Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων


Aντισυνταγματικές έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των ενστόλων όλων των Σωμάτων, των πανεπιστημιακών καθηγητών καθώς και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ύστερα από διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τον αναδρομικό περιορισμό των συντάξεων των στρατιωτικών που επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2012.

Στην περίπτωση των συνταξιούχων ενστόλων η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των ενστόλων δεν έχει «νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου».

Τελικά το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε, απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), εντολή για άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Κατόπιν αυτών, το ΓΛΚ θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012.

Παράλληλα, το ΓΛΚ σύμφωνα με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης θα επιστρέψει αμέσως στους συνταξιούχους ενστόλους τα ποσά των συντάξεών τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πλειοψηφία 21 υπέρ και 8 κατά, έκρινε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντισυνταγματικό το αναδρομικό «ψαλίδισμα» των συντάξεων που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 (Νόμος 4093/2012) στους συνταξιούχους δύο κατηγοριών του ειδικού μισθολογίου.

Εν προκειμένω στους συνταξιούχους του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (καθηγητών) και στους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ.

Οι δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων (καθηγητές και γιατροί) ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις συντάξεις τους αναδρομικά από 1ης/8/2012 έως σήμερα ο Νόμος 4093/2012.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία, την ιδιοκτησία κ.ά.
--------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
--------------------------