Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Όταν η Ανικανότητα και η Αμέλεια απηχούν στην τσέπη του πολίτη.....

Με αφορμή το εξαίρετο άρθρο του αγαπητού Μανώλη Καλλίγερου από τα "ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ" το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο πάρακάτω θα συμπληρώσουμε και την προσωπική μας αναζήτηση γύρω από το θέμα :

Διαβάστε το άρθρο:


ΕΝΦΙΑ, «χαράτσι», Δημ. Τέλη, ΤΑΠ και ...άλλα κακά!

Με λίγα λόγια, γιατί μας έχουν τρελάνει και με τη σειρά μος θα σας τρελάνουμε κι εμείς.

Αρχίζουμε από το τέλος. 0 ΤΑΠ ήταν η αιτία να πληρώσουμε διπλό «χαράτσι», καθώς οι καλοί μας δημάρχοντες. για να κάνουν τους ...καλούς απέφυγαν εδώ και κοντά είκοσι χρόνια να μας χρεώσουν με τον, σχετικά ασήμαντο. ΤΑΠ.

Τώρα τον θυμήθηκαν πριν μερικούς μήνες, καθώς το κράτος υποχρεώνει πλέον τους Δήμους, αντί να ζητούν χρήματα, να εισπράττουν τους θεσπισμένους για τους ΟΤΑ πόρους.

Ετσι οι πολίτες πρέπει να πάνε να δηλώσουν τα κτήρια και τα εντός οικισμών οικόπεδα και θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους της τελευταίας πενταετίας, καθώς οι προηγούμενοι έχουν ήδη παραγραφεί.

Όμως. μαζί με τον ΤΑΠ πρέπει να εισπραχθούν για το ίδιο χρονικό διάστημα τα τέλη (ύδρευση, παρεπιδημούντων κλπ).

Πολλοί λένε ότι δεν το γνώριζαν, αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία, αφού τα τέλη αυτά έχουν θεσμοθετηθεί δεκαετίες πριν.

Απλά δεν τους κατέβαλαν μερικοί με την ελπίδα να τους ..ξεχάσουν και να τους ...χαρίσουν οι γαλαντόμοι άρχοντες, που δεν έστελναν ούτε ειδοποιητήρια, κάτι που πλέον δεν είναι δυνατόν να γίνει, ανεξαρτήτως αρχών, τοπικών και κυβερνητικών.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, έγιναν ήδη οι διορθώσεις και συνεχίζεται το θέμα με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για τα οποία επίσης έγιναν οι σχετικές αναρτήσεις διορθωμένων ποσών.

Τέλος με το χαράτσι, ο Δήμαρχος προχώρησε σε ανάθεση της υπόθεσης στο δικηγόρο του Δήμου και ετοιμάζει προσφυγές για το θέμα. αναμένεται δε σύντομα να ενημερώσει σχετικά τον κόσμο για τη μεθόδευση που θα ακολουθήσει στο δρόμο της διεκδίκησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Στο θέμα έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος ενημέρωσε προσφεύγοντες ότι η Διοίκηση κωφεύει και αναγκαστικά πλέον θα πρέπει να διεκδικήσουν τα χρήματα τους δικαστικά.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος, δεν βρήκε στο Δήμο ΟΥΤΕ ΕΝΑ έγγραφο σχετικά με το θέμα αυτό, άρα αναγκαζόμαστε να σκεφθούμε ότι δεν είχε γίνει και καμία ενέργεια.
Διόλου παράξενο.......

Αυτά λοιπόν αναφέρει ο φίλτατος Μανώλης Καλλίγερος και έχει απόλυτο δίκιο.

Αλούστε λοιπόν και μια ακόμη  "περιπλάνηση" στο χάος αυτό που λέγεται ΤΑΠ-ΕΝΦΙΑ και λοιπά κουδούνια του Μεφιστοφελή.....

Παίρνοντας αφορμή του ότι μια οικία στα Κύθηρα πρέπει να πληρώνει περισσότερα από μια οικία στην Παλλήνη η ακόμα και περισσότερα από μια οικία στο Μαρούσι και στην Εκάλη {μιλάμε πάντα για ίδια τετραγωνικά}ξεκίνησα μια δαιδαλώδη αναζήτηση σε ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ αλλά και Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων {δηλαδή εφορία}, και διαβάστε το αποτέλεσμα.

