς όπως αναφέρουν άκουσαν εκρήξεις γκαζακιών.

Η φωτιά που κατακαίει τη Νεάπολη
Στο πύρινο μέτωπο της Λακωνίας, η κατάσταση είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η ανεξέλεγκτη φωτιά, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα σε δασική έκταση, έχει περάσει μέσα από σπίτια και καταστήματα, κάνοντας τα στάχτη.

Εχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι, το Κέντρο Υγείας και το γηροκομείο Νεάπολης.

Τραγική κατάληξη είχε ένας 58χρονος άνδρας, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδίας. Ο άνδρας αισθάνθηκε ενοχλήσεις και πήγε στο κέντρο υγείας της Νεάπολης όπου έπεσε μπροστά από το κτίριο.

Τον επανέφεραν τρεις φορές, αλλά τελικά δεν άντεξε η καρδιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ομογενή από το Βέλγιο, ο οποίος έφτασε στο χωριό καταγωγής του το Λάχι για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Εκκενώθηκε και το Γηροκομείο Νεάπολης και οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε συγγενείς τους.

Η Πυροσβεστική αναφέρει πως η κατάσβεση στην περιοχή είναι αρκετά δύσκολη εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.


Μπαράζ πυρκαγιών και στην υπόλοιπη χώρα
Στο μπαράζ πυρκαγιών που πλήττει τη χώρα προστέθηκε η Εύβοια με τις «γλώσσες» φωτιάς να φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Αφράτι.

Στη Μαλακάσα, από την άλλη πλευρά, η Πυροσβεστική κάνει προσπάθεις να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά, με τους δυνατούς ανέμους, ωστόσο, να δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Εκατόν τριάντα παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Οι δύο, από τις τρεις, κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119.

Μέτωπα φωτιάς υπάρχουν σε Λάρισα, Ιωάννινα και Καλαμάτα. Στη Μεσσηνία υπήρξαν δύο εστίες, με τις αρχές να καταφέρνουν να τις δαμάσουν.

Τσίπρας, Καμμένος και Δούρου για τις μεγάλες πυρκαγιές

Τσίπρας μετά την επίσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής: «Δίνεται μια πολύ σοβαρή μάχη για να τεθούν σε έλεγχο οι φωτιές. Ζήτησα να συνδράμει και ο στρατός στη μάχη με τις φλόγες στον Καρέα με δύο σινούκ. Επιχειρούν πάνω από 70 οχήματα. Απογειώθηκαν από τη Θεσσαλονίκη άλλα δύο καναντέρ και από την Ελευσίνα δύο σινούκ. Ολες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή. Σε Λακωνία και Αττική αλλά και σε 4 ακόμη σημεία στη χώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται και η εθελοντική προσφορά εκεί που επιτρέπεται από την πυροσβεστική.

Χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές. Ενημερώθηκα και για τους δύο πιλότους. Ειναι καλά στην υγεία τους. Επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση. Μεταφέρονται για πρώτες βοήθειες στο κοντινότερο νοσοκομείο. Θέλω να απευθυνθώ και στα ΜΜΕ χρειάζεται ψυχραιμία, έδωσα εντολή να γίνεται ενημέρωση από τον υπεύθυνο της πυροσβεστική ανά δύο ώρες. Εχει γίνει επίσημο αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για βοήθεια στη μάχη με τις φλόγες.

Δεν έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συνδρομής. Χρειάζεται προσοχή και πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες. Θα υπάρξει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή μου για να δούμε και το θέμα της πρόληψης γιατί με αυτά τα καιρικά φαινόμενα υπάρχει φόβος για νέες πυρκαγιές ή εμπρησμούς».

Καμμένος: «Λόγω της ύπαρξη πολλών διαφορετικών εστιών και επειδή είναι πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και δημιουργία ενός κλίματος που θυμίζει το 2007 οι ένοπλες δυνάμεις πήραν εντολή να βγάλουν περιπολίες στις ορεινές περιοχές. Ζητώ και από τους εθελοντές να βρίσκονται κάτω από το συντονισμό της πυροσβεστικής και να συνδράμουν και στο έργο της πρόληψης και της κατάσβεσης».
Δούρου: «Αυτό που βλέπω μοιάζει να είναι υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας».

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις πυρκαγιές
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, πραγματοποιείται αυτή την ώρα,  προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός των ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη μετέχουν οι Υπουργοί Ν. Βούτσης, Π. Καμμενός, ο αναπληρωτής Υπουργός Γ. Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αν. Μαυρόπουλος, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος.

Εχει την σημασία του, προφανώς, ότι στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό μετέχει και ο Διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης,

Καρέ-καρέ η μάχη με τις φλόγες, οι καταστροφές που άφησε πίσω της η φωτιά και η αγωνία των κατοίκων στον Υμηττό















Bίντεο από το πύρινο μέτωπο της Λακωνίας




---------------------------
Πηγή: iefimerida.gr
---------------------------