Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Τι προβλέπει το νέο ΠΑΑ για τη μετατροπή των συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές ή τη διατήρηση των υφιστάμενων

Στο πλαίσιο του Μέτρου 11 του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 τονίζεται ότι θα δίδονται ενισχύσεις (με πενταετή δέσμευση) για τη μετατροπή των καλλιεργητικών πρακτικών από συμβατικές σε βιολογικές στις γεωργικές εκτάσεις, με ετήσιες καλλιέργειες και μόνιμες φυτείες, με εξαίρεση τις καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενεργειακούς σκοπούς, τις υδροπονικές καλλιέργειες. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που νέου προγράμματος που «αναμένει» την τελική έγκριση της Κομισιόν οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το σύνολο ή μέρος των πρόσθετων δαπανών, του διαφυγόντος εισοδήματος και του κόστους συναλλαγής, έως 20%. Όταν οι δεσμεύσεις αναλαμβάνονται από ομάδες αγροτών, το ανώτατο ποσοστό είναι 30%.

Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 0,1Ha. Το ελάχιστο μέγεθος της εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 0,2 Ha για ετήσιες καλλιέργειες, 0,3 για μόνιμες φυτείες και 0,3 για μικτές εκμεταλλεύσεις.

Οι επιλέξιμες εκτάσεις που έστω και ένα τμήμα τους βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή (περιοχές NATURA, θεσμοθετημένες περιοχές εθνικών πάρκων) εντάσσονται κατά προτεραιότητα στο μέτρο.

Οι υπόλοιπες εκμεταλλεύσεις κατατάσσονται με βάση κριτήρια επιλογής όπως:
  • Επαγγελματίας αγρότης, - ηλικιακά νέοι, νεοεισερχόμενοι στη γεωργική δραστηριότητα και «νέοι γεωργοί με την έννοια του Υπομέτρου 6.1 του ΠΑΑ 2014 - 2020,
  • ομάδες φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων,
  • παραγωγοί βιολογικών ζωοτροφών,
  • παραγωγοί ΠΟΠ, ΠΓΕ, Παραδοσιακά Προϊόντα,
  • μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης,
  • εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε νησιά (με εξαίρεση την Κρήτη και Εύβοια) προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη μιας τοπικής φιλοπεριβαλλοντικής επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα.
----------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------------