Ξεκίνησα την διερεύνηση από την ΔΕΔΔΗΕ Σπάρτης και μίλησα με τον κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν είχε λάβει ποτέ κάποιο συγκεντρωτικό έγγραφο από τον Δήμο Κυθήρων παρά μόνον κάποιες σποραδικές μεταβολές, όπως κάποια νέα κατοικία η κάποιες διακοπές, και με παέπεμψε στον Διευθυντή (Στάθμης Τομεάρχη ΒΟΚ)κ. Κ. Αιβαλίωτη στο κεντρικό της Πάτρας όπου ανήκουν τα Κύθηρα.

Ο κ. Αιβαλιώτης δήλωσε και αυτός αναρμόδιος και με παρέπεμψε στην Κεντρική Μηχανογραφική Υπηρεσία της ΔΕΔΔΗΕ Αθηνών, εκεί δηλαδή που συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία και εκδίδονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Με πολύ ευγένεια ο προϊστάμενος της υπηρεσίας με ενημέρωσε ότι εκείνοι ακολουθούν τα στοιχεία που τους παρέχονται από τις Δημοτικές Αρχές οι οποίες ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ να ενημερώνουν για ΟΛΕΣ τις μεταβολές που υπάρχουν.

Σε ερώτηση μου εάν υπάρχουν ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ από τον Δήμο Κυθήρων τα τελευταία 5 έτη με πληροφόρησε ότι υπάρχουν μόνο οι αλλαγές όπως οι αρχικές που μου είχε αναφέρει ο κ. Γιαννούλης από την Σπάρτη, δηλαδή μόνον οι ελάχιστες μεταβολές που αφορούσαν απλά και μόνον καινούργιες οικοδομές η αλλαγές μετρητών κ.λ.π.

Στο σημείο αυτό θα παραθέσουμε ένα κομμάτι από παλαιότερη δημόσιευση μας που ανέφερε επακριβώς τις υποχρεώσεις των Δήμων τα προηγούμενα χρόνια:



Την 1η Δεκεμβρίου 2011, δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ-1244, παρέχοντας διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Με την ΠΟΛ αυτή καθορίστηκε, ανάμεσα σε άλλα, η διαδικασία διόρθωσης λαθών στα στοιχεία υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ, συγκεκριμένα η επιφάνεια, η τιμή ζώνης και η παλαιότητα. Έτσι, οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν στον Δήμο τους αίτηση διόρθωσης των στοιχείων των ακινήτων τους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012. Ο Δήμος επιβεβαιώνει την ορθότητα των στοιχείων διασταυρώνοντάς τα με τις καταστάσεις ακινήτων που του έχουν αποσταλεί από τον Διαχειριστή Δικτύων ΔΕΗ.

Και σύμφωνα με την ως άνω ΠΟΛ-1244 , οφείλοντο να συντελεσθούν τα ακόλουθα:

1. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Για τη διόρθωση λαθών που υπήρχαν κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. σχετικά με τα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011, ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:

1) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ αποστέλλει στους δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη ΑΔΑ: 456ΤΗ-ΡΒΝ διοικητική περιφέρεια του κάθε δήμου με τα στοιχεία βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011.

2) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προσέρχονται στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες δύνανται να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

3) Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, οι δήμοι αποστέλλουν μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ ο οποίος, ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η Γ.Γ.Π.Σ. διορθώνει την κατάσταση ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο δήμο. Στη συνέχεια μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2012 η Γ.Γ.Π.Σ. διαβιβάζει τις καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου.

4) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και εφόσον προκύπτει ποσό τέλους

χαμηλότερο από το αρχικώς υπολογισθέν, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012. Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από

τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Κατόπιν των ανωτέρω, για το έτος 2011 το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλλεται όπως έχει υπολογισθεί βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και τυχόν διαφορά λόγω λανθασμένης επιφάνειας, τιμής ζώνης ή παλαιότητας
συμψηφίζεται στο αντίστοιχο ποσό τέλους του έτους 2012.
 
