Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΕΠΙ γιατί φοβερίζει τους Δήμους; Μήπως επειδή φοβάται τον ΠΑΣΚΕΔΙ;

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΚΕΔΙ

Ένα δριμύ κατηγορητήριο της ΑΕΠΙ εναντίον του ΠΑΣΚΕΔΙ στην 10 σέλιδη επιστολή προς όλους τους Δήμους της Χώρας.

1) Τον κατηγορεί για μη σύννομες πράξεις.

2) Τον κατηγορεί για την Υπεύθυνη Δήλωση που δίδει ο ΠΑΣΚΕΔΙ στα μέλη του, προκειμένου να την καταθέσουν στο Δήμο και να πάρουν άδεια μουσικών οργάνων. Ισχυρίζεται πως ο ΠΑΣΚΕΔΙ την συνέταξε αυθαίρετα. Γιατί ΑΕΠΙ εσύ τι έκανες; Δεν συνέταξες την δική σου αυθαίρετα; Απλά εσύ την επικύρωσες στον Ο.Π.Ι. μόνο που ο ΟΠΙ κυρία ΑΕΠΙ δεν νομοθετεί, απλά γνωμοδοτεί. Το ίδιο φυσικά μπορεί να κάνει και ο ΠΑΣΚΕΔΙ.

3) Ποιος Νόμος ΑΕΠΙ λέει πως η διάθεση και μόνο τηλεόρασης ή ραδιοφώνου συνιστά εκ του νόμου δημόσια εκτέλεση προστατευόμενων μουσικών έργων από Ο.Σ.Δ.;

4) Η τηλεόραση θεσπίστηκε, σύμφωνα με τα γραφόμενα της ΑΕΠΙ, με εγκύκλιο του ΟΠΙ με αρ. πρωτ. 16641/2011, μόνο που δεν είναι αυτό νόμος, αλλά μία απλή γνωμοδότηση. Απλά στους Δημοτικούς υπαλλήλους, που ίσως οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν, το εκλαμβάνουν σα νομοθεσία και ειδικά έτσι όπως το παρουσιάζει η ΑΕΠΙ.

5) Η ΑΕΠΙ ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί, σύμφωνα με τον 2121/93 τους πάντες και τα πάντα. Που το λέει αυτό η νομοθεσία ΑΕΠΙ; Σταμάτα επιτέλους να ερμηνεύεις το Νόμο όπως σε συμφέρει.

6) Στη συγκεκριμένη ενημερωτική επιστολή, παραδέχεστε και μόνοι σας, πως υπάρχει και μη εκπροσωπούμενο από εσάς ρεπερτόριο. Στα δικαστήρια τότε κύριοι της ΑΕΠΙ, γιατί βροντοφωνάζετε πως εκπροσωπείτε τους πάντες και τα πάντα σε όλο τον κόσμο; Γιατί λοιπόν ψεύδεστε;

7) Το κείμενο μιας Υπεύθυνης Δήλωσηε αφορά τον πολίτη και αυτός είναι υπόλογος για όσα γράφει και τα υπογράφει. Ποιοι είστε εσείς που βάζετε τον κόσμο να υπογράφει κατευθυνόμενο κείμενο, επειδή έτσι σας συμφέρει; Θα θέλατε να στραφεί όλος ο κόσμος δικαστικά εναντίον σας; Σταματείστε λοιπόν να διαδίδετε πως υποβάλλουμε ψεύτικες δηλώσεις.

8) Εσείς Δήμαρχοι πότε θα σταματήσετε να δέχεστε την τρομοκρατία της ΑΕΠΙ; Αν δεν πειράζει εσάς, τουλάχιστον μην επιτρέπετε να τρομοκρατούνται οι υπάλληλοί σας.

