Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Λημν-άζουν τα ακτοπλοϊκά προβλήματα

Το αδιέξοδο που έχει προκύψει στον ναυτεργατικό κόσμο λόγω της απλήρωτης εργασίας όχι μόνο παραμένει, αλλά διακλαδίζεται! Χθες το πρωί επισκέφτηκαν τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, στο υπουργείο στον Πειραιά ο έπαρχος και ο δήμαρχος της Λήμνου, βουλευτές της περιοχής και άλλοι φορείς, που τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Λήμνου και του Αϊ-Στράτη μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε επίσχεση εργασίας μέρος του πληρώματος του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Ταξιάρχης» που εξυπηρετούσε τα συγκεκριμένα νησιά.

Υποστήριξαν ότι δεν έχουν μια αξιοπρεπή συγκοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα, τόνισαν ότι εδώ και περίπου δέκα μέρες η Λήμνος και ο Αγιος Ευστράτιος δεν εξυπηρετούνται ακτοπλοϊκά με την κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα με το λιμάνι του Λαυρίου και δεν γνωρίζουν αν και πότε θα ξαναρχίσουν να εκτελούνται τα δρομολόγια.


Την πολύ δύσκολη κατάσταση, όμως, που αντιμετωπίζουν οι περίπου 270 κάτοικοι του Αϊ-Στράτη, καθώς το νησί έχει μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, περιέγραψε σε επιστολή της προς τον Θ. Δρίτσα η δήμαρχος του νησιού Μαρία Κακαλή, η οποία εξήγησε ότι, αν και θα ήθελε να είναι παρούσα στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο, αυτό ήταν αδύνατον, αφού δεν υπάρχει κανένα πλοίο να εξυπηρετεί το νησί, ούτε με τη Στερεά Ελλάδα αλλά ούτε και με τη γειτονική Λήμνο. Και αυτό, γιατί ο μεν «Ταξιάρχης» βρίσκεται ακινητοποιημένος στο Λαύριο, το δε «Αιολίς» στον Βόλο για την ετήσια συντήρησή του.

Περιμένουν απάντηση
Αναζητήθηκαν λύσεις από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό, αυτός -σύμφωνα με πληροφορίες- τους εξήγησε τις δυσκολίες που προκύπτουν από κάθε ενδεχόμενη απόφαση, όπως π.χ. τι θα σημαίνει για τους ναυτικούς αλλά και για τα νησιά, εάν κηρυχτεί έκπτωτη η ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ, και κατέληξαν τις επόμενες ημέρες να τους δώσει μια τελική απάντηση.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μαζί με απλήρωτους ναυτεργάτες πήγαν στα γραφεία της ΝΕΛ στον Πειραιά και συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γ. Αβραντίνη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Σύμφωνα με τον γ.γ. της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, εξέθεσαν την πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι απλήρωτοι ναυτικοί, και ο Γ. Αβραντίνης υποστήριξε ότι έδωσε εντολή να πιστωθούν στους λογαριασμούς των ναυτικών 140.000 ευρώ που πήρε από τις επιδοτήσεις. 

Τους είπε επίσης ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, καθώς η εταιρεία δεν έχει χρήματα. Σήμερα η ΠΝΟ μαζί με εκπροσώπους απλήρωτων ναυτικών της ΝΕΛ θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
---------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Χριστίνα Παπασταθοπούλου
---------------------------------------------------------------------