Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ο Μώλος της Πλαταίας Άμμου

Τον φετεινό χειμώνα και συγκεκριμμένα ακριβώς με την αρχή της χρονιάς, οι σφοδρές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή, επέφεραν την κατάρευση του επι πολλά χρόνια ασυντήρητου πρόσθιου τμήματος του μώλου του λιμανιού της Πλαταίας Άμμου.

Η κατάρευση ήταν ολοκληρωτική και παντελώς μη επιδιορθώσιμη με τα υπάρχοντα μέσα του νησιού. Στο εναπομείναν βυθισμένο άκρο του μώλου τοποθετήθηκε μία ημερήσια σήμανση, δηλαδή μια κόκκινη σημαία σήμανσης, ενώ για τις νυκτερινές ώρες δεν υπάρχει η ανάλογη φωτεινή σήμανση ακόμη.

Η σήμανση σύμφωνα με τον IALA {International Association of Lighthouse Authorities} πρέπει να εκτελεσθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς από την Υδρογραφική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Φάρων το συντομώτερο δυνατόν λόγω και της επερχόμενης θερινής περιόδου και φυσικά της αύξησης της κίνησης στο λιμάνι της Πλαταίας Άμμου.


Ήδη ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο έχουν προβεί στις ανάλογες ενέργειες ειδοποίησης των ανωτέρω υπηρεσιών για την ανάγκη άμεσης σήμανσης του δημιουργηθέντος υφάλου, αλλά ως γνωστό οι ενέργειες όλων των δημοσίων υπηρεσιών ακολουθούν τριτοκοσμικές γραφειοκρατικές τακτικές και ενεργοποιούνται μόνο όταν συμβεί κάποιο μεγάλο ατύχημα προσπαθώντας συγχρόνως να δικαιολογηθούν ότι δεν είχαν προσωπικό και προλάβαιναν. Στο μεταξύ μπορεί να έχουν χαθεί χωρίς λόγο ανθρώπινες ζωές επειδή αυτοί δεν προλάβαιναν και έτσι αποφάσισαν ποιοι ζουν και ποιοί πεθαίνουν..... Ας ενεργοποιηθούν λοιπόν άμεσα διότι εάν υπάρξει καταγγελία στον IALA οι ποινές είναι βαρύτατες για τους παραβάτες.....

Παράλληλα ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο έχουν προσφύγει για το θέμα της αποκατάστασης του μώλου στην Περιφέρεια Αττικής και ήδη έχουν έλθει κάποιοι μηχανικοί της Περιφέρειας για να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς του μώλου.
Αυτό όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται να εκτελεσθεί άμεσα μελέτη ανασύστασης του μώλου και ανακατασκευής από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας η του Δήμου {Σημείωση σελίδας: Υπάρχουν συγκεκριμμένα γραφεία μελετών λιμένων τα οποία είναι εξουσιοδοτημένα και είναι εφικτό να αντικαταστήσουν την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας αλλά πρέπει να πληρωθούν φυσικά από τον Δήμο - μια και ακόμα δεν έχει δική του ανάλογη τεχνική υπηρεσία}.


Εφόσον εκτελεσθεί η μελέτη {όχι σαν τις μελέτες του ποδαριού της προηγούμενης δημοτικής αρχής που στο σύνολο τους σχεδόν έχουν απορριφθεί...}, πρέπει να υποβληθεί δεόντως στην περιφέρεια για ένταξη της στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην ανάλογη κατηγορία λιμένων. Και μια και θα γίνει από την αρχή μελέτη θα πρότεινα η μελέτη αυτή να μετατρέπει το φιλόξενο λιμάνι της Πλαταίας Άμμου σε λιμάνι προσέλκυσης μικρών σκαφών και ιστιοφόρων με τις ανάλογες υποδομές παροχής νερού - ηλεκτρικου ρεύματος - τηλεφωνικής σύνδεσης καθώς και τουαλετών και λουτήρων. Δηλαδή σε ένα σύγχρονο καταφύγιο μικρών σκαφών το οποίο θα ανεδείκνυε την περιοχή και θα προσηλκυε μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του λιμενικού ταμείου Κυθήρων κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου επισκέφθηκαν μαζί την περιοχή και ετέθη το θέμα της έναρξης ενεργειών για την διενέργεια της μελέτης.

Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι μετά την καταστροφή του μώλου η υπάρχουσα ηλεκτρική γραμμή έχει πάψει να λειτουργεί και ως εκ τούτου τα εναπομείναντα φώτα του εναπομείνοντα μώλου δεν λειτουργούν πια, και εκτός αυτού στην ακροτελεύτεια κολώνα έχει καταστραφεί η βάση και γέρνει επικίνδυνα με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση με κάποιο δυνατό καιρό να πέσει και να προκαλέσει ατύχημα. Παρακαλούνται λοιπόν ο υπεύθυνος του λιμενικού ταμείου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να σπεύσουν το συντομώτερο και σε συνεννόηση με τους τεχνικούς του Δήμου και της ΔΕΗ να προβούν είτε στην αφαίρεση είτε στην αποκατάσταση του εν λόγω στύλου άμεσα καθώς και στην αποκατάσταση τμήματος έστω του φωτισμού του μώλου.
-------------------------------
Ανώνης Λαμπρινίδης
-------------------------------