Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις ελλείψεις στο προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής

Βασικά σημεία της εισήγησης της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για την ανάγκη πρόσληψης τακτικού προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής:
• Έχουμε μόλις 2.221 εργαζόμενους στην Περιφέρεια Αττικής για την κάλυψη των αναγκών 4 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής
• Αυτή η κατάσταση δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κεντρικής εξουσίας
• Εδώ και 15 ημέρες έχουμε θέσει στην κυβέρνηση ένα σαφές δημόσιο πολιτικό ζήτημα και το ερώτημα μας παραμένει αναπάντητο. Σιωπούν

• Ζητάμε συγκεκριμένα από την κυβέρνηση να εγκρίνει την πρόσληψη 139 εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων και όλων των κλάδων, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει με τον απολύτως απαραίτητο τρόπο η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας. Εκείνη του μισού πληθυσμού της χώρας. Και τούτο δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το αίτημα για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αλλά σήμερα προκρίνουμε την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών σε κρίσιμους τομείς
• ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όσα νόμιμα δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής για την κάλυψη των άμεσων και κατεπειγουσών αναγκών, για να εξασφαλιστεί έστω και στο παρά πέντε η υποτυπώδης λειτουργία κρίσιμων τομέων της.
• ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να εγκρίνουν άμεσα την υλοποίηση του αιτήματος μας για την πρόσληψη του απολύτως αναγκαίου προσωπικού

Στην τραγική υποστέλεχωση του προσωπικού της Περιφέρειας Αττικής εστίασε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά την εισήγησή της, στη σημερινή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου και συζητήθηκε το θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό στην Περιφέρεια.
«Για την κάλυψη των αναγκών περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής, σήμερα υπηρετούν στην Περιφέρεια Αττικής μόλις 2.221 εργαζόμενοι. Αυτός ο αριθμός διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια ύστερα από σειρά μνημονιακών νόμων που οδήγησαν στην έξοδο και την ανεργία 689 εργαζόμενους», τόνισε η κυρία Δούρου, ενώ πρόσθεσε «Αυτή η κατάσταση δεν έτυχε αλλά πέτυχε. 

Συνειδητά η κεντρική εξουσία αφυδατώνει οικονομικά Δήμους και Περιφέρειες, τους στερεί πόρους και προσωπικό. Αυτό αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Τελικός στόχος είναι η απαξίωση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής και ο εξαναγκασμός της στην ιδιωτικοποίηση τομέων της δραστηριότητάς της».
 
Στη συνέχεια η Περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε τη συναίνεση όλων των δημοκρατικών παρατάξεων στο σημαντικό αυτό θέμα και τις κάλεσε σε συμπόρευση, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση και να εγκρίνει την πρόσληψη 139 προσλήψεων γιατρών, μηχανικών, καθαριστριών, φαρμακοποιών, συντηρητών, φυλάκων κ.α., ενώ ενημέρωσε το Σώμα ότι καταθέτει σχετικό ψήφισμα με το οποίο:

«ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όσα νόμιμα δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής για την κάλυψη των άμεσων και κατεπειγουσών αναγκών, για να εξασφαλιστεί έστω και στο παρά πέντε η υποτυπώδης λειτουργία κρίσιμων τομέων της.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να εγκρίνουν άμεσα την υλοποίηση του αιτήματος μας για την πρόσληψη του απολύτως αναγκαίου προσωπικού» και κλείνοντας πρόσθεσε:
«Δεν πρόκειται για τα αιτήματα μίας Περιφερειακής αρχής, αλλά για τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις εκπλήρωσης της αποστολής της Περιφέρειας απέναντι στους πολίτες. Χρέος της κυβέρνησης να ανταποκριθεί άμεσα. Αναμένουμε».

Ακολουθεί η αναλυτική ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής:
 
Κυρίες και κύριοι
Βρισκόμαστε στη σημερινή μας συνεδρίαση μπροστά σε ένα πιεστικό ζήτημα. Ένα ζήτημα που δεν επιδέχεται κανενός είδους καθυστέρηση. Ή αναβολή. Δεν επιδέχεται επίσης μισόλογα ή υπεκφυγές.
Αντιθέτως χρειάζεται καθαρές κουβέντες. Και δημόσια, σαφή πολιτική τοποθέτηση.
Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής.
Αναγκών που αφορούν στην υγεία, στη φύλαξη, στη συντήρηση, στην Πολιτική Προστασία, στην καθαριότητα.

