Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΜΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ Κοντά στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον

Κοντά στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον
Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έκαναν ένα πολλά υποσχόμενο βήμα για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, καθώς κατάφεραν, με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, να αναστρέψουν στον εγκέφαλο πειραματόζωων (αρουραίων) βλάβες ανάλογες με αυτές που προκαλεί η νευροεκφυλιστική ασθένεια. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια αναπτυξιακής και αναγεννητικής νευροβιολογίας Μαλίν Παρμάρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Stem Cell", έκαναν λόγο για «τεράστια πρόοδο» προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής θεραπείας και δήλωσαν ότι έως το 2017 θα έχουν ξεκινήσει οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
 
Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) που παράγουν μια χημική ουσία - νευροδιαβιβαστή, τη ντοπαμίνη. Για την ασθένεια δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, παρά μόνο μετρίαση των συμπτωμάτων και επιβράδυνση της εξέλιξής της κυρίως μέσω φαρμάκων.
 
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λουντ, σύμφωνα με το BBC, κατέστρεψαν στην μία μόνο πλευρά του εγκεφάλου των πειραματόζωων τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη. Στη συνέχεια, μετέτρεψαν ανθρώπινα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα σε τέτοιου είδους νευρώνες και τους εισήγαγαν στον εγκέφαλο των ζώων. Όπως διαπίστωσαν, η εγκεφαλική βλάβη σύντομα αποκαταστάθηκε, καθώς τα μεταμοσχευμένα κύτταρα παρήγαγαν κανονικά ντοπαμίνη.
 
Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές μεταμόσχευσης νευρώνων που προέρχονται από βλαστοκύτταρα. Η μόνη κάπως παρεμφερής περίπτωση ήταν προ ετών μια κλινική δοκιμή με εγκεφαλικό ιστό από έμβρυα που προέρχονταν από εκτρώσεις και ο οποίος εμφυτεύθηκε σε λίγους ασθενείς. Όμως η δοκιμή διακόπηκε με ανάμικτα αποτελέσματα, ενώ αναμένεται να γίνει κάτι ανάλογο σε λίγους μήνες σε έναν μικρό αριθμό σουηδών και βρετανών ασθενών.
 
Όμως η χρήση βλαστοκυττάρων θεωρείται προτιμότερη λύση, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι ευκολότερο να αποκτήσει κανείς τον μεγάλο αριθμό νευρώνων που χρειάζεται για την μεταμόσχευση στον εγκέφαλο. Στο μέλλον, αυτά τα βλαστικά κύτταρα μπορεί -για ηθικούς λόγους- να μην λαμβάνονται από έμβρυα, αλλά από μετατροπή (αναπρογραμματισμό) σωματικών κυττάρων σε πολυδύναμα βλαστικά.
-----------------------------------
Πηγή: Ημερησία
-----------------------------------