Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΟΧΙ στον ΕΚΛ Νεάπολης ΚΑΙ από την ARCH την διεθνή οργάνωση για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς:

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Nεάπολη 19 Μαΐου 2015.
 
ΠΡΟΣ: Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών
Ακτή Βοιών 160, Νεάπολη
 
ΚΟΝ.: 1. Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα
2. Δήμο Ελαφονήσου
3. Δήμο Μονεμβασίας
4. Περιφερειάρχη Αττικής
5. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
6. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Αττικής
7. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας
8. Βουλευτές Νομού Λακωνίας
9. Βουλευτές Α' Πειραιά και Νήσων
Θέμα: Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Νεάπολης Βοιών περί Αγκυροβολίας πλοίων στον Όρμο Βατίκων Λακωνίας – Διατύπωση απόψεων.

Σχετ.: Το υπ' αριθμ. 5142/2015/28-04-2015 έγγραφο του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών.
 
Κύριε Λιμενάρχη
Ως Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της ARCH (Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς), με την παρούσα επιστολή θέλω να παρουσιάσω την άποψη της οργάνωσής μας σχετικά με το σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Νεάπολης Βοιών περί Αγκυροβολίας πλοίων στον Όρμο Βατίκων Λακωνίας.
.
Τα μέλη του Ελληνικού Παραρτήματος της ARCH εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στον ορισμό του όρμου ως αγκυροβόλιο. Βασική αρχή της οργάνωσής μας είναι η προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Παυλοπετρίου, της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο που βρίσκεται στον Όρμο των Βατίκων.

Η ρύπανση που προκαλείται στον Όρμο των Βατίκων από τα πλοία τα οποία αυτή την στιγμή επιτρέπεται να αγκυροβολούν στον Όρμο καταστρέφει τα αρχαία ερείπια του Παυλοπετρίου. Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει την απομάκρυνση όλων των μεγάλων εμπορικών πλοίων από τον Όρμο.

Αν ο Όρμος των Βατίκων οριστεί ως Αγκυροβόλιο, αυτό θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων της περιοχής. Η ρύπανση από τα μεγάλα εμπορικά πλοία θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο Παυλοπέτρι, το μνημείο που το Ελληνικό Παράρτημα της ARCH δεσμεύτηκε να προστατεύσει.

Τα μεγάλα εμπορικά πλοία ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον παραβιάζοντας την Ελληνική και Διεθνή Νομοθεσία. Καταστρέφεται η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα και πλήττεται ο τουρισμός , η πιο βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα της τοπικής οικονομίας.
Όπως σίγουρα γνωρίζετε, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ξεκινά έρευνα στον Όρμο των Βατίκων χρηματοδοτούμενη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Βασικός στόχος είναι η εκτίμηση της πιθανής περιβαλλοντικής ρύπανσης από την αγκυροβολία μεγάλων εμπορικών πλοίων στον Όρμο των Βατίκων. Τα μέλη του Ελληνικού Παραρτήματος της ARCH όπως και όλοι οι κάτοικοι της Νεάπολης, της Ελαφονήσου και των Κυθήρων περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Εφεξής, όντας οργάνωση με μέλη από την τοπική κοινωνία αλλά και ως Παράρτημα της Διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ARCH που εδρεύει στην Washington, D.C, θα επιθυμούσαμε να λαμβάνουμε αντίγραφα οποιασδήποτε αλληλογραφίας από το Λιμεναρχείο Βοιών για θέματα που αφορούν ή επηρεάζουν τον Όρμο των Βατίκων.
Η ARCH διαθέτει ενεργούς υποστηρικτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή. Χρειάζεται να ενημερώνουμε σχετικά τα μέλη και τους υποστηρικτές μας.

Πρόσφατα υποβλήθηκε η υποψηφιότητα του Παυλοπετρίου ως απειλούμενου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς για τον Κατάλογο του Παγκοσμίου Ταμείου Μνημείων , με την στήριξη του Δημάρχου Ελαφονήσου, των Βρετανών Αρχαιολόγων που εργάστηκαν στο Παυλοπέτρι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων. Η ρύπανση του Όρμου των Βατίκων δεν είναι θέμα τοπικής εμβέλειας. Είναι θέμα που ενδιαφέρει και απασχολεί την Διεθνή Κοινότητα.
.
Δεν επιθυμούμε η Νεάπολη, η Μονεμβάσια, η Λακωνία και η Ελλάδα να παρουσιαστούν από τα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ως περιοχές που εγκρίνουν και μάλιστα με τρόπο ενεργό την καταστροφή ενός πολιτιστικού μνημείου ανεκτίμητης αξίας. Σε περίπτωση όμως που εγκριθεί ο Ειδικός Κανονισμός Λιμένος, αυτό ακριβώς αναμένεται να συμβεί.

Με εκτίμηση,
Barbara Euser
Πρόεδρος του Eλληνικού Παραρτήματος της ARCH
--------------------------------
Λακωνικό Δίκτυο
--------------------------------