Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Η αναφορά Βούτση που "ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ" στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Η αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, σε πελατειακές σχέσεις Δημάρχων με προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, που κήρυξε και επίσημα την έναρξη των εργασιών του τριήμερου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στη Χαλκιδική, "πυροδότησε" αίφνης το ήρεμο κλίμα, τόσο κατά τις πρώτες ομιλίες, όσο και της δικής του ομιλίας, που σε πολλά σημεία ταυτίστηκε, τόσο με τους αιρετούς, όσο και τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων.

«Κλείνει ο κύκλος ενός ιδιότυπου διακομματικού πελατειακού συστήματος ακόμα και μέσα στην κρίση. Σ’ αυτό τον κύκλο υπήρξαν προνομιακές σχέσεις και επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις, εντάξεις και απεντάξεις στα προγράμματα, ακόμα και στις επιμορφώσεις από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, όπως και πολιτικές παρεμβάσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή ακόμα και απολύτως επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις για δήθεν θεομηνίες. 

Αυτός ο κύκλος δεν μας αφορά. Αυτός ο κύκλος έχει κλείσει και δεν πρέπει για τη δικιά σας και τη δικιά μας αξιοπρέπεια να ξανανοίξει ποτέ. Γιατί πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνταγματική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρώτα απ’ όλα θεσμική και πολιτική επί της ουσίας και έχει στον πυρήνα την οικονομική αυτοτέλεια με τους κομμένους πόρους, δεν είναι μόνο η οικονομική αυτοτέλεια, δεν είναι μια ανταγωνιστική σχέση με το κεντρικό κράτος ή με τις δημόσιες πολιτικές που η εκλεγμένη απ το λαό κυβέρνηση ασκεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Α.

Οι Δήμαρχοι αντέδρασαν, με πρώτο τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, να ζητά από τον Υπουργό να δώσει όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του, επαναλαμβάνοντας το πολυάριθμο των ελέγχων που υπόκεινται οι Δήμοι.

Συνέχισαν Δήμαρχοι, που σε κλίμα έντασης φώναξαν: «Αυτά είναι αθλιότητες», καλώντας τον Υπουργό να πει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Νίκος Βούτσης, με τη σειρά του, τήρησε αυτό που είπε στην ομιλία του - πως δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο θέμα και να προβεί σε αποκαλύψεις - αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά ερωτηθείς, κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα, που διεξάγεται το συνέδριο.
-------------------------
Πηγή: epoli.gr
-------------------------