Αμαρούσιο 5 Σεπτεμβρίου 2014

Αρ. Πρωτ: 274108

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟΥΣ ΝΟΜΟΥ………

Δ/νση – Τμήμα έκδοσης – χορήγησης αδειών μουσικής σε Κ.Υ.Ε.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Ο.Τ.Α.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ Κ.Υ.Ε.
ΑΙΤΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ. Ενημέρωση των Ο.Τ.Α. της χώρας και των χρηστών μουσικής ΚΥΕ σχετικά με τις παραπλανητικές ενέργειες, τις ανακριβείς πληροφορίες και τις μη σύννομες κατά περιεχόμενο υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986, που αυθαίρετα συνέταξε, δίδει και παρέχει ο ΠΑΣΚΕΔΙ / Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, στα μέλη του (ΚΥΕ), προκειμένου να διαφύγουν τις νόμιμες υποχρεώσεις του άρθρου 63 παρ. 2 ν. 2121 /1993 (άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από Ο.Σ.Δ. – ΑΕΠΙ) και για να χρησιμοποιήσουν αυτές τα ΚΥΕ στους Ο.Τ.Α. κατά την έκδοση και χορήγηση των Δημοτικών – Διοικητικών αδειών μουσικής.
ΣΧΕΤΙΚΑ. Οι υπ. Αρ. πρωτ. 23477 / 17-07-2014 και 23476/ 17/07/2014 απορριπτικές απαντήσεις του Ο.Π.Ι. για τον ΠΑΣΚΕΔΙ και η εγκύκλιος οδηγία του ΟΠΙ /(Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού), προς όλους τους ΟΤΑ της χώρας, σε σχέση με τις παραπλανητικές ενέργειες του ΠΑΣΚΕΔΙ, τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα (συμβατικά και διαδικτυακά) και την μη σύννομη και ανακριβή κατά περιεχόμενο υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599 / 86, σε σχέση με την ισχύουσα, που αυθαίρετα η ίδια διαμόρφωσε και προωθεί στα μέλη της (ΚΥΕ), προκειμένου οι επιχειρηματίες των ΚΥΕ να εφοδιαστούν από τους οικείους Δήμους όπου λειτουργούν, με την Δημοτική-Διοικητική άδεια μουσικής.
Κύριε Δήμαρχε,
Κύριε Αντιδήμαρχε,
Κύριε Πρόεδρε Δημοτικής Κοινότητας
Κύριε Διευθυντή Προϊστάμενε της Δ/νσης – Τμήματος χορήγησης των Διοικητικών αδειών μουσικής-μουσικών οργάνων σε ΚΥΕ αρμοδιότητας του Δήμου σας
1.    Με αφορμή τις παραπλανητικές έγγραφες ενέργειες και ανακριβείς ενημερώσεις του ΠΑΣΚΕΔΙ, αλλά και το παράνομο του ορισμού του περιεχομένου των υπευθύνων δηλώσεων του ν. 1599/86 που ο ίδιος αυθαίρετα και με ανακρίβεια σε σχέση με το ισχύον, συνέταξε και διαμόρφωσε, χωρίς να νομιμοποιείται και χωρίς να έχει καμία σχετική προς τούτο αρμοδιότητα, το οποίο στη συνέχεια με διάφορα παραπλανητικά ενημερωτικά έγγραφα στέλνει και προωθεί στα μέλη του (ΚΥΕ) και στους Ο.Τ.Α. της χώρας, για να αποφύγουν την προβλεπόμενη από το άρθρο 63 παρ. 2 ν. 2121/93 νόμιμη διαδικασία και υποχρέωσή τους απέναντι στον Οργανισμό μου (δηλαδή την άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής και την καταβολή της προβλεπόμενης αμοιβής μου για τη χρήση του παγκοσμίου μουσικού ρεπερτορίου μου), προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις παραποιημένες δηλώσεις αυτές τα μέλη του Κ.Υ.Ε. στους οικείους Ο.Τ.Α., όπου λειτουργούν τα καταστήματά τους ΥΕ κατά τη διαδικασία έκδοσης – χορήγησης των διοικητικών αδειών μουσικής που κατά το νόμο χρειάζονται για την λειτουργία τους, παρακάμπτοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την προβλεπόμενη διαδικασία του ν. 2121/93 αδειοδότησής τους, μας υποχρεώνει ως Ο.Σ.Δ. (ΑΕΠΙ) να σας κάνουμε την παρούσα υπεύθυνη ενημέρωση και να σας στείλουμε συνημμένα και τις ως άνω εν θέματι αρνητικές γι΄αυτόν απαντήσεις και εγκύκλιες οδηγίες του Ο.Π.Ι. – Υπουργείου πολιτισμού, με τις οποίες απορρίπτονται καθ΄ολοκληρία οι παράνομες πράξεις και προτροπές του ΠΑΣΚΕΔΙ προς τα ΚΥΕ για την αποκατάσταση της νομιμότητας που υποχρεούνται οι ΟΤΑ να τηρούν και να εφαρμόζουν, με βάση τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, για την χορήγηση των εν λόγω αδειών μουσικής.
2.    Η πρόσφατη απορριπτική για τον ΠΑΣΚΕΔΙ απάντηση του Ο.Π.Ι. και η σχετική εγκύκλιος οδηγία του ΟΠΙ και προς όλους τους ΟΤΑ της χώρας, αποκαθιστά τη νομιμότητα σε σχέση με τις εν λόγω άδειες μουσικής, με βάση τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και τις σχετικές εγκυκλίους του ΟΠΙ και του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα,

          (α) τόσο με την υπ΄αριθ, πρωτ. 23477/27 Ιουλίου 2014 Αρνητική απάντηση του Ο.Π.Ι. – Υπουργείου Πολιτισμού απ΄ευθείας προς τον ΠΑΣΚΕΔΙ για την παραπλανητική και ανακριβή ενημερωτική επιστολή του και την αλλοιωμένη σε σχέση με την ισχύουσα και μη σύννομη κατά περιεχόμενο υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, που ο ίδιος αυθαίρετα συνέταξε, χωρίς να νομιμοποιείται προς τούτο από καμία διάταξη του νόμου, την οποία στέλνει και προωθεί στα μέλη του, για να την χρησιμοποιούν ενώπιον των ΟΤΑ κατά την έκδοση-χορήγηση διοικητικής άδειας μουσικής, καθ΄όσον το περιεχόμενο αυτό που ο ίδιος αυθαίρετα διαμόρφωσε είναι παντελώς μη σύννομο και αντίθετο, τόσο με το γράμμα και το πνεύμα του ν. 2121/93 (περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας) (άρθρο 3 παρ. 1 και 2 και άρθρο 63 παρ. 2), όσο και με το εκ τριών μοναδικών σημείων περιεχόμενο που ορίστηκε με την παρ. 5 της υπ΄αρ. πρωτ. 16641/2011 οδηγίας του ΟΠΙ (βλέπετε παρ. 1, 3 και 5 αυτής), υποχρεωτικά για όλους τους χρήστες των περιπτώσεων αυτών.

