Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οι αδυναμίες της Ελλάδας στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων οδηγούν στην παρακράτηση 17 εκατ. ευρώ από την ΚΑΠ

Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν κάνει γνωστό ότι θα παρακρατήσει προληπτικά 17 εκατ. ευρώ από γεωργικές ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς την Ελλάδα, λόγω προβλημάτων διαχείρισης στο εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ). «Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν χρησιμοποιεί αυτή τη νέα τακτική στη διαχείριση του προϋπολογισμού, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του», δήλωσε ο νέος επίτροπος Γεωργίας, κ. Φιλ Χόγκαν. 

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει ότι η χώρα μας έκανε μεν σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ), ωστόσο τονίζει ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν απέδειξαν ότι το ΣΑΑ δεν συνάδει ακόμα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα - σύμφωνα με την ανακοίνωση - η μέγιστη επιλέξιμη έκταση που καταχωρήθηκε στο ελληνικό ΣΑΑ να έχει υπερεκτιμηθεί, οδηγώντας σε λάθη στις πληρωμές, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης.

Γι’ αυτό - καταλήγει η Κομισιόν - το προληπτικό αυτό μέτρο ελήφθη για πρώτη φορά. «Το ποσό της μείωσης αντιστοιχεί στο ποσό που θεωρείται ότι διατρέχει κίνδυνο για το γεωργικό ταμείο (το οποίο εκτιμάται σε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ)», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

---------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------