Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας σε Αντικύθηρα και Κύθηρα

Τα Αντικύθηρα και Κύθηρα επισκέφθηκε την Πέμπτη 21 Μαίου 2015 ο Πρόεδρος της
Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος,συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θ.Δρίτσα , την Περιφερειάρχη κυρία Ρένα Δούρου, τον βουλευτή Α" Πειραιά κύριο Θ.Λεουτσάκο και από Ανώτατους Αξιωματικούς της Προεδρίας, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Κυθήρων κυρίου Στράτου Χαρχαλάκη . 

Η επίσκεψη του Προέδρου προγραμματίστηκε στα πλαίσια του εορτασμού της 151ης επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. 

Ο Πρόεδρος ξεκίνησε την επίσκεψη του από τα Αντικύθηρα. Φτάνοντας εκεί με ελικόπτερο τύπου Chinook προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο περίπου στις 10:00 π.μ. όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος του Δήμου Κυθήρων κύριος Στράτος Χαρχαλάκης

Μετέβησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μύρωνος, προσκύνησαν, και έγινε ξενάγηση από τον πατέρα Αντώνιο.
Μιλώντας μαζί του ο Πρόεδρος του είπε μεταξύ άλλων «εσείς εδώ φυλάτε Θερμοπύλες» και τον συνεχάρη για το σθένος και την ψυχική του δύναμη. 

Ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ενάλιες έρευνες του μηχανισμού των Αντικυθήρων και στη συνέχεια επισκέφτηκε τον Ορνιθολογικό Σταθμό (Ο.Σ.Α) όπου του έγινε παρουσίαση του έργου που γίνεται εκεί, από τον κύριο Γεώργιο Σγούρο. 

Ο Πρόεδρος αναχώρησε από το ελικοδρόμιο των Αντικυθήρων με προορισμό το αεροδρόμιο "Αριστοτέλης Ωνάσης". 









Γύρω στις 12.00 φτάνοντας στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, τον περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. 
Μια ανθοδέσμη του προσφέρθηκε από ένα κοριτσάκι και επειδή ως γνωστόν υπάρχουν στενοί δεσμοί του Προέδρου με το νησί, εκεί τον περίμενε και  ο φίλος του, Ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κασιμάτης. 

Ο "καθηγητής της καρδιάς μου"είπε στους συνεργάτες του, μη κρύβοντας την συγκίνηση και την χαρά του καθώς ο κύριος Κασιμάτης υπήρξε δάσκαλος του. 

Εν συνεχεία αναχώρησε για την Χώρα όπου τον υποδέχτηκαν και όλες οι τοπικές αρχές. Κατόπιν μετέβη, στον Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου όπου τον καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, 

































Ακολούθησε δοξολογία και εν συνεχεία μετάβαση στην πλατεία Στάη και επιμνημόσυνη δέηση . Μετά το τέλος της δέησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγινε κατάθεση στεφάνου, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας απο την κ.Ελένη Χάρου Κωροναίου, και στη συνέχεια παρέλαση από μαθητές των σχολείων, Άγημα στρατού , και η στρατιωτική μπάντα που ήρθαν νωρίτερα στο νησί από την Πελοπόννησο .












Ο Πρόεδρος στη συνέχεια μετέβη στο Δημαρχείο και σε μια σύντομη τελετή του επιδόθηκε η απόφαση της Ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη των Κυθήρων από τον Δήμαρχο, καθώς και επίδοση αναμνηστικής πλακέτας. 

Στις 14.00 στην αίθουσα ¨Δημήτρη Στάη" του Κυθηραικού Συνδέσμου, παρατέθηκε επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την συνοδεία του καθώς επίσης και σε επίσημους προσκεκλημένους του Δημάρχου . 





















 Έγινε η καθιερωμένη προσφώνηση και αντιφώνηση των δύο αντρών και δόθηκαν δώρα στον Πρόεδρο από τον Δήμαρχο. Στη συνέχεια μετά το γεύμα αναχώρησαν με προορισμό την Ιερά Μονή των Μυρτιδίων για προσκύνημα. 

Εκεί ο Σεβασμιώτατος υποδέχτηκε και ξενάγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δόθηκαν αναμνηστικά δώρα. 

Τελευταία στάση του Προέδρου ήταν ο Ποταμός . Επισκέφτηκε την Ιλαριώτισσα ,προσκύνησε και ξεναγήθηκε από τον Μητροπολίτη και τον Πατέρα Μαριάτο αναφερόμενοι σε ένα μικρό ιστορικό της εκκλησίας. 

Στο Πνευματικό Κέντρο του Ποταμού έπαιξε η φιλαρμονική του Ποταμού, και ο Μαέστρος καθώς και οι μουσικοί εδέχθησαν τα συγχαρητήρια του Προέδρου. 

Επίσκεψη έκανε ο Πρόεδρος στο φωτογραφείο της Εβίτας Σοφίου. Αφιέρωσε χρόνο και θαύμασε την σπάνια συλλογή φωτογραφιών του παππού της . 

Εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού και ο Σύλλογος Ποταμού συναντήθηκαν μαζί του, συζήτησαν και του έδωσαν επίσης τα δικά τους δώρα.. 

Επισκέφτηκε τον Ανδριάντα του Στρατηγού Κορωναίου και έγινε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του Ποταμού από τον κύριο Κοσμά Μεγαλοκονόμο. 

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε θερμή υποδοχή από τους κατοίκους στην πλατεία του Ποταμού καταχειροκροτήθηκε , συνομίλησε μαζί τους και προσφέρθηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα. 

Στις 17.35 αναχώρησε ο Πρόεδρος από το νησί των Κυθήρων με προορισμό την Πρωτεύουσα.





















-------------------------------------------------------------------------
Ρεπορτάζ Τάκης Πολίτης - Φωτογραφίες AdelinFM - Εβίτα Σοφίου
-------------------------------------------------------------------------