Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Σαρώνει το ελληνικό ελαιόλαδο στις εξαγωγές

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών και τον περασμένο Νοέμβριο, αντιδρώντας θετικά στην περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να απορροφάται σημαντικό μέρος των πιέσεων που είχαν ασκηθεί στο διάστημα πριν το 9μηνο του έτους, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ). 
 
Όπως αναφέρεται στη μελέτη τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Νοέμβριο 2014, δείχνουν αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 6,6% στα 2,31 δις ευρώ (από 2,17 δις ευρώ το Νοέμβριο του 2013). Εξαιρουμένων, πάντως, των πετρελαιοειδών η αύξηση είναι πιο περιορισμένη (+0,9%).
 
Το αποτέλεσμα της ανόδου του Νοεμβρίου είναι να περιοριστούν έτι περαιτέρω οι ρυθμοί υποχώρησης των ελληνικών εξαγωγών και σε επίπεδο 11μήνου (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2014) να διαμορφώνονται πλέον στο -2,3%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση είναι ακόμη μικρότερη, στα επίπεδα του -1,5%.
 
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων είχε προβλέψει ότι στο τέλος του έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών θα είναι μειωμένη κατά 2-2,5%, σε σχέση με το 2013 (όταν και διαμορφώθηκαν στα 27,6 δις ευρώ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία).
 
Να σημειωθεί ότι η νέα αύξηση του Νοεμβρίου, προήλθε κυρίως από τις χώρες της ΕΕ (+10,6%), σε σχέση με την αύξησή τους προς τις Τρίτες Χώρες (+3,1%). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις Χώρες της ΕΕ, εμφανίζονται αυξημένες κατά 2%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες μειωμένες κατά 1%.
 
Ειδικά για τον περασμένο Νοέμβριο, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διατηρήθηκε στα επίπεδα του 48%, έναντι 52% των Τρίτων Χωρών. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 61,6% έναντι 38,4% των Τρίτων Χωρών.
 
Η πορεία ανά κλάδο
 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πλειοψηφία των κλάδων των εξαγωγών κινήθηκαν ανοδικά τον περασμένο Οκτώβριο, με εξαίρεση τις Πρώτες Ύλες (-4,2%), τα χημικά προϊόντα (-9,4%), τα διάφορα βιομηχανικά (-3,7%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (-6,6%). Εξαιρετικές επιδόσεις, εκτός των πετρελαιοειδών (+18,8%), παρουσίασαν και οι κλάδοι του Ελαιολάδου (+57,8%), των μηχανημάτων (+18,7%), των ποτών-καπνού (+18,6%) και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (+9,5%).
 
Μείωση των εισαγωγών
 
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, τον περασμένο Νοέμβριο ανακόπηκε το σερί της ανόδου και καταγράφηκε μείωση κατά 0,8% (στα 3,7 δις ευρώ, έναντι 3,8 δις του Νοεμβρίου του 2013). Η μείωση μάλιστα είναι μεγαλύτερη (-3,3%), αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.
 
Αντίθετα με τις εξαγωγές, η μείωση των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις Τρίτες Χώρες (-9,9%%), όταν οι εισαγωγές από τα κράτη-μέλη αυξήθηκαν κατά 8,6%, ενισχύοντας έτσι την άποψη περί σημαντικών επιδράσεων στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, λόγω της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.
 
Σε επίπεδο 11μήνου, η συνολική αξία των εισαγωγών εμφανίζεται οριακά αυξημένη κατά 0,8%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές της Ελλάδας κατά την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2014 εμφανίζονται αυξημένες κατά 6%.
 
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 5,3%, στα 18,8 δις ευρώ (από 17,8 δις ευρώ στο 11μηνο του 2013). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει αυξηθεί κατά 15,5%.
-----------------------------
Πηγή: paseges.gr
-----------------------------