Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ατιμωρησία "επίορκων" σε Δήμους, Υπηρεσίες αλλά και Υπουργεία

Ατιμωρησία επίορκων σε Δήμους, Υπηρεσίες αλλά και Υπουργεία
Την …"ομερτά", που επικρατούσε στον δημόσιο τομέα όλα τα προηγούμενα χρόνια στο επίπεδο ακόμη και πολυετών καθυστερήσεων στην άσκηση και ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου (ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα), φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το epoli.gr. 

 Αφορμή για την …"αναρρίχηση" στην επιφάνεια όλων αυτών των τραγελαφικών περιπτώσεων, που προκαλούν την κοινωνία και τους πολίτες, αποτέλεσε η εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ολοκληρωθεί η καταγραφή του συνόλου των εκκρεμών ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων, οι οποίες αφορούν δημοσίους υπαλλήλους. Επισημαίνεται, ότι οι ποινικές υποθέσεις εξετάζονται από την Τακτική Δικαιοσύνη, ενώ οι πειθαρχικές από τα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα του Δημοσίου. 


Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αναλυτική χαρτογράφηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, είτε σε ποινικό, είτε σε πειθαρχικό επίπεδο, ενώ καθίσταται πλέον εφικτή η παρακολούθηση της εξέλιξής τους, μετά από διασταύρωση στοιχείων, τόσο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΕΔΔ,) όσο και του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). 

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκαν περιπτώσεις, όπου παρά την ενημέρωση άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον υπαλλήλων, ορισμένοι Δήμαρχοι δίνουν εντολή για διενέργεια ΕΔΕ ή προκαταρκτικής έρευνας, αντί να ασκήσουν πειθαρχική δίωξη, ενώ έχουν γίνει δεκτές αιτήσεις συνταξιοδότησης υπαλλήλων αν και σε βάρος τους εκκρεμούσε ποινική δίωξη!

Ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων από τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια που είχαν συγκροτηθεί, ενώ επιπρόσθετα παρατηρήθηκε καθυστέρηση και στη διαδικασία διενέργειας και ολοκλήρωσης των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, όπως στα Υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη. 

4 + 1 περιπτώαεις 
Αποδεικτικά των παραπάνω είναι οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις καθυστερήσεων, που εντοπίστηκαν στην άσκηση και ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου που αποκαλύπτει σήμερα το epoli.gr. 

Ειδικότερα: 

1. Για υπάλληλο του πρώην Δήμου Κερκίνης (νυν Δημοτική Ενότητα Δήμου Σιντικής), για τον οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία, υπεξαίρεση στην υπηρεσία κ.λπ., δεν ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, παρότι με το αριθμό πρωτοκόλλου 3945/26-3-2009 έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, είχε ενημερωθεί σχετικά ο Δήμαρχος Κερκίνης, στον οποίο υπηρετούσε ο υπάλληλος. Ο υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2010.

2. Για υπάλληλο του Δήμου Καρδίτσας, για τον οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και ψευδορκία, δεν ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, διότι ο προαναφερόμενος συνταξιοδοτήθηκε στις 6 Μαΐου 2011, αν και ο Δήμος Καρδίτσας, στον οποίο υπηρετούσε ο υπάλληλος, γνώριζε ήδη από 28 Φεβρουαρίου 2011 την άσκηση της ποινικής δίωξης.

3. Για υπάλληλο του Δήμου Ελασσόνας, αν και γνωστοποιήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, στις 13 Μαρτίου 2013, δεν ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη. Ο υπάλληλος υπέβαλε αιτήσεις παραίτησης στις 1 Απριλίου 2013 και 15 Απριλίου 2013, οι οποίες έγιναν αυτοδίκαια αποδεκτές από τον Δήμαρχο, στις 15 Απριλίου 2013.

4. Επί πειθαρχικής δίωξης κατά υπαλλήλου Κτηματικής Υπηρεσίας, στις 13 Μαρτίου 2010, για τα παραπτώματα αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων για περισσότερες από 30 εργάσιμες ημέρες σε διάστημα ενός έτους, καθώς και αμέλειας και ατελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης υπηρεσιακού καθήκοντος, εκδόθηκε απόφαση στις 22 Νοεμβρίου 2012, με την οποία επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης. Ο υπάλληλος τέθηκε σε αργία. Η απόφαση του Πειθαρχικού Οργάνου δεν είχε εκτελεστεί μέχρι τις 6 Μαρτίου 2013, ημερομηνία κατά την οποία η απόφαση κοινοποιήθηκε στον υπάλληλο.

5. Σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκαν περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπάλληλοι, που για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών τους είχε διαταχθεί ΕΔΕ και σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, είχε προταθεί η άσκηση πειθαρχικής δίωξης, εντούτοις αυτοί συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη.
-----------------------------
Πηγή: epoli.gr
-----------------------------