Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ένας Έλληνας πρωτοπόρος στη Βιοηλεκτρονική!

Ο καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Βιοηλεκτρονικής της γαλλικής Ecole Nationale Superieure des Mines de Saint-Etienne, Γιώργος Μαλλιαράς, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς με τις έρευνές του, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δυνατότητες που ανοίγει η Βιοηλεκτρονική, αλλά και για τη «διαρροή εγκεφάλων» από την Ελλάδα λόγω της κρίσης.

Ο κ. Μαλλιαράς αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 και πήρε το διδακτορικό του στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν το 1995. Έπειτα από διετή μεταδιδακτορική έρευνα στην αμερικανική εταιρεία ΙΒΜ στην Καλιφόρνια (Almaden Research Center), δίδαξε στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, όπου από το 2006 έως το 2009 διεύθυνε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας.

Στη συνέχεια, μετακινήθηκε στη γαλλική Ecole Nationale Supérieure des Mines de Saint-Étienne, ως υπεύθυνος του Τμήματος Βιοηλεκτρονικής. Η έρευνά του, που εστιάζεται στα οργανικά ηλεκτρονικά και τη βιοηλεκτρονική, έχει γνωρίσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Η πιο πρόσφατη δημοσίευσή του -που υπήρξε και αφορμή για τη συνέντευξη- έγινε την περασμένη Παρασκευή στο περιοδικό "Science Advances", όπου παρουσιάζει, με τους συνεργάτες του, τη δημιουργία εξελιγμένων οργανικών ηλεκτροχημικών τρανζίστορ, αυξημένης απόδοσης, τα οποία μπορούν να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μικρότερες και λιγότερο επεμβατικές βιοιατρικές ηλεκτρονικές συσκευές, κατάλληλες τόσο για διάγνωση, όσο και για θεραπεία.

Τα οργανικά τρανζίστορ του κ. Μαλλιαρά μπορούν να «διαβάζουν» την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρωνικών κυκλωμάτων στο βάθος του εγκεφάλου και μάλιστα έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται κλινικά, σε συνεργασία με τους νευροχειρουργούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Μασσαλίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Μαλλιαρά:

Τι είναι, με δύο λόγια, η Βιοηλεκτρονική και ποιες νέες δυνατότητες ανοίγει;
Η Βιοηλεκτρονική είναι ένας διεπιστημονικός τομέας, που ασχολείται με τις εφαρμογές της Μικροηλεκτρονικής στη Βιολογία και στην Ιατρική. Έχει πολλές εφαρμογές, όπως βιοαισθητήρες που ανιχνεύουν παθογόνους μικροοργανισμούς στο αίμα και εμφυτεύματα που προσφέρουν θεραπεία σε ασθενείς της νόσου Πάρκινσον.

Τι είναι τα οργανικά ηλεκτροχημικά τρανζίστορ και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν; Υπάρχουν ήδη πρακτικές εφαρμογές τους;

Πρόκειται για συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ μικρές διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού, όπως αυτές που παράγει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσονται τέτοια τρανζίστορ για εφαρμογές, όπως η μελέτη της φυσιολογίας και της παθολογίας του εγκεφάλου, θέμα το οποίο προσελκύει πολύ μεγάλη προσοχή αυτή την εποχή.

Τι καινοτομικό φέρνει η νέα έρευνά σας στο "Science Advances";

Μελετήσαμε τις ιδιότητες των ηλεκτροχημικών τρανζίστορ και προτείναμε ένα μοντέλο για τη λειτουργία τους. Με βάση αυτό το μοντέλο, σχεδιάσαμε τρανζίστορ που μπορούν να καταγράφουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, με εξαιρετική ακρίβεια.

Συνεργάζεστε με ελληνικούς ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια σε ζητήματα Βιοηλεκτρονικής; Υπάρχει σχετική έρευνα στην Ελλάδα; Σε άλλες χώρες πόσο προχωρημένη είναι η έρευνα στη Βιοηλεκτρονική;

Συνεργαζόμαστε με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου γίνεται έρευνα στη Βιοηλεκτρονική, όπως, επίσης, και με ερευνητικά εργαστήρια στη Σουηδία, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Πιστεύω πάντως ότι η Ευρώπη κρατάει τα ηνία σε αυτό τον τομέα.

Γιατι, μετά την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, διαλέξατε τη Γαλλία για να εγκατασταθείτε και να κάνετε διδασκαλία και έρευνα;
Αν και η Αμερική είναι καλύτερη επιλογή για την καριέρα, η Γαλλία προσφέρει καλύτερη ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής. Επίσης είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, και γεωγραφικά και στον τρόπο ζωής.

Βλέπετε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό και στο γαλλικό ερευνητικό-πανεπιστημιακό σύστημα;

Το γαλλικό σύστημα προσφέρει καλύτερες υποδομές και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έρευνα, κυρίως λόγω της ύπαρξης βιομηχανίας που στηρίζει την έρευνα.

Έχετε διαπιστώσει, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, αυξημένη «διαρροή εγκεφάλων» από τη χώρα μας προς τη Γαλλία και άλλες χώρες;

Ναι, έχει αυξηθεί ο αριθμός αιτήσεων που λαμβάνουμε από νέους Έλληνες επιστήμονες. Έχουμε ήδη τέσσερις Έλληνες διδακτορικούς/μεταδιδακτορικούς ερευνητές στο Εργαστήριό μας.

Έχετε κάποια άποψη για τις επιπτώσεις της κρίσης στους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές;

ΑΠ: Φεύγουν από την Ελλάδα πολλοί καλοί νέοι επιστήμονες και αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στη χώρα και όχι μόνο στην έρευνα. Ας ελπίσουμε να αλλάξουν τα πράγματα και στο μέλλον να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να γυρίσουν και να προσφέρουν στην Ελλάδα, που πλήρωσε για να τους μορφώσει.
------------------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
------------------------------------