Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟΝ ELA - Πράσινο φως για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για την παροχή ρευστότητας ύψους 10 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, για χρονικό διάστημα 15 ημερών. Το εγκριθέν πρόγραμμα, νάσει των κανονισμών, θα επαναξεταστεί, προκειμένου να αποφασιστεί η δυνατότητα επέκτασης.

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) το αίτημα συμμετοχής στον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA), για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Το αίτημα εγκρίθηκε βάσει των σχετικών κανόνων, δηλαδή για χρονική διάρκεια δυο εβδομάδων, έως την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να δέχεται τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών - ομόλογα με την εγγύηση του κράτους - και θα τιμολογεί τον κίνδυνο που αναλαμβάνει με επιτόκιο 1,55%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τώρα αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού ELA έχουν υποβάλλει η Alpha, Eurobank και Πειραιώς, ενώ η Εθνική δεν έχει υποβάλλει ανάλογο αίτημα καθώς διαθέτει ακόμη ρευστότητα.

Το σχετικό αίτημα υποστήριξε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει με έως και 15 δισ. ευρώ.
-------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-------------------