Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ο καλός και ο κακός μπάτσος. Και στο τέλος μνημόνιο και δημοψήφισμα!

Το κόλπο είναι παλιό: Την ώρα της ανάκρισης μαζί με τον σκληρό και βίαιο αστυνομικό υπάρχει κι ένας ήπιος και συναινετικός. Ο σκληρός βρίζει, απειλεί, τρομοκρατεί. Ο καλός είναι η γέφυρα μεταξύ του κατηγορουμένου και της ομολογίας του. Στο τέλος ο κατηγορούμενος θα ομολογήσει. Θα πει τα πάντα. Όσα έκανε και όσα δεν έκανε. Θα υπογράψει ό,τι του εμφανίσουν. Αυτός είναι ο ρόλος του καλού και του κακού μπάτσου. 

Στην δική μας περίπτωση τον καλό μπάτσο τον παίζουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και ο κύριος Γιούνκερ. Είναι αυτοί που θέλουν να μας κρατήσουν στην ζώνη του ευρώ πάση θυσία. Μας χαϊδεύουν στο κεφάλι και «μαλώνουν» όλους εκείνους  που μας συμπεριφέρονται βάναυσα, που δεν κατανοούν την δύσκολη θέση μας.

Στον ρόλο του κακού ο δόκτωρ Σόϊμπλε και όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Το εντυπωσιακό είναι ότι εμείς αρνούμαστε να πιστέψουμε πως είναι δυνατόν να παίζεται ένα τέτοιο παιγνίδι σε βάρος μας. Ότι οι καλές κουβέντες που ακούμε στα αφτιά μας δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα ακόμη κάλεσμα να υπογράψουμε την... ομολογία.

Το επόμενο ερώτημα είναι πως θα παρουσιαστεί όλη αυτή η υπόθεση! Στα φορολογικά τα έχουν βρει. Αριστεροί και Βορειοευρωπαίοι χριστιανοδημοκράτες έχουν έναν κοινό Θεό για να λατρέψουν: Την άγρια φορολογία!

Στα ασφαλιστικά η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναθεωρήσει τις απόψεις της. Το οικοδόμημα καταρρέει και η αναστολή λήψης μέτρων θα φέρει το τέλος πιο γρήγορα.

Στα εργασιακά υπάρχει περιθώριο για εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Όσο για τις ιδιωτικοποιήσεις; Θα τις βαπτίσουν κάπως αλλιώς και θα συνεχίσουν. Εδώ η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ λέγεται ότι θέλει  να δώσει τον Αστέρα στους νικητές του διαγωνισμού που έγινε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα με χαμηλότερο τίμημα! Παντού και πάντα υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να υπάρχει και διάθεση.

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν ο Αλέξης θα συμφωνήσει. Αλλά αν την συμφωνία αυτή θα μπορέσει να την περάσει στο εσωτερικό του. Αν κρίνει ότι μπορεί να την περάσει θα την παρουσιάσει. Διαφορετικά ο Τιτανικός θα εκτελέσει το ιστορικό του καθήκον.

Ένα καλό τέχνασμα για να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα είναι να πάει το νέο μνημόνιο για έγκριση κατευθείαν στον ελληνικό λαό με ένα δημοψήφισμα και να αποφύγει έτσι την ψυχοφθόρα διαδικασία της Βουλής. Είναι ένα σενάριο που φαίνεται να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δανειστών.

Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάνε ότι πήραν την εξουσία πριν από μόλις τρεις μήνες και με την υπόσχεση προς τον ελληνικό λαό ότι θα έσκιζαν το μνημόνιο και ότι θα έπαιρναν χρήματα από τους Ευρωπαίους δίχως έλεγχο. Και ναι μεν μπορεί το δημοψήφισμα να είναι ένα καλό τέχνασμα για να μετατοπίσουν την ευθύνη του νέου μνημονίου στον ελληνικό λαό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα λύσουμε έτσι τα προβλήματά μας.

Η Ευρώπη θέλει για άλλη μία φορά να κλωτσήσει το μπαλάκι παρακάτω.  Θα δώσει μερικά ακόμη χρήματα για να μην μας βλέπει κάθε μέρα μπροστά της. Αλλά έτσι δεν γίνεται δουλειά κι αυτό το γνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι και εκείνοι που «διαπραγματεύονται». Το μπαλάκι θα πάει λίγο παρακάτω στον δρόμο, αλλά το πρόβλημα θα παραμείνει. Μέχρι να αναδυθεί και πάλι. Κι αυτό το «μέχρι» δεν θα είναι μακριά...

Κι αν δεν τα βρουν; Εφόσον η Ευρώπη καλύψει πολιτικά το δημοψήφισμα και οι τράπεζες παραμείνουν ανοικτές, όλοι βολεύονται. Εκτός κι αν η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ απειλήσει ανοικτά με αποχώρηση! Αυτό είναι ένα σενάριο που δεν έχουν σκεφτεί στις Βρυξέλλες, καθώς οι συνομιλητές τους στην Αθήνα τους το έχουν αποκλείσει. Σε μία τέτοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα αλλάξει στάση και θα προσπαθήσει να φορέσει το επαναστατικό του καπέλο.
-----------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Θανάσης Μαυρίδης
-----------------------------------------------