Τρίτη 19 Μαΐου 2015

.ΚΑΙ Η "ΤΟΥΛΙΠΑ" λέει ΟΧΙ στο σχέδιο ΕΚΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ – Τ.Κ 23053
ΤΗΛ. 6977887292 – 2734029039
ΦΑΞ 2734047247
e-mail: toulipagoulimyi@gmail.com
ιστότοπος: www.toulipagoulimyi.forumgreek.com

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ Νο 2/2015
Στη Νεάπολη σήμερα 18 Μαΐου 2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 21:00, στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΛΙΜΗΡΑ ΜΑΡΕ, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δ.Σ του Συλλόγου, έπειτα από την αριθ. 9/14-5-2015 πρόσκληση του Προέδρου, για συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος που αναφέρεται στην ημερήσια διάταξης αυτής.
Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, άρχισε η συνεδρίαση με όλα τα μέλη παρόντα.
ΘΕΜΑ ΜΟΝΟΝ: Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Νεάπολης Βοιών περί αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων Λακωνίας – Διατύπωση απόψεων.

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος είπε πως με το αριθ. Αριθ. Φακ. 514.2/2015/ Αριθ. Σχεδίου 776/28-4-2015 έγγραφο του Λιμεναρχείου Νεάπολης μας απεστάλη αντίτυπο του Σχεδίου Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Νεάπολης, προκειμένου να λάβουμε γνώση και να διατυπώσουμε εγγράφως τις απόψεις μας μέχρι 21-5-2015.

Το θέμα των αγκυροβολιών στον όρμο δεν χρειάζεται να το πάμε σε Γενική Συνέλευση, καθώς στο παρελθόν 2 Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου μας έχουν ασχοληθεί με αυτό.
Συγκεκριμένα κατά την Γενική Συνέλευση 2/2009 (θέμα 3ο) ορίστηκαν οι θέσεις του Συλλόγου σε σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα και ειδικά στις επιπτώσεις από τις αγκυροβολίες των πλοίων στον όρμο, προκειμένου να υπάρχει σαφές πλαίσιο εντός του οποίου θα κινούνται οι ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μ ε την αριθ. 4/2009 απόφαση της η Γενική Συνέλευση αποφάσισε πως οι δράσεις του Δ.Σ που σκοπό έχουν την περιβαλλοντική αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την υποβάθμιση, είναι αυτονόητες και μέσα στα πλαίσια των καταστατικών σκοπών του Συλλόγου.

Στα πλαίσια της απόφασης αυτής ο Σύλλογος συμμετείχε σε κοινό με άλλους φορείς υπόμνημα που υπεβλήθη στις 14-3-2011 στα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής με το οποίο ζητείτο η απομάκρυνση των δραστηριοτήτων αγκυροβολίας και ανεφοδιασμού των πλοίων από τον όρμο των Βατίκων, προκειμένου να προστατευθεί, η υγεία των κατοίκων, η ασφάλεια της περιοχής, το περιβάλλον και ο ενάλιος και παράκτιος αρχαιολογικός πλούτος.

Με το αριθ. 5/7-2-2011 υπόμνημα μας προς τα αρμόδια υπουργεία και τους βουλευτές του Νομού καταγγείλαμε το παράνομο της δραστηριότητας και ζητήσαμε την άμεση παύση της.
Οι δύο παραπάνω δράσεις κατάθεσης υπομνημάτων εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση με την αριθ. 3/2011 ομόφωνη απόφαση της ( θέμα 3ο – έγκριση απολογισμού δράσεων και οικονομικού απολογισμού).

Μετά από διαλογική συζήτηση το Διοικητικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του τα παραπάνω, τους καταστατικούς σκοπούς του Συλλόγου που είναι η προστασία, προβολή και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και ότι το προτεινόμενο Σχέδιο Ε.Κ.Λ επιχειρεί να νομιμοποιήσει μια παράνομη δραστηριότητα που για αρκετά χρόνια παρά της αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ασκείται, οι δε επιπτώσεις της είναι πλέον ορατές καθώς πλήττει την οικονομία του τόπου (ειδικότερα τον τομέα του τουρισμού), πλήττει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και υποβαθμίζει το περιβάλλον και συνολικά τον τόπο,

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α
Σε συνέχεια των παραπάνω δράσεων, αποφάσεων Γ.Σ και σε συνέπεια με τους καταστατικούς σκοπούς και στόχους του σωματείου, είναι κατηγορηματικά και κάθετα αντίθετο με το Σχέδιο του Ε.Κ.Λ στο σύνολο του, θεωρώντας το εξοντωτικό για τον τόπο και το απορρίπτει.

Η απόφαση αυτή έλαβε αυξ. αριθ. 4/2015.

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος λύνεται η συνεδρίαση και υπογράφεται το παρόν πρακτικό όπως ακολουθεί:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
ΑΡΗΣ ΜΕΜΙΤΣΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΡΑΜΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΛΑΒΟΥΤΑ
ΜΑΤΙΝΑ ΨΑΡΟΜΜΑΤΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΑΚΗΣ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ .............................Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΗΣ ΜΕΜΙΤΣΑΣ........................ ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΑΚΗΣ
   
ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