Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Αναμένεται παράταση στη διαδικασία έκδοσης των αδειών χρήσης νερού

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα δίνεται παράταση στη διαδικασία έκδοσης αδειών χρήσης νερού. Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με το γραφείο του κ. Τσιρώνη, Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μας ανέφεραν ότι «Η όλη διαδικασία είχε λήξει στις 30 Απριλίου. 

Ο κ. Τσιρώνης βρίσκεται σε διαβούλευση με τον κ. Αποστόλου για να δούμε τον τρόπο που θα χειριστούμε το πρόβλημα. Το υπουργείο προσανατολίζεται στο να δοθεί η παράταση. Συζητείται αυτή τη στιγμή η διάρκεια που θα έχει. Να σας θυμίσουμε ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 2011 και ακόμη δεν έχει γίνει δυνατόν να ολοκληρωθεί, κάτι που μας έχει προβληματίσει».

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπ. Μάμαλη, μας ανέφερε τα εξής: «το Επιμελητήριο μέσω του Παραρτήματος της Ανατολικής Μακεδονίας, είχε καταθέσει στις 29/4 γραπτό αίτημα για να δοθεί παράταση της διαδικασίας έκδοσης αδειών χρήσης νερού. Από δική μου πληροφόρηση αναμένεται τις επόμενες ώρες να εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση και ότι θα είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.

Η υποχρέωση όλων των χρηστών σημείων υδροληψιών να γραφτούν στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψιών (Ε.Μ.Σ.Υ.) αποκάλυψε έναν μεγάλο αριθμό αγροτών που δεν διαθέτουν άδεια χρήσης νερού σε ισχύ ή και καθόλου. Από την άλλη, η έκδοση της εγκυκλίου που ξεκαθαρίζει κάποια σημεία της εφαρμογής έγινε με καθυστέρηση.

Πέραν των ανωτέρω, προβλήματα δημιουργεί και η συνήθης πρακτική των αγροτών, για λόγους οικονομίας και ευκολίας, κατά την οποία κάνουν χρήση μιας γεώτρησης περισσότεροι του ενός παραγωγοί έως και μεγάλες ομάδες των 30 και άνω ατόμων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η συνεννόηση μεταξύ τους για τη συγκέντρωση των συνημμένων δικαιολογητικών».
---------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------