(Β) Όσο και με την υπ΄αρ. πρωτ. 23476 17 Ιουλίου 2014 εγκύκλιο οδηγία του ΟΠΙ – Υπουργείου Πολιτισμού προς όλους τους ΟΤΑ της χώρας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών (Γενική Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), σχετικά με το πλήρες και ακριβές αλλά και εκ τριών μοναδικών σημείων περιεχόμενο των υπευθύνων δηλώσεων του ν. 1599/86, που υποχρεούνται όσοι επιχειρηματίες των ΚΥΕ επιθυμούν πραγματικά να χρησιμοποιούν μόνο μη εκπροσωπούμενο μουσικό ρεπερτόριο να υποβάλλουν και οι ΟΤΑ, να τηρούν και εφαρμόζουν στις εξαιρετικές περιπτώσεις χρήσης μη εκπροσωπούμενων έργων κατά την έκδοση – χορήγηση της διοικητικής άδειας μουσικής σε ΚΥΕ αρμοδιότητάς τους και όπως το ακριβές περιεχόμενο αυτής (εκ τριών μοναδικών σημείων) ορίστηκε με την υπ΄αρ. πρωτ. 16641 / 2011 εγκύκλιο οδηγία του ΟΠΙ και το ενημερωτικό σημείωμα αυτού αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των υπευθύνων δηλώσεων που υποχρεωτικά θα εφαρμόζεται από τους ΟΤΑ για όλους ανεξαιρέτως τους επιχειρηματίες ΚΥΕ, χρήστες μουσικής που επιθυμούν να κάνουν χρήση μουσικής μη εκπροσωπούμενης από Ο.Σ.Δ., στα καταστήματα – επιχειρήσεις τους.

3) Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι, επειδή οι προωθούμενες από τον ΠΑΣΚΕΔΙ στα μέλη του (ΚΥΕ), υπεύθυνες δηλώσεις ν. 1599/1986 είναι παραποιημένες κατά περιεχόμενο, μη σύννομες και αυθαίρετες, σε σχέση με το ακριβές περιεχόμενο της ισχύουσας, διότι συντάχθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο με άλλο και διαφορετικό περιεχόμενο και χωρίς να νομιμοποιείται ο ΠΑΣΚΕΔΙ να προβαίνει σε τέτοιες αυθαίρετες και παραπλανητικές για τους χρήστες μουσικής ενέργειες από καμία διάταξη νόμου και επειδή δεν αποτελούν το προβλεπόμενο ούτε από το άρθρο 63 παρ. 2 ν, 2121/1993 αλλά ούτε και από την υπ΄αρ. πρωτ. 16641/2011 οδηγία του ΟΠΙ – Υπουργείου Πολιτισμού, καθορισθέν κατά περιεχόμενο προαπαιτούμενο της έκδοσης των αδειών γραπτό δικαιολογητικό στις περιπτώσεις χρήσης σε ΚΥΕ μη εκπροσωπούμενου από ΟΣΔ μουσικού ρεπερτορίου (βλέπετε παράγραφο 5 αυτής) καθόσον είναι παντελώς αντίθετες, τόσο προς το γράμμα και το πνεύμα του ν. 2121/93 (βλέπετε άρθρο 3 παρ. 1 και 2 και άρθρο 63 παρ. 2), όσο και προς τις σχετικές εγκυκλίους οδηγίες του ΟΠΙ, που όρισαν με πληρότητα το ακριβές και εκ τριών μοναδικών σημείων, περιεχόμενο αυτών (βλέπετε 5η παρ. της οδηγίας 16641 / 2011, το οποίο επιβεβαιώνεται για μία φορά ακόμη και από την πρόσφατη απάντηση του ΟΠΙ και ειδικότερα από την 1η και 3η παρ. των ως άνω εν θέματι πρόσφατων απαντήσεων και εγκυκλίων οδηγιών του ΟΠΙ, που δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφαρμογής από τους οικείους ΟΤΑ όλων όσων ο ΠΑΣΚΕΔΙ παραπλανητικά διατείνεται και προωθεί στα μέλη του, να χρησιμοποιήσουν στους οικείους ΟΤΑ, για την χορήγηση των αδειών μουσικής και ειδικότερα,

(α) τόσο για τη νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα δικαιολογητικά που απαιτούνται να προσκομίζονται από τους επιχειρηματίες των ΚΥΕ στους οικείους ΟΤΑ και την σύννομη έκδοση – χορήγηση  των διοικητικών αδειών μουσικής – μουσικών οργάνων, μεταξύ των οποίων είναι και η γραπτή άδειά μου (άδεια άρθρου 63 παρ. 2 ν. 2121/93 περί Δημόσιας εκτέλεσης  μουσικού ρεπερτορίου μου Ελληνικού και Ξένου), σύμφωνα άλλωστε και με την πάγια και σε διαρκή ισχύ υπ΄αρ. πρωτ. 57904/2007 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνδυασμό και με την πρόσφατη υπ΄αρ. πρωτ. 50385/2014 (βλέπετε παρ. 5 αυτής) εγκύκλιο του ιδίου Υπουργείου, τις οποίες και σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας.

