Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ - Αρση του ρωσικού «εμπάργκο» για δεκατέσσερις εταιρείες

Το «πράσινο φως» για την άρση του εμπάργκο σε δεκατέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις φέρεται να ανάψε η ρώσικη κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας μερικώς τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στον εξαγωγικό κόσμο μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Rosselkhoznadzor, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει αποστείλει εδώ και τρεις εβδομάδες το σχετικό πρωτόκολλο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς υπογραφή, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι εξαγωγές προς τη ρώσικη αγορά και να τερματισθεί ο «αποκλεισμός» τους.

Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα των στιγμών η υπογραφή του πρωτοκόλλου καθυστερεί, καθώς μέχρι χθες που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε... μεταφραστεί (!), αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δημόσια Διοίκηση θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας.

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, οι εξαγωγείς δεν έχουν την πολυτέλεια να παραμένουν αποκλεισμένοι από τη ρώσικη οικονομια, η οποία παρά τα προβλήματά της εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για τα ελληνικά προϊόντα. Υπολογίζεται πως η απόφαση του Κρεμλίνου να απογορεύσει τις εισαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων ως «αντίποινα» στις κυρώσεις της Ε.Ε. για τη στάση του στην Ουκρανία κόστισε πέρυσι στις ελληνικές εξαγωγές 50 εκατ. ευρώ, ενώ οδήγησε σε συνολική επιβράδυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα λαβράκια, οι εξαγωγές των οποίων υποχώρησαν κατά 81,5%, τα μανταρίνια (-81,5%), τα ακτινίδια (-60,6%), τα αγγούρια (-51,3%) και τα βερίκοκα (-37,1%), παρά τις προσπάθειες που έγιναν να διοχετευθούν αρκετά προϊόντα μέσω τρίτων χωρών (π.χ. μέσω Λευκορωσίας, Τουρκίας).

Οι Ρώσοι ελεγκτές
Η απόφαση της πανίσχυρης Rosselkhoznadzor να επιτρέψει σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις από τον κλάδο των γαλακτοκομικών και της αλλαντοβιομηχανίας (μεταξύ των οποίων φέρεται να βρίσκεται και η Υφαντής) να αποκαταστήσουν τις εξαγωγές τους έρχεται αμέσως μετά τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις τους, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πληρούν τα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας που θέτει. 

Να σημειωθεί πως χωρίς την έγκριση της Rosselkhoznadzor δεν μπορούν να γίνουν εξαγωγές προς τη Ρωσία. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ανάλογες απόφασεις για άρση του εμπάργκο ελήφθησαν και για εταιρείες από άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται πως το κλιμάκιο των Ρώσων ελεγκτών βρέθηκε στην Ελλάδα στα μέσα Απριλίου και για περίπου τρεις εβδομάδες έκανε εκτεταμένους ελέγχους σε ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων. 

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφθηκαν, ενώ ακολούθησαν η Κύπρος και η Ρουμανία. Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιουλίου 2015 λήγει το ρώσικο εμπάργκο, εκτός κι αν η Ε.Ε. αποφασίσει να παρατείνει τα μέτρα κατά της Ρωσίας, οπότε θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει αντίδραση από την άλλη πλευρά.
------------------------------
Πηγή: Ημερησία
------------------------------