Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Μεγάλη ένταση στο Δήμο Κυθήρων με αφορμή τις παραλίες και το Camping του νησιού

kapsali (2)
Αταλάντευτη για την εφαρμογή του Νόμου η στάση του 33χρονου Δημάρχου του νησιού: «Ο Νόμος είναι πάνω από τις συνειδήσεις και των συνειδητών και των ασυνειδήτων».

Ρεπορτάζ

Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων προκειμένου να αποφασίσει για τις μισθώσεις των παραλιών και του Δημοτικού Camping στην πανέμορφη (και πανάκριβη) περιοχή του Καψαλίου στο νότιο τμήμα του νησιού. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα συνιστούν μια άκρως ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περίπτωση. 


Στα νησιά αυτά το Δημόσιο δεν έχει κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα, καθώς το τεκμήριο κυριότητας όλων των μη ιδιωτικών και κοινοχρήστων εκτάσεων ανήκει στη λεγόμενη Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, η οποία θεσμοθετήθηκε στα Επτάνησα επί Αγγλοκρατίας και με βάση το Σύνταγμα των Ιονίων Νήσων του 1810. Αυτό σημαίνει ότι η περιουσία των δύο νησιών αποτελεί περιουσία τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν ανήκει στο Κράτος και έχει αποκλειστικό και αναγκαστικό διαχειριστή την Επιτροπή αυτή, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που συστάθηκε με το Π.Δ. 272/85, το οποίο αποτελεί έμπνευση και “νομικό τέκνο” του γνωστού Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Κασιμάτη, το όνομα του οποίου ήταν ανάμεσα σε εκείνα που ακούστηκαν για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. των Κυθήρων λοιπόν ο νεαρός Δήμαρχος του νησιού που μέχρι τον Αύγουστο ήταν Πρόεδρος της Εγχωρίου Περιουσίας, εισηγήθηκε την σύναψη σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο και την Επιτροπή (η οποία αντιμετωπίζεται από το Νόμο σαν Δήμος) προκειμένου η διαχείριση των παραλιών και του Camping να γίνεται πλέον στο όνομα της Επιτροπής αλλά με την διοικητική βοήθεια του Δήμου καθώς η Επιτροπή δεν διαθέτει υπαλλήλους.

Αυτό σημαίνει ότι καταργείται πλέον η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πρακτική των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Κυθήρων, με βάση την οποία τις εμπορικές εγχώριες εκτάσεις τις διαχειριζόταν απευθείας ο Δήμος χωρίς να επιτρέπει στην Επιτροπή να εισπράξει ούτε 1 € από τις ενοικιάσεις των παραλιών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ασυνέπεια με βάση τις προβλέψεις των σχετικών Νόμων που διέπουν τη λειτουργία της Εγχώριας Περιουσίας.

Την εισήγηση του Δημάρχου επιβεβαίωσαν τόσο ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου όσο και ο ίδιος ο Καθηγητής κ. Κασιμάτης, που σύμφωνα με πληροφορίες διαχρονικά υποστήριζε την άποψη ότι η πρακτική του Δήμου να διαχειρίζεται τις παραλίες χωρίς την εμπλοκή της Εγχωρίου είναι παράνομη.

Η μεγάλη ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων ανάμεσα στον Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Πρωτοψάλτη (τέως Αντιδήμαρχο επί 2 θητείες και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας) προκλήθηκε με αφορμή τα όσα δήλωσε ο τελευταίος, ότι δηλαδή η Εγχώριος δεν έχει καμία δικαιοδοσία στις παραλίες και ότι ο Δήμος θα υποστεί απώλεια εσόδων, ζητώντας επίμονα την απόσυρση του θέματος.

