Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

«ΠΑΡΤΙ» ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ «Παρέλαση» μεγαλογιατρών στον ανακριτή για μίζες εκατομμυρίων

Δεκάδες μεγαλογιατροί δημόσιων νοσοκομείων, μαζί με στελέχη μεγάλης εταιρείας προμήθειας ιατρικού υλικού θα περάσουν την πόρτα των ανακριτών προκειμένου να λογοδοτήσουν για το μεγάλο κύκλωμα που είχε στήσει «πάρτι» εκατομμυρίων στο ΕΣΥ.

Χθες η Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε δύο στελέχη της εν λόγω επιχείρησης για υπόθεση παράνομων αμοιβών στους γιατρούς. Σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να διακινήθηκε «μαύρο χρήμα» εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να χρηματιστούν οι γιατροί και να επιλέγουν τα προϊόντα της προμηθεύτριας εταιρείας.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά τη διενέργεια έρευνας από τον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δύο στελεχών της επίμαχης εταιρείας για τα αδικήματα της «ενεργητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου από δράστες οι οποίοι πέτυχαν όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα από κοινού και κατά μόνας».

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση, φέρεται να προκύπτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν δημιουργήσει δίκτυο σε δημόσια νοσοκομεία μέσω του οποίου πλήρωναν γιατρούς, προκειμένου να προωθούν συγκεκριμένο ιατρικό υλικό. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή ο οποίος καλείται να εντοπίσει τα πρόσωπα, κρατικούς υπαλλήλους, στελέχη νοσοκομείων και γιατρούς, που εμπλέκονται στην υπόθεση, οι οποίοι θα είναι υπόλογοι για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη υπόθεση διαχωρίστηκε από άλλη δικογραφία για μεγάλου οικονομικού αντικειμένου αντίστοιχη υπόθεση προώθησης ιατρικών προϊόντων πολυεθνικής εταιρείας που βρίσκεται ήδη σε ανακριτική έρευνα, καθώς οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι το συγκεκριμένο σκέλος της πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτόνομα.

Πρόκειται για την υπόθεση της εταιρείας ορθοπεδικών DePuy που επίσης έδινε μίζες σε μεγαλογιατρούς του ΕΣΥ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση DePuy έχει φέρει στο φως ονόματα γιατρών που εισέπρατταν μίζες έως και 20% της αξίας ορθοπεδικών ειδών από την εταιρεία DePuy, τα οποία υπερκοστολογούνταν σε βάρος των ασθενών και του Δημοσίου.
 
Ο τομπούλογλου
Εν τω μεταξύ, σε δίκη παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρης Τομπούλογλου, με την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης και της παθητικής δωροδοκίας. Ο κ. Τομπούλογλου φέρεται ότι απαιτούσε εκβιαστικά 25.000 ευρώ από εκπρόσωπο διαφημιστικής εταιρείας, προκειμένου να μην την κηρύξει έκπτωτη. Η εν λόγω εταιρεία είχε αναλάβει διαφημιστική καμπάνια για ένα πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο πρώην πρόεδρος του παιδιατρικού νοσοκομείου είχε συλληφθεί με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από δωρεά. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες «καίνε» τον Χάρη Τομπούλογλου, ενώ υπάρχει και βιντεοσκοπημένο υλικό από τη στιγμή που παίρνει τα χρήματα.
---------------------------
Πηγή: Ημερησία
---------------------------