Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Μήνυμα του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σπ. Σπυρίδων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αλλά και την παρουσία του στην τελετή λήξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Καλαθοσφαίρισης Special Olympics στη Ρόδο



    Tετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σπ. Σπυρίδων: “Μοναδικός αντίπαλος των ατόμων με αναπηρία είναι η προκατάληψη”

Μήνυμα του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με   αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία   αλλά και την παρουσία του στην τελετή λήξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Καλαθοσφαίρισης Special Olympics στη Ρόδο

 
“Ο μοναδικός αντίπαλος των ατόμων με αναπηρία είναι η προκατάληψη”. Αυτό επισημαίνει ο Γενικός Γραμαμτέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σπ. Σπυρίδων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αλλά και την παρουσία του στην τελετή λήξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Καλαθοσφαίρισης Special Olympics που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Ο κος Σπυρίδων βρέθηκε στη Ρόδο εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στους τελικούς αγώνες ανδρών και γυναικών αλλά και στην υπογραφή σχετικής Διακύρυξης μεταξύ Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, Δήμου Ρόδου και Special Olympics Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου τονίζει ότι είναι “μία Ημέρα ευαισθητοποίησης αλλά και Ημέρα διεκδίκησης για ισότιμη θέση στην κοινωνία, για προσβασιμότητα, για διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και άρση των αποκλεισμών”.

Όσον αφορά στην επιτυχημένη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβομάδας Καλαθοσφαίρισης στη Ρόδο, ο κος Σπυρίδων αναφέρει: “Η άψογη αθλητική διοργάνωση αποδεικνύει ότι - όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο -  η πατρίδα μας συνεχίζει να προσφέρει το φως της, τις οργανωτικές της ικανότητες, αλλά ακόμα περισσότερο την ανθρωπιά της και τις αξίες της, ακόμα και στις πιο δύσκολες συγκυρίες”. Και ο κος Σπυρίδων προσθέτει: “Η Ρόδος έστειλε ένα μήνυμα πανανθρώπινο, που ξεπερνά εθνικισμούς, που ξεπερνά εθνικισμούς και προκαταλήψεις, που ενώνει όλους τους λαούς, όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς διακρίσεις”.

Καταλήγοντας, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου τονίζει χαρακτηριστικά: “Παραφράζοντας το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Καλαθοσφαίρισης Special Olympics στη Ρόδο, είμαι σίγουρος πως η φράση ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ είναι μόνο η αφορμή. Αυτό που θέλουμε είναι ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”.




Χαιρετισμός Γ.Γ. Α.Δ. ΑΙΓΑΙΟΥ
στην τελετή λήξης της
XI Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Καλαθοσφαίρισης Special Olympics

Σεβασμιώτατε,
Κύριε Περιφερειάρχα,
Κύριε Δήμαρχε,
Kυρία Πρόεδρε των Special Olympics Ελλάδoς,
Αγαπητοί αθλητές,

Xαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα πραγματοποιείται εδώ στο όμορφο νησί της Ρόδου,  ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός, που συμπίπτει με την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία».

Οι Παγκόσμιες Ημέρες βέβαια  έχουν συχνά την έννοια της επετείου και του εορτασμού. Στην πλειοψηφία τους όμως, οι Παγκόσμιες Ημέρες λειτουργούν ως υπενθύμιση αλλά και ως ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας σε κοινωνικά ζητήματα.        

          Η 3η Δεκεμβρίου λοιπόν, μας δίνει την ευκαιρία να εστιάσουμε στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και να φωτίσουμε τα στοιχεία που συνθέτουν μια διαφορετική καθημερινότητα από τους περισσότερους.

          Είναι Ημέρα ευαισθητοποίησης  αλλά και Ημέρα διεκδίκησης για ισότιμη θέση στην κοινωνία, για προσβασιμότητα, για διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και άρση των αποκλεισμών.

Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να μπει κανείς στη θέση του ατόμου με αναπηρία και να καταλάβει τις δυσκολίες, αλλά τα άτομα αυτά βιώνουν την καθημερινότητα πολύ διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Κάθε μέρα αποτελεί και μία πρόκληση. Αντιμετωπίζουν την κάθε στιγμή  με πείσμα, δύναμη, κόπο και θέληση. Έχοντας πολλές φορές όπως λέει και το σύνθημα: ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ.    

Οι αγώνες που ολοκληρώθηκαν πριν λίγο αποδεικνύουν πως όλες οι ομάδες και όλοι οι αθλητές και αθλήτριες ήσαν νικητές, ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Η άψογη διοργάνωσή τους μαρτυρά ότι - όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο -  η πατρίδα μας συνεχίζει να προσφέρει το φως της, τις οργανωτικές της ικανότητες, αλλά ακόμα περισσότερο την ανθρωπιά της και τις αξίες της, ακόμα και στις πιο δύσκολες συγκυρίες.

Η Ρόδος λοιπόν έστειλε ένα μήνυμα πανανθρώπινο, που ξεπερνά εθνικισμούς, που ξεπερνά εθνικισμούς, που ξεπερνά προκαταλήψεις, που ενώνει όλους τους λαούς, όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς διακρίσεις. Αυτό άλλωστε είναι και το πανάρχαιο μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν ως βάση την ειρήνη και τη συνεργασία.

Η Ρόδος αγκάλιασε τους αθλητές και τις αθλήτριες των SPECIAL OLYMPICS και έκανε το μήνυμα αυτό πράξη.

Αγαπητοί αθλητές και αθλήτριες,
Με τη συμμετοχή σας στην 11η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Καλαθοσφαίρισης SPECIAL OLYMPICS στείλατε ένα ηχηρό μήνυμα σεβασμού στη διαφορετικότητα σε όλο τον κόσμο. Είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο την επίπονη προσπάθειά σας, μια προσπάθεια που υπηρετεί τα υψηλά, πανανθρώπινα ιδεώδη του Αθλητισμού. Σας ευχαριστούμε για την Ελπίδα και την Αισιοδοξία που τόσο απλόχερα μας μεταγγίζετε.

Μας εμπνέει η προσπάθειά σας και μας γεμίζει ΔΥΝΑΜΗ. Έχουμε μια κοινή Οδύσσεια. Είναι η Οδύσσεια της ζωής. Αλλά με καθαρό προορισμό: μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, μια κοινωνία που δε θα ανέχεται απλώς τη διαφορετικότητα, αλλά θα την προασπίζει και θα την υπηρετεί.

Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά και τα συγχαρητήρια του για τη συμμετοχή σας την αγωνιστικότητα σας και την ευκαιρία που μας δίνεται να ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.

Συγχαρητήρια ανήκουν επίσης στην πρέσβειρα της αγάπης στην ψυχή των SPECIAL OLYMPICS την πρόεδρο κα. Γιάννα Δεσποτοπούλου και τους συνεργάτες της.

Στους εκπροσώπους επίσης των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ροδίων, Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο που δεν αγκάλιασαν μόνο από την πρώτη στιγμή αυτή την ιδιαίτερη αθλητική εκδήλωση αλλά και διότι πριν από λίγο επιβεβαίωσαν με την υπογραφή τους ότι ανήκουν σε εκείνους που δεν αρκούντα μόνο σε ευχές αλλά προσεγγίζουν με ορατά για την κοινωνία αποτελέσματα υψηλού στόχους.

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να παραφράσω το γνωστό μήνυμα της διοργάνωσης και να πω πως η φράση ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ είναι μόνο η αφορμή. Αυτό που θέλουμε είναι ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ.


Σας ευχαριστώ  !!