Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Μεγάλη απάτη: Υπεξαίρεση κωδικών με πλαστά μηνύματα για επιστροφή φόρου

Την υπεξαίρεση κωδικών και στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες άγνωστοι που αποστέλλουν παραπλανητικά SMS και email σε ανυποψίαστους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για απατεώνες που δεν επιτέθηκαν στα συστήματα της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, αλλά ζητούν από τους ίδιους τους φορολογουμένους να τους παραδώσουν τα προσωπικά στοιχεία τους, δήθεν για να λάβουν μεγάλη επιστροφή φόρου από την εφορία.

Τα μηνύματα αυτά που λαμβάνουν πολίτες χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και παρουσιάζονται εξαιρετικά «αληθοφανή»

Με τα μηνύματα οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, τα ανωτέρω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνουν τους παραλήπτες, ότι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν να καταχωρήσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.

Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
----------------------------------------------
Πηγή: newmoney.gr-Κωστής Πλάντζος
----------------------------------------------