Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ποιος θα μας φυλάξει από τους θύλακες

Ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος, παλεύοντας να σώσει μια γυναίκα από διαμέρισμα που είχε πιάσει φωτιά, βρήκε αγωνιώδη θάνατο περιμένοντας ματαίως βοήθεια από συναδέλφους του. Η αδελφή του καταγγέλλει στην «Κ.Ε.» ότι, σύμφωνα με κάποιους από την υπηρεσία, κακώς ο Ματθαίος ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις για βοήθεια και ό,τι έπαθε το έπαθε επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο και παράγοντας υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης.

Σύμφωνα πάλι με την αδελφή του, όταν την ώρα της ηρωικής του δράσης ζήτησε από συνάδελφό του παροχή οξυγόνου, πήρε την απάντηση «υπερβάλλεις, μια χαρά είσαι» και ότι, ακόμη, όταν οι γείτονες έλεγαν στους παρευρισκόμενους πυροσβέστες «το αφήσατε και σκοτώθηκε το παιδί», εισέπραξαν απειλές ότι θα φάνε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Οπως βλέπετε, οι υπερβολές δίνουν και παίρνουν. Φαίνεται ότι θύλακες στην Πυροσβεστική εκτιμούν πολύ τη... συστολή και χαρακτηρίζουν με ιδιαίτερη ευκολία υπερβάλλοντα ζήλο το καθήκον, το χρέος και τον ανθρωπισμό. Αλλου είδους υπερβάλλοντα ζήλο φοβόμαστε από τα σώματα ασφαλείας και όχι αυτόν που οδηγεί σε πράξεις αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Νεαρός, και μάλιστα με νοητική υστέρηση, συνελήφθη σε αστυνομικό μπλόκο όταν εκπαιδευμένος σκύλος μύρισε ηρωίνη στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Ο νεαρός, παρά τις διαμαρτυρίες του, προφυλακίζεται. Επειτα από 16 μέρες το Χημείο του Κράτους αποφαίνεται ότι η ηρωίνη ήταν καφές. Σχεδόν ένα μήνα μετά, ο 27χρονος αποφυλακίζεται. Υστερα από ένα μήνα και βάλε η Αστυνομία βραβεύει τους αστυνομικούς για τη μεγάλη τους επιτυχία να συλλάβουν άτομο -πρόκειται περί του ιδίου νεαρού- που μετέφερε 2,5 κιλά ηρωίνης. Ενα χρόνο μετά η Εισαγγελία εφετών στέλνει τον ίδιο νεαρό στο Κακουργιοδικείο με την κατηγορία της μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών! Και τέλος, μετά τις αποκαλύψεις της «Κ.Ε.», βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου απαλλάσσει τον 27χρονο, σπεύδοντας όμως να δικαιολογήσει και τη συμπεριφορά των αστυνομικών: «Οι αστυνομικοί θεώρησαν πως πρόκειται για ηρωίνη, πράγμα που δεν αμφισβήτησε ούτε και ο κατηγορούμενος»!

Η ηρωίνη αποδείχτηκε καφές σε 15 μέρες, ο νεαρός απαλλάχτηκε σε... 2,5 χρόνια, διάστημα ικανό ώστε η Ασφάλεια Λαμίας να αποκτήσει το αυτοκίνητό του -παρακαλούμε- μέσω της διαδικασίας παραχώρησης κατασχεμένων.

Οπως δικαιολογημένα αναρωτιέται ο συντάκτης μας Γιάννης Ντάσκας: «Από πού προκύπτει ότι ο νεαρός δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη ηρωίνης και έτσι παραπλάνησε και αστυνομικούς και τον ειδικά εκπαιδευμένο να μην παραπλανάται από άτομα με νοητική υστέρηση αστυνομικό σκύλο;».

Υπάρχουν, λοιπόν, θύλακες σήψης στα σώματα ασφαλείας στην πατρίδα μας. Αυτό που έχουν ανάγκη οι πολίτες, και μάλιστα σε συνθήκες φτώχειας και απόγνωσης, είναι περισσότερα υγιή μυαλά στη δημόσια διοίκηση και λιγότερα σάπια σώματα.
-------------------------
Πηγή: Ελευθεροτυπία
-------------------------