Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Κακό ξεκίνημα με την ΕΕ - Διαμαρτυρία Τσίπρα για τη δήλωση περί Ουκρανίας

Τη βούληση της κυβέρνησης να μην ανεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας, εκφράζουν καλά ενημερωμένες πηγές με αφορμή την σημερινή «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και της Επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκας Μογκερίνι να μην λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας για την σύνταξη της δήλωσης σχετικά με την Ρωσία. Ηδη υπήρξε διαμαρτυρία του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που παρενέβη μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την κυρία Μογκερίνι.


Κακό ξεκίνημα με την ΕΕ - Διαμαρτυρία Τσίπρα για τη δήλωση περί Ουκρανίας

Με την δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Στην επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του κ. Τουσκ και ο κ. Τσίπρας με την κ. Μογκερίνι, διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις.

Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί. Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.

Τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, ύστερα από δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκ μέρους των «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά.
Σε ανακοίνωσή της η Γ.Γ. του πρωθυπουργού τονίζει:
«Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».
Η ίδια η κ.Μογκερίνι πριν πέντε ώρες μέσω του Twitter ανέφερε ότι μίλησε με τον Αλέξη Τσιπρα για να τον συγχαρεί και να συζητήσουν για το επόμενο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων.

Προηγήθηκε η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία καταδικάζεται η Ρωσία για τη συνεχή και αυξανόμενη υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, μετά και από τον θάνατο αμάχων από τις «τυφλές» βολές πυροβολικού στη Μαριούπολη. Παράλληλα, καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» να εξετάσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με σκοπό αυτή να κινηθεί προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. 
---------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
---------------------------