Με λίγα λόγια, αναγκών που έχουν να κάνουν με την απόλυτα υποτυπώδη λειτουργία μίας Περιφέρειας όπως αυτή της Αττικής.
Για την κάλυψη λοιπόν των αναγκών περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής, σήμερα υπηρετούν στην Περιφέρεια 2.221 εργαζόμενοι. Αυτός ο αριθμός διαμορφώθηκε έτσι τα τελευταία χρόνια ύστερα από σειρά μνημονιακών νόμων που οδήγησαν προς την έξοδο 689 εργαζόμενους.
Ειδικά λοιπόν σήμερα, που οι πολίτες της Αττικής πλήττονται σκληρά από την οικονομική και κοινωνική κρίση – με την ανεργία να έχει απογειωθεί και τα φαινόμενα της νέας φτώχειας, των απόρων και των αστέγων, να έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους -, η Περιφέρεια Αττικής καλείται, για την ακρίβεια, υποχρεώνεται να λειτουργήσει με ελάχιστο προσωπικό.

Κυρίες και κύριοι,
Θα μου επιτρέψετε εδώ μια παρατήρηση. Αυτή η κατάσταση δεν έτυχε, πέτυχε.
Θέλω να πω ότι συνειδητά η κεντρική εξουσία αφυδατώνει οικονομικά δήμους και Περιφέρειες, τους στερεί πόρους και προσωπικό. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή.
Και ο τελικός στόχος αυτών των πολιτικών επιλογών της κεντρικής εξουσίας είναι η απαξίωση της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής. Ο εξαναγκασμός της στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της δραστηριότητάς της.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός πίσω από τη σειρά των μνημονιακών νόμων, οι οποίοι μέσω μίας σειράς μεθοδεύσεων με απατηλά ονόματα, τύπου «κινητικότητα», «διαθεσιμότητα», στοχεύουν στην αποδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας. Και στρέφονται ουσιαστικά κατά των πολιτών. Και των αναγκών τους.

Και αυτή την πολιτική επέλεξε η κεντρική εξουσία να την εφαρμόσει σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται προς τις περιφερειακές δομές για αρωγή και στήριξη. Σε μια περίοδο δηλαδή οξύτατης κρίσης, με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, που οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι, εκτός όλων των άλλων, και με υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Υπαλλήλους που είναι αναγκασμένοι, και το πράττουν, να εργάζονται ακόμη κι εκτός ωραρίων, να υπερβαίνουν εαυτούς, όπως έγινε με τις πρόσφατες πλημμύρες της 24ης Οκτωβρίου.
Ωστόσο όση αυταπάρνηση κι εργατικότητα κι αν δείξουν οι εργαζόμενοι, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει συνέχιση της σημερινής κατάστασης. Μιας κατάστασης που καταδικάζει ουσιαστικά σε υπολειτουργία τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Αυτήν που, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να λειτουργεί ως το υπόδειγμα και η ατμομηχανή της χώρας. Σήμερα βρισκόμαστε πολύ μακριά και από τα δύο αυτά. Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι ούτε υπόδειγμα ούτε ατμομηχανή. Δεν διαθέτει τη δυνατότητα να στελεχώσει το δυναμικό της προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Τελεί υπό εξάρτηση από την κεντρική εξουσία.

Κυρίες και κύριοι,
Η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το ρόλο και την αποστολή της Αυτοδιοίκησης γενικά, και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης ειδικότερα, σε σχέση με την κεντρική εξουσία. Εμείς πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη της πραγματικής αυτό-διοίκησης και όχι της σημερινής ετεροδιοίκησης, με όλες τις αντιλειτουργικές κι εντέλει, αντιδημοκρατικές εξαρτήσεις. Πιστεύουμε στη δυνατότητα της Περιφέρειας να ορίζει τις αποφάσεις της για τη στελέχωση των υπηρεσιών της.
Το πιστεύουμε και το διεκδικούμε. Και θα το διεκδικούμε έως ότου τα καταφέρουμε. Προς όφελος της αυτό-διοίκησης και των πολιτών. Άλλοι είναι εκείνοι που, αν και λαλίστατοι σε άλλα ζητήματα, στο συγκεκριμένο έχουν επιλέξει τη σιωπή. Και άρα τη συνενοχή με εκείνους στην κεντρική εξουσία που επιλέγουν τη συμπόρευση με τις δυνάμεις που είναι κατά της αυτοδιοίκησης.

Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα, εδώ, σε τούτη τη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, του αρμοδιότερου συλλογικού οργάνου, μπορούν και αυτοί, έστω και στο παρά πέντε, να συμπορευτούν με όλες εκείνες τις δυνάμεις που υποστηρίζουμε την ανάγκη άμεσης πρόσληψης τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών στην Περιφέρεια Αττικής.
Πριν από 15 ημέρες θέσαμε στην κυβέρνηση ένα σαφές, δημόσιο, πολιτικό ζήτημα. Της ζητήσαμε να δηλώσει αν εγκρίνει προσλήψεις τακτικού προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης, κα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η υποτυπώδης λειτουργία της Περιφέρειας με την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της. Το ερώτημα παραμένει ακόμη αναπάντητο.
Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει ήδη, και η κυβέρνηση δεν έχει δεήσει να δώσει μια σαφή απάντηση στο δημόσιο, πολιτικό ερώτημα που της θέσαμε. Ο υπουργός Εσωτερικών περιορίστηκε σε κάποιους λεκτικούς ακροβατισμούς. Και πέραν ου. Η σιωπή της κυβέρνησης προς απάντησή μας.

Σήμερα λοιπόν κυρίες και κύριοι,
Επανερχόμαστε στο ερώτημά μας. Και τούτη τη φορά γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να πράξει το χρέος της. Να υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση, για την οποία μπορεί να κόπτεται στα χαρτιά, οι πράξεις της όμως δείχνουν άλλους σχεδιασμούς.
Ζητάμε συγκεκριμένα από την κυβέρνηση να εγκρίνει την πρόσληψη 139 εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων και όλων των κλάδων, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει με τον απολύτως απαραίτητο τρόπο η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας. Εκείνη του μισού πληθυσμού της χώρας. Και τούτο δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το αίτημα για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αλλά σήμερα προκρίνουμε την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών σε κρίσιμους τομείς.

Με το ψήφισμά του το Περιφερειακό μας Συμβούλιο θα δώσει στο αίτημά μας αυτό την απαραίτητη ώθηση προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας. Μακριά από μικροκομματικές λογικές και λογικές ιδιωτικοποίησης.
Σήμερα ήλθε η ώρα της συστράτευσης όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του Συμβουλίου μας, προκειμένου να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση για να επιτελέσει το αυτονόητο. Να δώσει το «πράσινο φως» για τις 139 απολύτως απαραίτητες προσλήψεις γιατρών, μηχανικών, καθαριστριών, φαρμακοποιών, συντηρητών, φυλάκων, κ.α..

Να δώσει το «πράσινο φως» η κυβέρνηση για συντήρηση, τη φύλαξη των αλσών, των δρόμων, την παροχή υπηρεσιών υγείας, τη καθαριότητα, τη φύλαξη. Πρόκειται για σαφές, συγκεκριμένο πολιτικό αίτημα. Πλέον δεν χωρούν μισόλογα και υπεκφυγές.
Αλλά σαφείς πολιτικές απαντήσεις στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της Περιφέρειας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ δηλαδή όσα νόμιμα δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής για την κάλυψη των άμεσων και κατεπειγουσών αναγκών, για να εξασφαλιστεί έστω και στο παρά πέντε η υποτυπώδης λειτουργία κρίσιμων τομέων της.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να εγκρίνουν άμεσα την υλοποίηση του αιτήματος μας για την πρόσληψη του απολύτως αναγκαίου προσωπικού.

Δεν πρόκειται για τα αιτήματα μίας περιφερειακής αρχής. Αλλά για τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις εκπλήρωσης της αποστολής της Περιφέρειας απέναντι στους πολίτες.
Χρέος της κυβέρνησης να ανταποκριθεί άμεσα.

Αναμένουμε.