Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Επανένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ που έχουν απενταχθεί μπορούν να επανενταχθούν στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, "με την προϋπόθεση βεβαίως της τήρησης των κανόνων επιλεξιμότητας της νέας Προγραμματικής Περιόδου". 
 
Τα παραπάνω διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας με ανακοίνωση του στις 15 Ιανουαρίου στην οποία δηλώνει την έκπληξη αλλά και την απορία του "για τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει το ψήφισμα που εκδόθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων σχετικά με το θέμα".

Και αυτό διότι τα έργα για τα οποία διαμαρτύρεται η ΚΕΔΕ (εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια, ηλεκτροφωτισμοί δρόμων συνοδά έργα) εμφανίζουν ελάχιστη απορρόφηση μόλις 2% ή αλλιώς 1.783.426 ευρώ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 81.663.094 ευρώ.
 
Υπογραμμίζεται δε ότι από το 2009 έχει οριστεί ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Απεντάχθηκαν δηλαδή έργα που παρέμεναν ανενεργά και ανώριμα επί μεγάλο χρονικό διάστημα και παράλληλα μειώθηκε ο προϋπολογισμός εκείνων που δεν είχαν προοπτική έγκαιρης ολοκλήρωσης. Η απένταξη δεν έγινε εκ του μη όντος, υπογραμμίζει το υπουργείο. Ήταν αναγκαία στο πλαίσιο της εξυγίανσης και τακτοποίησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» όταν και έγινε αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των έργων μετά από συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωσή τους έως 31/12/2015 και να μην υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων ούτε επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
 
Υπενθυμίζεται, τέλος ότι το υπουργείο καταβάλλει προσπάθεια σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για την αποτελεσματική διαχείριση των διαθεσίμων κοινοτικών πόρων μέσω της μείωσης της υπερδέσμευσης των εκχωρημένων πόρων, της άρσης των επισφαλειών, της εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της ολοκλήρωσης και λειτουργίας των έργων.
--------------------------------
Πηγή:  alphatv.gr
--------------------------------