Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Οικιακή Κομποστοποίηση

Σε αρκετούς  από εσάς, ο όρος κομποστοποίηση ίσως σας είναι άγνωστος.  
Θα προσπαθήσω, χωρίς να είμαι ειδικός, μέσα σε λίγες γραμμές να εξηγήσω τι σημαίνει ο όρος και ποια τα οφέλη από αυτήν. 
 
 
 
Στη σημερινή  καταναλωτική εποχή που ζούμε, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αν δεν συμπεριφερθούμε οικολογικά,  αν όλοι δεν υπακούσουμε στους κανόνες που ορίζονται για να ζει μια κοινωνία αρμονικά, κανένας Δήμος και καμιά αρχή δεν θα μπορέσει να μας βοηθήσει! 
 
Κομποστοποίηση λοιπόν.
 
Στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρονιά και έχει γίνει πια συνείδηση στον κόσμο. 
Είναι η διεργασία εκείνη που μας δίνει το κομπόστ,  το πολύτιμο λίπασμα δηλαδή που μπορούμε να χρησιμοποιείσουμε στο περιβόλι μας στον κήπο μας κλπ .
 
Είναι δηλαδή ο παλιός κοπρόλακος που με πολύ σοφία είχανε οι παλιοί στα σπίτια τους.
 
Το τεχνικό μέρος θα το αφήσω, όταν ενδιαφερθείτε, να ρωτήσετε κάποιον ειδικό. 
 
Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι πως είναι πολύ χαμηλού κόστους και πολύ εύκολο στην τοποθέτηση, ακόμα και αυτοσχέδιο μπορεί να γίνει! 
 
Εκτός του ότι είναι μεγάλη ευκολία για τη νοικοκυρά, να πετάει εκεί όλα τα φλούδια από τα φρούτα, όλα τα υπολείμματα από το καθάρισμα χόρτων,  τώρα που είναι εποχή του ωραίου ραδικιού, μπορείτε να βάλετε φύλλα από τον κήπο, ψιλά κλαδιά από κλάδεμα δέντρων και χίλια δυο άλλα πράγματα,  έχετε και ένα πολύ οφέλιμο λίπασμα δωρεάν για τα φυτά σας χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον. 
 
Μπορείτε επίσης να βάλετε έναν αγωγό, όπως έχω κάνει εγώ,  κοντά στην κουζίνα σας και να μεταφέρονται αυτόματα στον κάδο! 
 
Καλή σας επιτυχία! 
----------------------------------------------
Ανδρέας Λουράντος - Κονταράτος.
----------------------------------------------