Αυτό προκάλεσε την οργή του Δημάρχου ο οποίος μετά από μία εμπεριστατωμένη εισήγηση που επαινέθηκε από τις 2 άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας (πλην εκείνης του πρώην Δημάρχου που παραιτήθηκε και από Δημοτικός Σύμβουλος) παρουσίασε παλαιότερες αποφάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που ακυρώθηκαν ως παράνομες από την Διοίκηση, λέγοντας ότι η προηγούμενη Διοίκηση είχε μάθει να εφαρμόζει τους Νόμους κατ’ επιλογήν και έχει άποψη σε εξειδικευμένα ζητήματα ενώ στερούνταν κάθε σχετικής γνώσης. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πρωτοψάλτη που απείλησε με αποχώρηση, ενώ ο Δήμαρχος συνέχισε λέγοντας ότι θα εφαρμοστεί ο Νόμος είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

Η κατάσταση οξύνθηκε περισσότερο όταν έλαβε το λόγο ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός, υπερασπιζόμενος το Δήμαρχο και υπενθυμίζοντας στον κ. Πρωτοψάλτη ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην οποία ο κ. Πρωτοψάλτης ήταν Αντιδήμαρχος χαρακτήριζε την αντιπολίτευση «ανίερη συμμαχία κατασκευαστικών συμφερόντων», που συνιστά αληθινή ύβρι και συκοφαντία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 2 παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε όλα τα σημεία της εισήγησης του Δημάρχου σχετικά με την απόδοση των εσόδων από τις μισθώσεις των παραλιών και του κάμπινγκ στην Εγχώριο Περιουσία, στην οποία ανήκουν οι εκτάσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε ενημερωθεί πολλές φορές ότι η απευθείας εκμίσθωση των εκτάσεων από το Δήμο, χωρίς να πηγαίνει ούτε 1 € στην Εγχώριο και στη Μυρτιδιώτισσα (στην οποία ανήκει η έκταση του κάμπινγκ Καψαλίου) ήταν έωλη και παράνομη, γεγονός για το οποίο εάν γίνει έλεγχος θα υπάρξει αυστηρός και βαρύς καταλογισμός. Επίσης μεγάλη σημασία έχει ότι τόσο ο Δικηγόρος του Δήμου όσο και ο Συνταγματολόγος κ. Κασιμάτης συμφώνησαν πλήρως στην εισήγηση του Δημάρχου και αποφάνθηκαν νομικά ότι η πρακτική που εφάρμοσε η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν ολοκληρωτικά στον αέρα.

Εντύπωση προκαλεί η συνεχής εγωιστική άρνηση του κ. Πρωτοψάλτη να παραδεχθεί έστω και για μία φορά ότι ίσως έσφαλε κάπου. Η στάση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά σχετικά με το τί ακριβώς γινόταν με αυτές τις πανάκριβες μισθώσεις των παραλιών στα Κύθηρα, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε η οφειλή από ενοίκια προς το Δήμο για την χρήση των παραλιών ξεπερνά τις 90.000€! Η δημοσιογραφική έρευνα θα διαλευκάνει την υπόθεση αυτή.

Πάντως στην αιτίαση του κ. Πρωτοψάλτη ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν κατά συνείδηση ο Δήμαρχος απάντησε αποστομωτικά ότι «ο Νόμος είναι πάνω από τις συνειδήσεις και των συνειδητών και των ασυνειδήτων».

Με το θέμα αυτό πάντως συνδέεται και η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της Ελαφονήσου, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την υπαγωγή του νησιού στις διατάξεις της Εγχώριας Περιουσίας των Κυθήρων, όπου και ανήκε, μέχρι την ένωσή της με την Ελλάδα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, νομικά ορθό, θα αποτελούσε σωτηρία για τις πολύφερνες παραλίες της Ελαφονήσου που μανιωδώς το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να πουλήσει, καθώς εάν το νησί αποτελούσε μέρος εφαρμογής του νόμου της Εγχώριας Περιουσίας των Κυθήρων, αυτόματα το δημόσιο θα έχανε κάθε δικαίωμα σε αυτό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την έρευνά μας, οι αποφάσεις και ο δυναμισμός της νέας δημοτικής αρχής των Κυθήρων απολαμβάνουν μεγάλης απήχησης και αποδοχής στην τοπική κοινωνία.
----------------------------
Πηγή: kallikratis.net
----------------------------