Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

«Βράζουν» κατά του Υπουργού Ανάπτυξης οι Δήμαρχοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με ομόφωνη απόφασή του, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καταγγέλλει την απένταξη τριάντα εννέα έργων των Δήμων από το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», παρά τις αντίθετες πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Κώστα Σκρέκα. 

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Κώστας Σκρέκας, είχε δεσμευτεί σε πρόσφατη συνάντησή τους, ότι τα συγκεκριμένα  έργα των Δήμων δεν θα απενταχθούν, ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή συνέχισή τους, καθώς επίσης, ότι σε συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), που είναι και ο αρμόδιος Φορέας υλοποίησης του Προγράμματος, θα επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό πιστώσεις ύψους 52 εκ. ευρώ. 

Η ΚΕΔΕ σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή κάνει λόγο για «εμπαιγμό» για την Αυτοδιοίκηση αλλά και «κόστος».

Τονίζει δε, ότι για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του Προγράμματος δεν ευθύνονται οι Δήμοι, αλλά οι σύνθετες και γραφειοκρατικές διαδικασίες προέγκρισης δημοπράτησης των υποέργων, η αδυναμία, αρχικά, πολλών Δήμων να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ιδία συμμετοχή (δόθηκε λύση με το Ν. 4203/2013) και οι αδυναμίες που εμφάνισε ο ΕΦΔ ΚΑΠΕ σε σχέση με τις τελικές εγκρίσεις τευχών που υπέβαλαν οι Δήμοι.

Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση επανένταξη των έργων και να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ.

Τέλος, ζητά στη νέα Προγραμματική Περίοδο η διαχείριση του Προγράμματος να γίνει εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και όχι από το Κ.Α.Π.Ε.
---------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
---------------------------