Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η κοινή δήλωση - συμφωνία των "18" για την Ελλάδα

Τη δήλωση που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες, που μετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών - Μελών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, παρουσίασε, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη λήξη της Συνόδου.

Σύμφωνα με αυτή, δόθηκε προθεσμία - τελεσίγραφο στην Ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 9 Ιουλίου και στη συνέχεια θα υπάρξει αξιολόγηση αυτής από τη Σύνοδο Κορυφής των "28", αυτή τη φορά, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015.


Η κοινή δήλωση - συμφωνία των "18"

"1. Συναντηθήκαμε απόψε για να συζητήσουμε τη σοβαρή κατάσταση στην Ελλάδα. Σημειώσαμε ότι, οι Αρχές της Ζώνης του Ευρώ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ζώνης του Ευρώ στο σύνολό της.

2. Μετά το Ελληνικό δημοψήφισμα, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας δεσμεύτηκε να υποβάλει νέα αίτηση για ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο που ορίζει η συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, συμπεριλαμβανομένων αυστηρούς όρους πολιτικής.

3. Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε επειγόντως κατά πόσον είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια βάση για την εξεύρεση μιας συμφωνίας που θα σέβεται τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και τους κοινούς μας κανόνες.

4. Η Ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο θα παραθέσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μία συνολική και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την αξιολόγηση των τριών Θεσμών, που θα υποβληθεί στο Eurogroup.

5. Οι Αρχηγοί Kρατών ή κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή 12 Ιουλίου."
----------------------
Πηγή: epoli.gr
----------------------