(β) όσο και για το ακριβές και εκ τριών μοναδικών σημείων περιεχόμενο των υπευθύνων δηλώσεων του ν. 1599/1986 που ορίστηκε με την παρ. 5 της 16641/2011 οδηγίας του ΟΠΙ – Υπουργείου Πολιτισμού, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αυθαίρετο περιεχόμενο που συνέταξε ο ίδιος και προωθεί στα μέλη του (ΚΥΕ) παραπλανητικά ο ΠΑΣΚΕΔΙ, σε όλες τις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα σας υποβάλλουν τέτοια δήλωση ορισμένοι επιχειρηματίες ΚΥΕ για χρήση μη εκπροσωπούμενου μουσικού ρεπερτορίου από ΟΣΔ, προκειμένου, είτε για να αποφύγουν την προβλεπόμενη από αυτή διάταξη του ν. 2121/93 γραπτή άδειά μου (άρθρο 63 παρ. 2), είτε για να εφοδιαστούν μόνο από τον Δήμο σας με την διοικητική άδεια μουσικής που λόγω αρμοδιότητας ως ΟΤΑ εκδίδετε και χορηγείτε στα ΚΥΕ που λειτουργούν στα όρια αρμοδιότητάς σας.

4) Στα πλαίσια λοιπόν της υπεύθυνης και τακτικής ενημέρωσής μας, σας στέλνουμε συνημμένα στην παρούσα τις ως άνω εν θέματι αναφερόμενες δύο υπεύθυνες απαντήσεις και οδηγίες του ΟΠΙ – Υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με το ενημερωτικό σημείωμα του ΟΠΙ, για το ακριβές περιεχόμενο και εκ τριών μόνο σημείων της υπεύθυνης δήλωσης για χορήγηση άδειας μουσικής, που οι ΟΤΑ υποχρεούνται να τηρούν και να εφαρμόζουν οσάκις τους υποβάλλονται αυτές.

Κύριε Δήμαρχε
Κύριε Διευθυντή-Προϊστάμενε

Επιπρόσθετα των ανωτέρω ο ΠΑΣΚΕΔΙ συνεχίζει να παραπληροφορεί τους χρήστες μουσικής, επιχειρηματίες ΚΥΕ και για απαλλαγή αυτών από τις νόμιμες υποχρεώσεις τους απέναντι στον Οργανισμό μου (ΑΕΠΙ), τις υποχρεώσεις αυτών για άδεια και αμοιβή μου, όταν έχουν και διαθέτουν στους χώρους λειτουργίας αυτών τηλεόραση ή ραδιοφωνική εγκατάσταση (συμβατική ή διαδικτυακή).

Με τις 23476 και 23477 / 17-07-2014 όμως απαντήσεις του ΟΠΙ, προς τον ΠΑΣΚΕΔΙ δόθηκαν επίσης αρνητικές απαντήσεις σ΄αυτόν και όσα στρεβλά ισχυρίζεται και διατείνεται προς τα μέλη του ΄΄για τάχατες μουσική χωρίς δικαιώματα μέσω ραδιοφώνου΄΄ και ειδικότερα περί αυτών έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής.

1.    Πρώτον. Η διάθεση τηλεόρασης ή ραδιοφωνικής εγκατάστασης (συμβατικής ή διαδικτυακής σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ή όπου αλλού π.χ. ξενοδοχείο, πλοίο, αεροπλάνο κλπ) συνιστά εκ του νόμου δημόσια εκτέλεση προστατευόμενων έργων από ΟΣΔ, για την οποία υπάρχει υποχρέωση του επιχειρηματία του καταστήματος Υ.Ε. στην προκείμενη περίπτωση, για εφοδιασμό αυτού από τον Ο.Σ.Δ. – ΑΕΠΙ, με γραπτή άδεια Δημόσιας εκτέλεσης και καταβολή σ΄αυτόν της προβλεπόμενης από το άρθρο 32 του ν. 2121/93 αμοιβής.

2.    Δεύτερον. Η παράγραφος τέσσερα και των δύο εγγράφων του Ο.Π.Ι. (23476/17-07-2014 προς ΠΑΣΚΕΔΙ) και 23477/17-07-2014 προς Ο.Τ.Α. της χώρας), αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά τα εξής…
΄΄Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η ύπαρξη ραδιοφώνου και τηλεόρασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γεννά την υποχρέωση καταβολής αμοιβής στους δικαιούχους για την δημόσια εκτέλεση των έργων τους σε κάθε περίπτωση΄΄.
3.    Τρίτον. Την υποχρέωση αυτή των επιχειρηματιών που διαθέτουν τα εν λόγω ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα στο χώρο λειτουργίας των καταστημάτων Υ.Ε. , την αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά στο δεύτερο σημείο του περιεχομένου της η υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, όπως το εκ τριών σημείων περιεχόμενο αυτής καθορίστηκε με την υπ΄αρ. πρωτ. 16641/2011 εγκύκλιο οδηγία του ΟΠΙ- Υπουργείου Πολιτισμού.

4.    Τέταρτον. Το ότι δεν απαιτείται δημοτική –διοικητικά άδεια μουσικής για την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο σε ένα ΚΥΕ, αυτό δε σημαίνει ότι απαλλάσσονται οι επιχειρηματίες των καταστημάτων Υ.Ε. στην προκείμενη περίπτωση από τις νόμιμες υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τις σχετικέ διατάξεις  του ν. 2121/93 περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας (άρθρα 3 παρ. 1 εδάφ. Στ, ζ και η και παρ. 2, 32 παρ. 1 και 63 παρ. 2).

