Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Το πρώτο PhD για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Η πρώτη διδακτορική διατριβή για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του τμήματος φυσικής του ΑΠΘ.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος μηχανικός υπολογιστής της αρχαιότητας, που χρησίμευε και ως όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, αποτελεί για πρώτη φορά παγκοσμίως αντικείμενο διδακτορικής διατριβής. Συγγραφέας της, η Μαγδαληνή Αναστασίου, διδάκτωρ πλέον του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
 
Όπως αναφέρει η κ. Αναστασίου, «ο μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ως μια τέλεια μηχανική κατασκευή προηγμένης τεχνολογίας της αρχαιότητας. Η γνώση που έχει αποτυπωθεί πάνω του, η σύλληψη της όλης κατασκευής του αλλά και η ίδια η κατασκευή του εκπλήσσουν. Χάρη στην ανακάλυψη του Μηχανισμού ξαναγράφεται πλέον η ιστορία της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας»

Σύμφωνα με την κ. Αναστασίου, ο μηχανισμός δεν είναι ο πρώτος που δημιουργήθηκε, αφού η πολυπλοκότητα και η τελειότητά του συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας εξελικτικής διαδικασίας. «Η δομή του συνόλου της κατασκευής του», αναφέρει, «που έχει τις διαστάσεις ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή, είναι μαγευτική».

Η διδακτορική διατριβή παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση διοργάνωσαν η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Στην εκδήλωση μίλησε και ένας από τους λίγους ανθρώπους που είδε από κοντά το ναυάγιο των Αντικυθήρων, συμμετέχοντας στην ερευνητική ομάδα που πρόσφατα ανέσυρε νέα ευρήματα. Πρόκειται για τον αρχαιολόγο- δύτη και υποψήφιο διδάκτορα του Α.Π.Θ., Αλέξανδρο Τούρτα.«Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και άλλα κινητά ευρήματα στο ναυάγιο και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να τα ανασύρουμε στην επόμενή μας έρευνα, τον Μάιο του 2015» ανέφερε, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ.Τούρτας. Ερωτώμενος για τον φόβο αρχαιοκαπηλίας, απάντησε ότι η θέση του ναυαγίου δεν είναι γνωστή και ακόμη και οι ίδιοι που είχαν τις ακριβείς συντεταγμένες, δυσκολεύθηκαν να το βρουν.
-----------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-----------------------