Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μπλόκο στα προγράμματα ψηφιοποίησης υπηρεσιών 40 μητροπόλεων

Σταματούν μέχρι νεωτέρας τα ψηφιακά προγράμματα 40 μητροπόλεων της Περιφέρειας τα οποία είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, συνολικού κόστους που άνω των 12 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αφορούσε την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των εκκλησιών όπως την έκδοση πιστοποιητικών, την ψηφιοποίηση κειμηλίων, την ψηφιακή φωτογράφηση ακινήτων κ.ά. Ωστόσο, με επιστολή προς τις μητροπόλεις η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) ενημερώνει ότι τα προγράμματα για την ψηφιακή σύγκληση απεντάσσονται λόγω ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος.

Ειδικότερα οι μητροπόλεις που είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν πριν από τις εθνικές εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, πρόσφατα ενημερώθηκαν ότι δεν δίνεται σε καμία μητρόπολη έγκριση για τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών τους υποδομών, καθώς η τρέχουσα προγραμματική σύμβαση λήγει και για τον λόγο αυτό απεντάσσονται τα ημιτελή έργα. Σύμφωνα με την επιστολή της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών απεντάσσονται όλες οι πράξεις που περιλαμβάνουν διεθνείς διαγωνισμούς και δεν έχουν λάβει πρωτόκολλο στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης για εξέταση προέγκρισης σύμβασης μέχρι και τις 20/4/2015.

Η εξέλιξη προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Εκκλησία, ενώ κύκλοι της, σχολιάζοντας την απόφαση, ανέφεραν ότι «σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές υπηρεσίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεν είναι δίκαιο οι μητροπόλεις που επιτελούν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πολυεπίπεδο έργο να μένουν σε ψηφιακό σκοτάδι».

Στελέχη πάντως της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών ανέφεραν ότι τα έργα απεντάχθηκαν, καθώς οι μητροπόλεις δεν είχαν τεχνολογική επάρκεια και το έργο ήταν ουσιαστικά αδύνατο να υλοποιηθεί. Επίσης σημείωναν ότι οι μητροπόλεις δεν θα υλοποιούσαν το έργο μόνες τους αλλά με τη συνεργασία άλλων φορέων όπως δήμων και ΜΚΟ. Επιπλέον, διέψευδαν κατηγορηματικά το επιχείρημα που ακούστηκε από διάφορες πλευρές και σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα σταμάτησε, επειδή η κυβέρνηση χρειάζεται ρευστό σε περίπτωση οικονομικού αδιεξόδου.

Να σημειωθεί ότι είχαν προβλεφθεί 320-370.000 ευρώ για κάθε μητρόπολη που βρίσκονται στις Περιφέρειες Β. Αιγαίου, Πελοποννήσου, Αν. Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου και Κρήτης.

Ωστόσο, στην επιστολή που έλαβαν οι μητροπόλεις αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν τα συγκεκριμένα προγράμματα στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2015-2020.
-------------------------------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Α. Καρίμαλη - Μ. Λιλιοπούλου
-------------------------------------------------------------