5.    Πέμπτο. Η γραπτή άδειά μου ΄΄περί δημόσιας εκτέλεσης του παγκοσμίου μουσικού ρεπερτορίου μου- άρθρου 63 παρ. 2 ν. 2121/93΄΄ σε κατάστημα Υ.Ε. στην προσκείμενη περίπτωση χορηγείται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή χρήσης των έργων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εγκαταστάσεων (συμβατικών και διαδικτυακών) αποκλειστικά και μόνο από Ο.Σ.Δ. και στην προκείμενη περίπτωση από την ΑΕΠΙ, που λειτουργεί στη χώρα μας ως ΟΣΔ με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και

6.    Έκτο.  Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν όλα όσα διατείνεται και παραπληροφορεί τους χρήστες των ΚΥΕ που κάνουν χρήση των μέσων αυτών ο ΠΑΣΚΕΔΙ, αφού εκ των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, δεν υποκαθίσταται σε καμία περίπτωση η άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής που χορηγώ ως ΟΣΔ στα ΚΥΕ, με υποβολή στο Δήμο ή όπου αλλού υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/86 (βλέπετε σχετικά και την υπ΄αρ. πρωτ. 7962/1997 σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και τις προαναφερθείσες ανωτέρω απαντήσεις και εγκυκλίους του ΟΠΙ προς ΠΑΣΚΕΔΙ και Δήμους της χώρας).

Επισημαίνουμε ακόμη ότι ο ΟΠΙ – Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι εκ του νόμου (σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 1 ν. 2121/1993), ο μόνος αρμόδιος Οργανισμός της Πολιτείας, σε όλες τις περιπτώσεις αυτές, για την ερμηνεία και την πιστή εφαρμογή του ν. 2121.93 (βλέπετε σχετικά και την 50385/2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, παρ. 5 αυτής) και οι εν θέματι αρνητικές για τον ΠΑΣΚΕΔΙ απαντήσεις και εγκύκλιοι του ΟΠΙ, που κατόπιν σχετικού αιτήματος του Οργανισμού μας δόθηκαν πρόσφατα, τόσο προς τον ίδιο τον ΠΑΣΚΕΔΙ, όσο και προς όλους τους ΟΤΑ της χώρας, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών για την εφαρμογή αυτών από τους κατά τόπο αρμόδιους ΟΤΑ της χώρας στα ΚΥΕ μαζί με το επισυναπτόμενο στην παρούσα ενημερωτικό σημείωμα του ΟΠΙ περί του ακριβούς και εκ τριών μόνο σημείων περιεχομένου των τυχόν υποβαλλομένων υπευθύνων δηλώσεων από επιχειρηματίες ΚΥΕ, για την χορήγηση άδειας μουσικής από τον οικείο Δήμο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας, σύγχυσης των δύο αδειών ΑΕΠΙ και Δήμου, ούτε από τους χρήστες, ούτε από τους ΟΤΑ.

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Διευθυντή-Προϊστάμενε

1.    Εν συνεχεία των ως άνω εγκυκλίων, απαντήσεων και διευκρινήσεων του ΟΠΙ, σας κάνουμε επίσης γνωστό ότι, η μοναδική ρητή διάταξη του νόμου με την οποία ορίζεται το νόμιμο δικαιολογητικό της έκδοσης της δημοτικής διοικητικής άδειας μουσικής είναι αποκλειστικά και μόνο, η γραπτή άδεια δημόσιας εκτέλεσης του Οργανισμού μου, δηλαδή το άρθρου 63 παρ. 2 του ν. 2121/93 (περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας), με την οποία ρητά προβλέπεται και ορίζεται ότι, για να εκδοθεί-χορηγηθεί από το Δήμο σας η διοικητική άδεια μουσικής-μουσικών οργάνων σε ΚΥΕ αρμοδιότητάς σας, κάθε επιχειρηματίας ΚΥΕ που επιθυμεί να λειτουργεί με χρήση μουσικής στο κατάστημα-επιχείρησή του, υποχρεούται να εφοδιάζεται πρώτα (και πριν την έναρξη χρήσης της μουσικής), με την ‘’γραπτή άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής’’ αποκλειστικά και μόνο από ΟΣΔ, δηλαδή από τον Οργανισμό μας (ΑΕΠΙ) που λειτουργεί στη χώρα μας με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού ως     Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων για το παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο που εκπροσωπεί και προστατεύει στη χώρα μας και στη συνέχεια να προσκομίζει υποχρεωτικά αυτήν και στον οικείο Δήμο, όπου λειτουργεί το κατάστημά του, για την έκδοση και χορήγηση από το Δήμο και της διοικητικής άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων.
2.    Αυτονόητον είναι ότι όταν ένα ΚΥΕ κάνει χρήση ζωντανής μουσικής ή είναι Κέντρο Διασκέδασης , κλαμπ, ντίσκο, συναυλία κλπ, τότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσκομιστεί-υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, ούτε να δεχθεί ο Δήμος αυτήν, πολύ δε περισσότερο ο Δήμος δεν νομιμοποιείται να εκδώσει-χορηγήσει άδειά του με βάση υπεύθυνη δήλωση.  Σε όλες αυτές τις ενδεικτικά αναφερόμενες περιπτώσεις ζωντανής εκτέλεσης των έργων, υποχρεωτικά πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας του εν λόγω ΚΥΕ, στον οικείο ΟΤΑ ΄΄γραπτή άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής ΄΄ από τον Οργανισμό μου (ΑΕΠΙ) κι αν τυχόν έχει λήξει η διάρκεια αυτής, οφείλει να ανανεώσει αυτήν, διαφορετικά ανακαλείται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας αυτού.