Στην προεκλογική περίοδο και σε επανειλημμένες συνεντεύξεις στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς τα στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής οσάκις αντιμετώπιζαν το ερώτημα περί "χαρατσιού" ισχυρίζονταν, και ιδίως ο απελθής Δήμαρχος, ότι το θέμα είχε τακτοποιηθεί και οι κάτοικοι δεν έπρεπε να ανησυχούν.

Πλην όμως φαίνεται ότι όλα αυτά ήταν απλά "φούμαρα" και προεκλογικές εξηγήσεις και για να είμαστε σαφείς και να μην φαίνεται πάλι ότι αδικούμε κανέναν επικοινωνήσαμε αρμοδίως με την Γ.Γ.Π.Σ., η οποία τελικά εφαρμόζει τα χαράτσια τους ΕΝΦΙΑ και όλα αυτά τα ωραία και ακούστε τι μάθαμε :

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα περιλαμβάνουν 64 οικισμούς. Από αυτούς οι 14 ΜΟΝΟΝ έχουν δηλωθεί ως περιοχές ειδικής φορολόγησης {και αυτό με στοιχεία της πρώην Νομαρχίας Πειραιώς - δηλαδή στην προ Καλλικρατική περίοδο και στην προ ύφεσης περίοδο}. Όλες οι υπόλοιπες Κοινότητες-Οικισμοί εμπίπτουν ακριβώς στα ίδια κριτήρια που εμπίπτούν και οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Το πρόβλημα αυτό ήταν γνωστό στην προηγούμενη δημοτική αρχή το απέκρυπτε όμως εντέχνως όπως φαίνεται και αν θέλετε να μάθετε το γιατί μόνον υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς. Και μια υπόθεση είναι ότι ΔΕΝ ΕΙΧΕ το απαραίτητα διαπιστευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να προχωρήσει σε τέτοιας έκτασης απογραφή και καταχώρηση και εξάλλου ίσως από αυτή την ενέργεια να υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι να επωφελούνται και ίσως δεν ήθελαν να χαλάσουν και "κάποιες καρδιές"... 

Έτσι οι πολλοί οδηγήθηκαν στο "πυρ το εξώτερον" και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν εφ'όρου ζωής το ΛΑΘΟΣ και την αμέλεια η ανικανότητα η όπως αλλοιώς θέλει κανείς να την ονομάσει την πράξη η μάλλον την απραξία των δημοτικών αρχόντων.

Όπως διαβάσαμε στα "ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ" ο νέος Δήμαρχος έχει προχωρήσει σε διευκρίνηση μέσω της νομικής μεθόδου σε όλο αυτό το προηγούμενο μπάχαλο. 

Ίσως να χρειασθεί εκ νέου όλοι οι κάτοικοι ιδιοκτήτες να προβούν σε απαραίτητες δηλώσεις προς τον Δήμο με τα πλήρη στοιχεία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις ιδιοκτησίες τους και ίσως ΤΕΛΙΚΑ γίνει πια το περίφημο Κτηματολόγιο και για την περιοχή μας.

Εκείνο όμως που δεν θα γίνει ίσως ποτέ είναι να πάρει πίσω ο κοσμάκης τα λεφτά που έδωσε από το υστέρημα του επειδή έπεσε πάνω σε ένα τσούρμο από ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ άρχοντες.....

Και μια και το έφερε η συζήτηση αλήθεια η νυν συγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου θα μπορέσει να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο η θα χρειασθεί ίσως η ενίσχυση με κάποιους επί πλεόν υπαλλήλους {που όμως δεν μπορεί να προσλάβει λόγω των περιορισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης....}

Πολλά τα ερωτήματα - Πολλές οι απορίες - Άραγε θα υπάρξει οριστική λύση και ίση μεταχείρηση για όλους τους κατοίκους ;;;;

Μέχρι τότε απλά εύχομαι σε όλους και όλες ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΝΦΙΑ......
--------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------