Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ηλεκτροσωματογράφημα: Η προηγμένη τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου!

Προς τα πού πάει η υγεία μας;
Χρησιμοποιείστε το πρίν το ετήσιο check up σας για να σας εστιάσει σε ποιες πιθανές δυσλειτουργίες να ψάξετε.
Για τα δεδομένα της Κύπρου είναι κάτι εντελώς καινούριο. Σε αρκετές, όμως, χώρες της Ευρώπης, το ηλεκτροσωματογράφημα χρησιμοποιείται στην καθ’ ημέρα πράξη εδώ και μια δεκαετία, από περίπου 2.500 γιατρούς.
 
Πρόκειται για μια ιατρική συσκευή διαγνωστικού τύπου, η οποία διερευνά και απεικονίζει το επίπεδο φλεγμονής και λειτουργικότητας των διαφόρων οργάνων και συστημάτων του οργανισμού, με τον ίδιο τρόπο που ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος απεικονίζουν τυχόν ανατομικές βλάβες σε ένα όργανο. Με πολύ απλά λόγια, το Hλεκτροσωματογράφημα (Η.Σ.Γ) μπορεί να εντοπίσει φλεγμονές και δυσλειτουργίες στο στομάχι, το συκώτι τον εγκέφαλο, τα νεφρά και όλα τα όργανα, καθώς και τα αίτια που βρίσκονται πίσω από αυτή την φλεγμονή ή δυσλειτουργία.
 
Μη επεμβατική μέθοδος
Η συσκευή εφευρέθηκε στη Γαλλία εδώ και μερικά χρόνια και χρησιμοποιείται ευρέως σε νοσοκομεία και κλινικές του εξωτερικού (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσσία.,Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Eλβετία, Ιταλία).Είναι μία μη επεμβατική μέθοδος, δεν χρεώνει τον ασθενή με καμιά δόση ακτινοβολίας, ούτε έχει οποιαδήποτε βλαβερή επίδραση στον οργανισμό. Μπορεί να κάνει αυτή την εξέταση ο κάθε ένας και να μάθει ποια είναι τα επίπεδα λειτουργίας των διαφόρων οργάνων και συστημάτων του οργανισμού του.
 
Οι προδιαθέσεις μας
«Το ηλεκτροσωματογράφημα δείχνει, μετρώντας το επιπεδο της φλεγμονής των διαφόρων οργάνων και συστημάτων του οργανισμου μας,  τις προδιαθέσεις μας, δηλαδή προς τα πού οδηγείται ή προς τα πού θα οδηγηθεί η υγεία μας αν τα βιοχημικά δεδομένα που μετρά παραμείνουν τα ίδια. Για να δώσω ένα παράδειγμα. Ένας άνδρας 50 χρονών θέλει να κάνει μια ιατρική εξέταση για την καρδία του. Το ηλεκτροσωματογράφημα θα δείξει καταρχήν αν έχει προδιάθεση για καρδιαγγειακή πάθηση και δεύτερον αν η κατάσταση των στεφανιαίων, της αριστερής και δεξιάς κοιλίας και όλων των ανατομικών στοιχείων της καρδίας, είναι σε κατάσταση φλεγμονής και γιατί. Παράλληλα, η συσκευή εισηγείται σε ποιες εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθεί ένα άτομο για να διερευνήσει μια πιθανή λειτουργική ανωμαλία που έχει εντοπισθεί».

Μια άλλη συχνή χρήση του ΗΣΓ είναι να εντοπίζει την λειτουργική διαταραχή που προκαλέι κάποιο πρόβλημα, όταν όλες οι εξετάσεις δείχνουν φυσιολογικές.
Ειδικότερα, το Η.Σ.Γ. μετρά αξιόπιστα,  τη βιο-αγωγιμότητα μέσω έξι επιπέδων δερματικών ηλεκτροδίων και υπολογίζει με ακρίβεια πολλές βιοχημικές παραμέτρους του σώματος, όπως το pH, πιέσεις οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα και όλα αυτά μέσω της εξειδικευμένης ηλεκτρονικής του δομής. Η συσκευή, επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα με βάση τις αρχές της νευροφυσιολογίας και παρουσιάζει αυτόματα την ανάλυση των προδιαθέσεων προς παθήσεις που εμφανίζει το άτομο που εξετάζεται.
 
Διάγνωση των διαταραχών
Το Η.Σ.Γ. ενδείκνυται να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη λειτουργική διάγνωση των διαταραχών του οργανισμού και την πρόληψη των παθήσεων, ως συμπληρωματικό εργαλείο της κλινικής εξέτασης για να διερευνήσει ένα πρόβλημα υγείας. Βοηθά στην κατανόηση των αιτιών της υπογονιμότητας ή της στειρότητας, στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας των καρδιαγγειακών παθήσεων. Βοηθά στη διαφορική διάγνωση μεταξύ αλλεργίας και χρόνιας φλεγμονής, υπολογίζει το δυναμικό ανάρρωσης του οργανισμού μετά την εγχείρηση και παρέχει μια πλήρη εικόνα των φλεγμονών και της ελάττωσης του οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού, κάτι που σημαντικά αυξάνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει μεταξύ άλλων στη διάγνωση και παρακολούθηση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας σε παιδάκια με σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής. Έρευνα που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έδειξε ότι το Ηλεκτροσωματογράφημα είναι αξιόπιστο στο να μπορέσει μαζί με τις εξετάσεις που κάνουν οι ψυχολόγοι, να αξιολογήσει το βαθμό της σοβαρότητας του συνδρόμου σε ένα παιδάκι, μετρώντας την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Στην αθλητιατρική, επίσης, απεικονίζοντας τα επίπεδα του στρες και της οξυγόνωσης στο επίπεδο του μυ, καθώς επίσης και την κατάσταση της ψυχολογίας του αθλητή που επηρεάζει την απόδοσή του. Δίνει, ακόμα, μια πλήρη εικόνα της λειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος.

   Ταυτόχρονα το ΗΣΓ μπορεί να ανιχνεύσει διατροφικές διαταραχές και δυσανεξία σε τροφές, και  ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ελέγχει το σάκχαρο, τα τριγλυκερίδια, την ουρία και κρεατινίνη καθώς και τις πλείστες ορμόνες. Οι τιμές που δίνει αφορούν το διάμεσο υγρό των κυττάρων, κάτι που είναι εξίσου χρήσιμο με τις τιμές που λαμβάνονται μετά από λήψη αίματος.
 
Διαδεδομένο στην Ευρώπη
Η αξιοπιστία και κατ’ επέκταση η ακρίβεια του μηχανήματος έχει διαπιστωθεί μέσα από κλινικές έρευνες σε δημόσια νοσοκομεία και είναι αρκετά ψηλή, φθάνοντας το ύψος περίπου μιας μαστογραφίας, γύρω στο 85%. Το Η.Σ.Γ. δεν υποκαθιστά το γιατρό. Είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο σημαντικό για την πρόληψη και εμείς εκεί εστιαζόμαστε. Η σύγχρονη ιατρική, όπως ξέρουμε, έχει δώσει βάρος στην πρόληψη για οικονομικούς, αλλά και για ιατρικούς λόγους, διότι προλαβαίνοντας ένα πρόβλημα είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιμετωπίσεις στη ρίζα του και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση του κοστίζει πολύ λιγότερο.
---------------------------------------------------
Πηγή:  beautifullife.com-Χρήστος Χατζηκώστας
----------------------------------------------------