3.    Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις γίνεται χρήσης υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 και υπό τις βασικές προϋποθέσεις ότι,
                  [α] δεν υπάρχει χρήση-εκτέλεση –παρουσίαση-εκμετάλλευση των
μουσικών  έργων [Ελληνικών και Ξένων] στο ΚΥΕ ή όπου αλλού [π.χ. γήπεδο,
στάδιο, κτήμα  κ.λ.π. και
                  [β] όπου τυχόν ο επιχειρηματίας του ΚΥΕ δηλώνει με υπεύθυνη
δήλωση του ν.1599/86 και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου «περί χρήσης
αποκλειστικά και μόνο μη εκπροσωπούμενου από Ο.Σ.Δ., μουσικού ρεπερτορίου», οπότε τότε μόνο ο ενδιαφερόμενος  ΚΥΕ δεν προσκομίζει και δεν
υποβάλει στο οικείο στο Δήμο την ως άνω γραπτή άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής που προβλέπει και ρητά ορίζει η διάταξη του άρθρου 63 παρ. 2 του ν.2121/93, αλλά αντ αυτής υποβάλει στον οικείο Δήμο όπου λειτουργεί υπεύθυνη
δήλωση του ν.1599/86 με το γνωστό και ακριβές περιεχόμενο που έχει οριστεί με την 16641/2011 εγκύκλιο του Ο.Π.Ι. που σας επισυνάπτουμε, που ρητά αναφέρει εν τέλει αυτής ότι «διαφορετικά η χορήγηση άδειας από τον οικείο Ο.Τ.Α. είναι παράνομη», οπότε ανακαλείται με βάση την 50385/2015 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και την αντίστοιχη 21489/2013 του Ο.Π.Ι.
4.    Οφείλουμε να σας κάνουμε επίσης γνωστό ότι εκ του νόμου και εκ των καταστατικών σκοπών μας είμαστε υποχρεωμένοι στα πλαίσια της προστασίας των μουσικών μας έργων να προβαίνουμε και στους αναγκαίους ελέγχους χρήσης των έργων μας χωρίς την προβλεπόμενη άδειά μας σύμφωνα με το άρθρο 55 παρ.1 του ν.2121/93, γι΄αυτό και
                   [α] όλες οι υπεύθυνες δηλώσεις που θα σας κατατίθενται από επιχειρηματίες ΚΥΕ θα πρέπει να μας κοινοποιούνται από τον Δήμο σας άμεσα για τον προβλεπόμενο έλεγχό μας και
                   [β] σε κάθε περίπτωση όπου υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 από επιχειρηματία ΚΥΕ, αυτές ελέγχονται άμεσα από τον οργανισμό μας , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 παρ1 και 2 του ν.2121/93 και την
υπ΄αρ. πρωτ. 21489/11-12-2013 σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ι.-Υπουργείου Πολιτισμού και την εν συνεχεία αυτής εκδοθείσα υπ. αρ. πρωτ. 50385/2014 του Υπουργείου Εσωτερικών, τις οποίες και σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας.
5.    Επισημαίνουμε επίσης ότι, το περιεχόμενο των υπεύθυνων δηλώσεων του ν.1599/1986 όπως αυτό ορίστηκε με την 16641/2011 εγκύκλιο οδηγία του Ο.Π.Ι.
είναι υποχρεωτικό γι αυτόν που την  υποβάλει. Δεν επιδέχεται καμία αλλαγή ,
αφαίρεση, προσθήκη ή αλλοίωση, έχει πολύ συγκεκριμένο και αυστηρά περιοριστικό και εκ τριών μοναδικών σημείων περιεχόμενο που είναι υποχρεωτικό για όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες μουσικής που επιθυμούν την υποβολή αυτής αντί της άδειας δημόσιας εκτέλεσης του άρθρου 63 παρ. 2 του ν.2121/93.
6.    Το δε ακριβές ή το ψευδές των δηλωθέντων [βλέπετε την 20320/2013 Ο.Π.Ι.] πάντα ελέγχεται από τον Οργανισμό μας και η εμπειρία μας απέδειξε την ανακρίβεια και το ψευδές αυτών στην συντριπτική-καθολική τους πλειοψηφία, με τις εντεύθεν έννομες συνέπειες του άρθρου 22 του ν.1599/1986 για τους παραβάτες που υπέβαλαν αυτές ενώπιον δημόσιας αρχής [Ο.Τ.Α.] προκειμένου να αποφύγουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους απέναντι στον Οργανισμό μας που εκπροσωπεί εκατομμύρια δημιουργούς και εκατομμύρια τίτλους μουσικών έργων από όλο τον κόσμο.
