Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Παγκόσμια απειλή από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου - Βλέπουν πτώση ακόμη και στα 50 δολάρια/βαρέλι!

Η χαμηλή ζήτηση και η υπερπροσφορά στις αγορές πετρελαίου αυξάνουν τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας διεθνώς, καθώς και την πιθανότητα να υπάρξουν χρεοκοπίες, προειδοποίησε την Παρασκευή η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της ζήτησης το 2015.

Και όλα αυτά την ώρα που η τιμή του πετρελαίου κάνει νέα «βουτιά», με την τιμή του Brent να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5-½ ετών.

«Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής [του πετρελαίου] θα κάνει για κάποιες χώρες και εταιρείες μία ήδη δύσκολη κατάσταση ακόμη χειρότερη», ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή της η IEA.

«Οι πιέσεις που ασκούνται στις τιμές θα αυξήσουν τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας ή τα οικονομικά προβλήματα εάν οι χώρες-παραγωγοί αρχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των χρεών τους», υπογραμμίζει.

Παραπέμποντας στην περίπτωση της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, η IEA ανέφερε ότι ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση των τιμών θα ενισχύσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες-παραγωγοί που έχουν «υψηλή μόχλευση» και οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που τους αποφέρει το πετρέλαιο.

Επίσης, επισημαίνει ότι εάν η κατάσταση στη Ρωσία επιδεινωθεί σε σημείο που να υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, η εξέλιξη αυτή θα θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των ρωσικών ομολόγων και το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και κυρώσεις της Δύσης. Και τούτο διότι το πετρέλαιο είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική οικονομία, αλλά και την επιρροή της στον κόσμο, αφού αποτελεί το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της.

«Ειδικά για τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, όπως η Βενεζουέλα και η Ρωσία, ο αντίκτυπος θα είναι ακόμη μεγαλύτερος γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Καράκας δυσκολεύεται ήδη πολύ να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή ομολόγων, να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα, αλλά και να αποπληρώσει τα χρέη του.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι μετά την υποχώρηση της τιμής κάτω από τα 60 δολάρια/βαρέλι, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πλέον πως οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη και στο επίπεδο των 50 δολαρίων/βαρέλι.
---------------------------
Πηγή: Ημερησία
---------------------------