Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για το χρέος


Η τραγωδία της ευρωζώνης είναι η παραίτηση της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, που σπρώχνουν την Ευρώπη σε οικονομικό πυρηνικό χειμώνα.

Σήμερα, μόνο η ριζοσπαστική Αριστερά έχει αξιόλογες στρατηγικές, γράφει ο W. Munchau στους Fianncial Times. Το άρθρο κάνει αναφορά στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αλλά και στους Podemos της Ισπανίας, δύο κόμματα που είναι πρώτα στις δημοσκοπήσεις των χωρών τους. 

Συγκεκριμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Αν ήσασταν πολίτης της ευρωζώνης, ποιο πολιτικό κόμμα θα υποστηρίζατε για να το πετύχετε; Θα εκπλαγείτε όταν δείτε ότι δεν έχετε και πολλές επιλογές. Στη Γερμανία, το μόνο κόμμα που πλησιάζει αυτή την ατζέντα είναι το Die Linke, οι πρώην Κομμουνιστές. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στο προφίλ. Και στην Ισπανία είναι οι Podemos, που προέκυψαν από το πουθενά και είναι σήμερα πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις.

Για την ώρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι "αφήνω λάσκα και σφυρίζω αδιάφορα". Το πού οδηγεί μια τέτοια κοντόφθαλμη στρατηγική είναι εμφανές στην Ελλάδα. Μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις κι έχει πολλές πιθανότητες να πάρει την εξουσία στις επόμενες γενικές εκλογές, πιθανόν το 2015».
-------------------------
Πηγή: Euro2day.gr
-------------------------