7.    Το ακριβές και υποχρεωτικό ¨εκ των τριών μόνο σημείων περιεχόμενο της υπευθύνου δηλώσεως του ν.1599/86» που ορίστηκε από τον Ο.Π.Ι. κατά τα ανωτέρω, αφορά αποκλειστικά και μόνο εκείνους τους επιχειρηματίες ΚΥΕ- που επιθυμούν πραγματικά να κάνουν χρήση αποκλειστικά και μόνο μη εκπροσωπούμενης μουσικής στα καταστήματά τους και μάλιστα ο ορισμός του περιεχομένου αυτής έγινε με την υπ΄αρ. πρωτ. 16641/2011 Οδηγία του Ο.Π.Ι. –Υπουργείου Πολιτισμού ,γι΄αυτό και ο Ο.Π.Ι. εξέδωσε και ανάρτησε στο διαδίκτυο και ειδικό ενημερωτικό σημείωμα περί του ακριβούς περιεχομένου της υπευθύνου δηλώσεως του ν.1599/1986 προς ενημέρωση των χρηστών-επιχειρηματιών ΚΥΕ.
8.    Περί των ανωτέρω βλέπετε ειδικότερα την 5η παράγραφο της οδηγίας 16641/2011 όπως και το επισυναπτόμενο στην παρούσα σημείωμα του Ο.Π.Ι., με το ακριβές περιεχόμενο που πρέπει να έχει αυτή υποχρεωτικά και αυστηρά περιοριστικά ακριβώς για να ελέγχεται και από τους Ο.Σ.Δ. το αληθές ή το ανακριβές ή το ψευδές αυτής σύμφωνα με την ακροτελεύτια παράγραφο της ίδιας οδηγίας του Ο.Π.Ι., γι΄αυτό άλλωστε οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να μας ικανοποιούν άμεσα τις ως άνω υπεύθυνες δηλώσεις, διαφορετικά δημοτικές άδειες που χορηγήθηκαν με βάση υπεύθυνη δήλωση χωρίς να μας κοινοποιηθεί αυτή, είναι παράνομες σύμφωνα και με την 20320/31-005-2013 εγκύκλιο, οδηγία του Ο.Π.Ι.-Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία και σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας.
9.    Με βάση λοιπόν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και τις σχετικές κατά τα άνω εγκύκλιους-οδηγίες του Ο.Π.Ι., αυτό σημαίνει ότι, δεν επιτρέπεται στον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία του ΚΥΕ που υποβάλει την ως άνω υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 στον οικείο Δήμο όπου λειτουργεί , ούτε να αφαιρέσει έστω και μία παράγραφο εκ του περιεχομένου της αλλά ούτε βεβαίως να τροποποιήσει ή και να προσθέσει οποιαδήποτε άλλη ή άλλες παραγράφους ή να διαφοροποιήσει το περιεχόμενό της από αυτό που ορίστηκε από τον Ο.Π.Ι., με πρόσθετο ή και διαφορετικό ή άλλο περιεχόμενο όπως σε ορισμένους Δήμους έχει παρατηρηθεί [βλέπετε σχετικά τις παρ. 3 των υπ΄αρ. πρωτ. 23476 και 23477/17-7-2014 Απαντήσεων –Εγκυκλίων οδηγιών που δόθηκαν στον ΠΑΣΚΕΔΙ, όπως και το σχετικό ειδικό ενημερωτικό σημείωμα του Ο.Π.Ι.-Υπουργείου Πολιτισμού προς το Υπουργείο Εσωτερικών για το ακριβές περιεχόμενο των υπεύθυνων δηλώσεων αυτών.]
10.    Όμοια  σημαίνει επίσης ότι, δεν επιτρέπεται ούτε και στον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου να δέχεται υπεύθυνες δηλώσεις του ν 1599/86, τόσο με ελλιπές περιεχόμενο κατά τα τρία σημεία αυτής, όσο και με πρόσθετο ή και με διαφορετικό ή και με συμπληρωματικό από αυτό που ορίστηκε από τον Ο.Π.Ι. κατά τα ανωτέρω, βλέπετε σχετικά και την παράγραφο 5 της υπ’ αρ. 21489/11-12-2013 εγκυκλίου οδηγίας του Ο΄ΠΊ., Υπουργείου Πολιτισμού η οποία έχει ειδικότερα ως εξής.

