Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Υποστελέχωση Πολεοδομίας Πειραιά



   

                                       
Μαρία Ρεπούση
Βουλευτής Α΄ Πειραιά
9-12-2014
ΕΡΩΤΗΣΗ  
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: 
Με την εφαρμογή του ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», οι  πολεοδομικές υπηρεσίες της νομαρχίας που ήδη λειτουργούσαν  μεταβιβάστηκαν στους δήμους όπου βρισκόταν η έδρα τους.
 
Ο δήμος Πειραιά από  το 1981 έχει δική του πολεοδομική υπηρεσία ,η οποία διαχειρίζεται θέματα αρμοδιότητας των ορίων της περιοχής του. Από το 2011, οπότε και μεταβιβάστηκε η νομαρχιακή πολεοδομική διεύθυνση, λειτουργεί και δεύτερο τμήμα που αφορά τις περιοχές Αγκίστρι, Αίγινα, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πέραμα, Κορυδαλλό αλλά και τους δήμους ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ ,ΠΟΡΟΥ για τις αυθαίρετες κατασκευές.

Στη συγκεκριμένη υπηρεσία η οποία καλύπτει, όχι μόνο πολλές αλλά και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, οι υπάλληλοι που υπηρετούν δεν επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία της. Μηχανικοί και πολίτες ταλαιπωρούνται αφού τα τμήματα πρωτοκόλλου και αρχείου δεν έχουν κανένα υπάλληλο, το τμήμα διεκπεραίωσης έχει μια υπάλληλο που θ’ αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης στο τέλος του χρόνου και από τους έξι μηχανικούς που υπηρετούν στο αρμόδιο τμήμα, οι δυο έχουν παράλληλα καθήκοντα και σε άλλες υπηρεσίες του δήμου Πειραιά και οι υπόλοιποι τρεις θα απομακρυνθούν, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις τους, λόγω κινητικότητας. Επομένως στο τμήμα θα μείνει μόνο ο προϊστάμενος που είναι αρχιτέκτονας-μηχανικός.

Επειδή η υποστελέχωση της υπηρεσίας, τόσο σε διοικητικό όσο και σε ειδικό-επιστημονικό προσωπικό,  οδηγεί στην απαξίωση των υπηρεσιών αλλά και στην ανεπαρκή εξυπηρέτηση των πολιτών

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός
1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί η αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας;
2) Με ποιες διαδικασίες θα στηρίξει την εφαρμογή και υλοποίηση του σχεδιασμού που προέβλεπε ο ν.3852/2010,ώστε ο κάθε δήμος να αποκτήσει αυτόνομη πολεοδομική διεύθυνση;

Η ερωτώσα βουλευτής
Μαρία Ρεπούση