Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Κίνδυνος ευθυνών στις παιδικές χαρές

Αυτές τις ημέρες συγκροτούνται και πάλι οι τριμελείς επιτροπές ελέγχου των παιδικών χαρών με ευθύνη των αποκεντρωμένων διοικήσεων για να δοθούν τα κατάλληλα σήματα του Υπουργείου Εσωτερικών και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των χιλιάδων παιδιών που παίζουν καθημερινά στους χώρους αυτούς.
Υπολογίζεται ότι ανά την Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 15.000 παιδικές χαρές οι οποίες βρίσκονται βάση του νόμου υπό την αποκλειστική ευθύνη των δήμων.


Η όποια παράταση ή εκκρεμότητα ελέγχου από τις τριμελείς επιτροπές, δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση βέβαια τις δημοτικές αρχές, από τις ευθύνες ασφαλούς λειτουργίας.

Ετσι όπως τονίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι πρωτοβουλίες κάποιων δήμων που έχουν βάλει ταμπέλες του τύπου “Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη των ίδιων των χρηστών” ή παρεμφερή μηνύματα, είναι εντελώς άκυρα.

Ο νόμος ορίζει ότι ανά πάσα στιγμή η Παιδική Χαρά πρέπει να λειτουργεί άψογα και να εξασφαλίζει ασφαλείς όρους στους χρήστες. Υπάρχει και η σχετική απόφαση υπ' αριθμ. 27934/2014 που ορίζει σαφώς το τί πρέπει να κάνουν οι δήμοι.

Οι δήμοι οφείλουν, είτε να ελέγξουν και να επισκευάσουν άμεσα τις παιδικές χαρές, είτε να τις σφραγίσουν, είτε αν δεν είναι ούτε αυτό δυνατόν, να ξηλώσουν αμέσως όλα τα όργανα.

Η τριμελής επιτροπή έχει δικαίωμα να μην κάνει επιτόπου ελέγχους αλλά να εξετάσει μόνο το φάκελο που είναι συμπληρωμένος από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και από τους διαπιστευμένους από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης φορείς οι οποίοι καθορίζουν και το χρόνο επανελέγχου των Παιδικών Χαρών.

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περίπου 50 σήματα πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πολύ περισσότερες βέβαια παιδικές χαρές βρίσκονται στην διαδικασία ελέγχου και είναι επισκευασμένες, αλλά το συνολικό πλήθος υπολείπεται κατά πολύ αυτού που θα έπρεπε να είναι.
Το Υπουργείο Εσωτερικών πάντως έχει δημιουργήσει και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα forum, στην διεύθυνση http://paidikesxares.yupes.gr και http://10.5.144.73/ για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Υπουργείου και των υπηρεσιών των δήμων. Στην διεύθυνση αυτή μπορούν να μπουν μόνο οι διαπιστευμένοι χρήστες των υπηρεσιών των δήμων και μόνο μέσω syzeyxis. 

Τέλος να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το myota.gr στην Διαύγεια, δεν ισχύουν οι τιμές που είχαν δώσει κάποιοι δήμαρχοι στην ΚΕΔΕ που ισχυρίζονταν ότι η πιστοποίηση κάθε Παιδικής Χαράς θα στοίχιζε από 1.500 μέχρι 2.000 ευρώ. Οι τιμές που έκλεισαν στις αναθέσεις πιστοποίησης κυμαίνονται από 150 μέχρι 250 ευρώ για κάθε παιδική χαρά.
--------------------------------
Πηγή: myota.gr
--------------------------------