¨η απόκτηση άδεια μουσικής μέσω της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1989 με το ακριβές προβλεπόμενο εκ των τριών σημείων περιεχόμενο, όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ι., συνιστά υποχρέωση η τόσο αυτόν  που την υποβάλλει όσο και γι αυτόν που την δέχεται¨.

11.    Σε κάθε τέτοια περίπτωση και να κατατεθεί στο Δήμο από τον ενδιαφερόμενο υπεύθυνη δήλωση με ελλιπές ή με πρόσθετο ή με διαφορετικό ή με τροποποιημένο περιεχόμενο από τον υποχρεωτικό και εκ των τριών και μόνο σημείων κατά περιεχόμενο που όρισε ο Ο.Π.Ι., όπως π.χ. αυτή που προωθεί στα μέλη της ο ΠΑΣΚΕΔΙ κατά τα ανωτέρω ή και άλλες όπως για να ακούω ειδήσεις, ή να ενημερώνομαι ή για να βλέπω αγώνες  ποδοσφαίρου ή μπάσκετ κ.λ.π., τότε ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου υποχρεούται να μη λαμβάνει υπόψη του τέτοιου περιεχομένου υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 καθ΄όσον αυτή πάσχει νομιμότητας (όπως π.χ. αυτή προωθεί στα μέλη της ο ΠΑΣΚΕΔΙ κ.λ.π.) και δεν αποτελεί καν νόμιμο προαπαιτούμενο δικαιολογητικό για την σύννομη έκδοση- χορήγηση από τον Δήμο της διοικητικής άδειας μουσικής σύμφωνα άλλωστε, τόσο και με τις παραγράφους 3 των υπ’αρ. πρωτ. 23476 και 23477/17-04-2014 Εγκυκλίων και απαντήσεων του Ο.Π.Ι., όσο και για το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα για το περιεχόμενο των υπεύθυνων δηλώσεων του Ο.Π.Ι.
12.    Σε κάθε τέτοια περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου υποχρεούται η αρμόδια υπηρεσία αδειοδότησης των ΚΥΕ του Δήμου να μη προβαίνει περαιτέρω σε έκδοση- χορήγηση διοικητικής άδειας μουσικής , διαφορετικά υπάρχει παράβαση καθήκοντος και  η δε άδεια αυτή είναι μη νόμιμη και τυγχάνει ανακλητέα κατά τα ανωτέρω.

Κύριε Δήμαρχε,
Κύριε Αντιδήμαρχε,
Κύριε Πρόεδρε της Δημοτικής Κοινότητας,
 Κύριε Δ/ντά- Προϊστάμενε,

Κατόπιν όλων των ανωτέρω που διεξοδικά και με πληρότητα στοιχείων σας παραθέσαμε όσον αφορά τις παραπλανητικές  ενέργειες του ΠΑΣΚΕΔΙ και το αυθαίρετο και μη σύνομο περιεχόμενο των υπεύθυνων δηλώσεων που αυτή προωθεί στα μέλη της (ΚΥΕ) για να χρησιμοποιηθούν στους οικείους Δήμους από τους επιχειρηματίες αυτών αιτούμεθα και παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά όλα τα αρμόδια Θεσμικά Όργανα του Δήμου σας, όπως ενδεικτικά  τους αρμόδιους Αντιδημάρχους , την Ε.Π.Ζ. τους προέδρους και μέλη των Δημοτικών Κοινοτήτων σας, όπως και τους αρμόδιους υπαλλήλους του δήμου σας, αναφορικά με όλα όσα εκθέσαμε και ισχύουν σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την έκδοση και την χορήγηση ή την ανανέωση των αδειών μουσικής των ΚΥΕ που λειτουργούν στα όρια αναρμοδιότητας του Δήμου σας.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας κατά τη νέα Δημοτική πενταετή περίοδο που μόλις ξεκίνησε και είμαστε στη διάθεση σας για τυχόν άλλη πληροφόρηση ή διευκρίνιση που τυχόν χρειαστείτε σε σχέση με το αντικείμενο των αδειών μουσικής-  μουσικών οργάνων που άπτονται άμεσα των εργασιών , των σκοπών και δραστηριοτήτων του Οργανισμού μας.

     Με σεβασμό και εκτίμηση,

Για τον Οργανισμό μας (Α.Ε.Π.Ι.)
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
Παντελής Χρ. Γρετζελιάς


Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. – Σάμου 51 και Φραγκοκλησσιάς, Αμαρούσιο 15125 Αθήνα
                                      Τηλ : 21110291100, 2111029102, Κιν : 6948240102
                        Fax:2106851576, email: pangre@aepi.gr,  info@aepi.gr

Συννημένα. 

1.    Η υπ’αρ. πρωτ. 23477/17-07-2014 απάντηση του Ο.Π.Ι.-Υπουργείου Πολιτισμού στον ΠΑΣΚΕΔΙ.
2.    Η υπ’αρ.πρωτ. 23476/17-07-2014 εγκύκλιος οδηγία του Ο.Π.Ι.- Υπουργείου Πολιτισμού προς όλους τους Ο.Τ.Α. της Χώρας.
3.    Το ενημερωτικό Σημείωμα του Ο.Π.Ι.-Υπουργείου Πολιτισμού για το Περιεχόμενο της Δήλωσης του ν 1599/86 για χορήγηση άδεια μουσικής από τους Ο.Τ.Α.
4.    Η υπ’αρ. πρωτ. 16641/2011 εγκύκλιος οδηγία του Ο.Π.Ι.-Υπουργείου Πολιτισμού με την οποία ορίστηκε από τον Ο.Π.Ι., το Υποχρεωτικό για τους χρήστες μουσικής εκ τριών σημείων περιεχόμενο της υπευθύνου δηλώσεως του ν. 1599/86.
5.    Η υπ’αρ.πρωτ. 20320/2013 εγκύκλιος οδηγία του Ο.Π.Ι
6.    Η υπ’αρ.πρωτ. 21489/2013 εγκύκλιος οδηγία του Ο.Π.Ι
7.    Η υπ’αρ.πρωτ. 50385/2014 εγκύκλιος απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών.
8.    Η υπ’αρ.πρωτ. 57904/2007 πάγιας εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών,
9.    Η υπ’αρ.πρωτ. 7962/1997 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις και.
10.    Το άρθρο 63 παρ. 2 του ν. 2121/93 που αφορά την άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής προκειμένου να αδειοδοτηθούν τα ΚΥΕ και με διοικητική άδεια μουσικής του Δήμου σας.
---------------------------------
Πηγή: paskedi.gr
---------------------------------