Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Βόμβα από τον δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον - «Παγώνει» τις επενδύσεις στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας

Βόμβα από τον δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον - «Παγώνει» τις επενδύσεις στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας
Ηχηρό αλλά και σκληρό μήνυμα προς την Ελλάδα, έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Tο «πάγωμα» των επενδυτικών του σχεδίων στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που συνδέεται με τον προεδρική εκλογή ανακοίνωσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, από το βήμα του 16ου Annual Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη.
 
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ιδρυτής της Paulson & Co. Inc., που συμμετέχει με σημαντικά ποσοστά άνω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank και της EYΔΑΠ, σημείωσε πως η χώρα μας βρίσκεται «στην απαρχή μιας αξιοσημείωτης αντιστροφής της πορείας της», όμως «θα πρέπει να αρθεί άμεσα η πολιτική αβεβαιότητα».

Όπως τόνισε ο κ. Πόλσον «είναι πολύ νωρίς για να γίνουν νέες εκλογές. Η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει πτώση της ελληνικής χρηματααγοράς και των μετοχών ενώ οι νέες επενδύσεις έχουν αναβληθεί. Η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αποφευχθούν οι εκλογές έως τον Ιούνιο του 2016 και να δοθεί χρόνος στις τρέχουσες πολιτικές για να δράσουν» σημείωσε και πρόσθεσε ότι με την πολιτική σταθερότητα η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 και το 2016 θα επιταχυνθεί ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Βόμβα από τον δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον - «Παγώνει» τις επενδύσεις στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική σταθερότητα.

«Τα επενδυτικά μας πλάνα βρίσκονται σε αναμονή αυτή τη στιγμή, καθώς περιμένουμε το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής. Εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα θα αυξήσουμε τις επενδύσεις μας» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ποιος είναι ο Πόλσον
Ο 58χρονος Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 στην Boston Consulting Group ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Το 2007 πόνταρε στην κατάρρευσητης αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) και η απόδοση ενός από τα ταμεία που διαχειρίζεται έφθασε στο 590%.

«Ο κ. Πόλσον κέρδισε για τον εαυτό του 3,7 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ» σχολίασαν οι «Νew Υork Τimes», ενώ το περιοδικό «Νewsweek» υποστήριξε ότι το ποσόν που κέρδισε ο Πόλσον το 2008 στα 15 δισ. δολάρια. Το 2008 ο Πόλσον προσέλαβε ως σύμβουλο στην εταιρεία του τον πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν .

Στη συνέχεια ο διαχειριστής του hedge fund Ρaulson & Company ασχολήθηκε συστηματικά με την Ελλάδα και στις καταστροφολογικές προβλέψεις των τελευταίων ετών.

«Η καλύτερη συναλλαγή που έγινε ποτέ» ( Τhe Greatest Τrade Εver, Βroadway Βooks, 2009) είναι ο τίτλος του βιβλίου που εξέδωσε ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal» Γκρέγκορι Ζούκερμαν στο οποίο αναλύει πώς ο Πόλσον «έγραψε χρηματοοικονομική ιστορία». Η προσωπική περιουσία του σύμφωνα με το Forbes ήταν 11,2 δισ. δολάρια το 2013.

Με τις θυγατρικές της Paulson Credit Fund και Paulson Advantage Plus Fund, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους $22,8 δισεκατομμυρίων ενώ έχει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείες όπως η Houghton Mifflin Harcourt, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cablevision Systems Corp , οι πετρελαϊκές Oasis Petroleum και η φαρμακευτική Mallinckrodt PLC.

Ο Πόλσον επέκτεινε τις δραστηριότητες του αποκτώντας τον έλεγχο του επενδυτικού fund Schroder με το οποίο πρόκειται να ιδρύσει στο Λουξεμβούργο το hedge fund, Ucits με στόχο να εφαρμόσει τις στρατηγικές της Schroder και άλλων funds σε μια πιο διευρυμένη αγορά.
---------------------------------
Πηγή: Ημερησία
---------------------------------