Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

"Ο Δρόμος έχει .... την δική του ..Ιστορία"

Διάβασα με πολύ προσοχή το άρθρο του αγαπητού συναδέλφου σχετικά με την καθυστέρηση έναρξης των εργασιών ασφαλτόστρωσης του δρόμου Λιβάδι - Φατσάδικα που ως γνωστόν είναι εδώ και πολλούς μήνες {μάλλον χρόνια θα εννοεί...} σχεδόν κατεστραμμένος.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, απλά το θέμα επαναλαμβάνεται, μετά την πρώτη αναφορά σε αυτό τον περασμένο Αύγουστο {ήτοι απλά στο λιοβασίλεμα της απερχόμενης δημοτικής αρχής...}.

Στο ίδιο θέμα είχαμε αναφερθεί πολύ παλαιότερα και εμείς πλην όμως ως γνωστόν υπήρξε μια ευρεία ανακοίνωση της περιφέρειας ότι θα συμπεριληφθεί, κατ' αντιστοιχία με την κατάργηση του έργου του γεφυριού του Μάκρωνα, σε γενικό έργο αποκατάστασης του κεντρικού άξονα. Φυσικά όπως απεδείχθη τότε απλά και η περιφέρεια και η τοπική αρχή είχαν τάση για κατασκευή μυθευμάτων χωρίς μελέτη χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς κανένα βάθος η στήριγμα, και όπως κάθε παραμύθι απλά έμεινε στη χρονοντούλαπο της γιαγιάς για να το λέει στα εγγόνια της.

Επειδή λοιπόν δεν ήμουν σίγουρος για το σημείο που βρίσκεται το όλο θέμα, το οποίο φυσικά είναι πολύ σοβαρό για την οδική ασφάλεια των οδηγών στο νησί, επικοινώνησα αργά το απόγευμα με τον Δήμαρχο για να τον ρωτήσω την άποψή του για το θέμα.
Ο ίδιος δεν είχε δει ακόμα την ανάρτηση του συναδέλφου, και με ενημέρωσε ότι η δημοπρασία για το έργο έχει γίνει, τα πρακτικά και τα έγγραφα έχουν σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο και μόλις εγκριθούν θα κληθεί ο ανάδοχος να φέρει εγγυητική επιστολή για να υπογραφεί και η σύμβαση και έτσι να ξεκινήσει το έργο. Η καθυστέρηση οφείλεται ξεκάθαρα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ζήτησε - για πρώτη φορά - επιπλέον στοιχεία για το έργο.

Εδώ θα κάνω μια παρένθεση για το έργο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αποτελεί ξεχωριστό ελεγκτικό μηχανισμό της Διοίκησης και ιδιαίτερα τελευταία μετά τις απίστευτες γκέλες της προηγούμενης αντιπεριφερειακής αρχής {μη έγκριση από δασικές-περιβαλοντικές-αρχαιολογικές υπηρεσίες} αλλά και της τέως Δημοτικής {λανθασμένοι όροι συμβάσεων μη αποδεκτοί λόγω εμφάνισης "συνελλαγής"}κ.λ.π., φαίνεται ότι πλέον ψιλοκοσκινίζει κάθε έργο ειδικά πάνω στο νησί, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις σε έναρξη και εκτέλεση των έργων.

Προσωπικά δεν θα δώσω άδικο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση διότι για την σύνταξη των απαραιτήτων εγγράφων υπάρχουν κανόνες και σημαντικές λεπτομέρειες που δυστυχώς δεν γνώριζαν επαρκώς ούτε οι Δημοτικοί ούτε οι Περιφερειακοί κρατούντες, συνηθισμένοι στο "άρπα-κόλα" του παρελθόντος. Έτσι προκύπτουν διάφορα εμπόδια που τουλάχιστον ΕΠΡΕΠΕ να γνωρίζουν οι αντίστοιχοι νομικοί σύμβουλοι και να τα αποφύγουν κατά την υπογραφή των συμβάσεων.....

Δε γνωρίζω αν προηγήθηκε επικοινωνία του αγαπητού συναδέλφου με τον Δήμο για να ενημερωθεί σχετικά με το έργο ή το δημοσίευμα επαναλήφθηκε μόνο για λόγους εντυπωσιασμού εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και συντήρησης ενός δυσμενούς κλίματος;

Η ουσία ύπαρξης των ενημερωτικών σελίδων είναι να παρέχουν αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση και όχι να "απαιτούν" με τέτοιο ύφος, γιατί τότε παύουν να είναι ενημερωτικά και γίνονται καθαρά πολιτικομματικά. 

Πιστεύω ότι οι ενημερωτικές σελίδες πρέπει να παρουσιάζουν και να αναδεικνύουν τα θέματα  αλλά συγχρόνως πρέπει να κινούνται στην σφαίρα της πραγματικότητας και των γεγονότων όπως είναι και φυσικά δεν είναι δυνατόν να απαιτούν χωρίς να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και τις παραμέτρους του θέματος με απτά στοιχεία.

Απλά κλείνω με τις εξής απορίες:
τα ίδια χάλια δεν είχε ο ίδιος δρόμος και πριν μήνες;
τις ίδιες λακούβες δεν είχε και τον Φεβρουάριο...Μάιο....Ιούλιο;
τα ίδια ακροβατικά δεν κάναμε και πολύ πριν τις εκλογές με τα αυτοκίνητά μας;
τότε πού ακριβώς ήταν το καταγγελτικό ύφος του συναδέλφου;

Άραγε όταν ο συνάδελφος φιλοξένησε στο στούντιό του τον πρώην Δήμαρχο κ. Κουκούλη προεκλογικά (που επί 8 χρόνια δεν έριξε ούτε μια φτυαριά τσιμέντο στο σημείο αυτό) τον ρώτησε για το θέμα με τον ίδιο αυστηρό τόνο ή φρόντισε να μην τον φέρει σε δύσκολη θέση και προτίμησε να το αφήσει για τη νέα δημοτική αρχή που έτσι και αλλιώς όλοι γνωρίζαμε ότι θα είναι άλλη;

Τα ερωτήματα είναι δικά μου, οι απαντήσεις δικές σας, τα συμπεράσματα όλων μας...
---------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------