Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Έφτασε τα 3,96 ευρώ σε δημοπρασία στη Μονεμβασιά το ελαιόλαδο


Στα 3,9656 ευρώ το κιλό πουλήθηκε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ποικιλίας Αθηνοελιάς µε οξύτητα 0,27%) στην πρώτη δηµοπρασία -για 60 τόνους- του Α.Σ. Αγ. ∆ηµητρίου–Αγ. Νικολάου και Ταλάντων Μονεµβασιάς Λακωνίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος της προηγούµενης εβδοµάδας κλείστηκε συµβόλαιο 340 τόνων από τον Συνεταιρισµό Αγ. Αποστόλωνστα 3,76 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο, προκαλώντας την αλλαγή των τιµών από κάποιες Ενώσεις, που πλέον δίνουν υψηλότερες  τιµές από τις αρχικές.
 
Ενδεικτικό είναι ότι ο Συνεταιρισµός Γαργαλιάνων ανακοίνωσε στις 12 Νοεµβρίου ότι η τιµή αγοράς έξτρα παρθένου εσοδείας ‘14 είναι τα 3,20 ευρώ το κιλό και τα 3,61 ευρώ (µε τον ΦΠΑ για τους αγρότες που τηρούν βιβλία).

Υπενθυµίζεται ότι οι αντίστοιχες τιµές που είχαν ανακοινωθεί αρχικά από τον Συνεταιρισµό ήταν 3 και 3,39 ευρώ (µε τον ΦΠΑ). Ωστόσο, η Ένωση Πεζών στην Κρήτη ξεκίνησε την παραλαβή ελαιολάδου (οξύτητας µέχρι 0,3%) µε τιµή έναρξης τα 2,80 ευρώ το κιλό (40 λεπτά υψηλότερα από πέρυσι).

Σύµφωνα µε τον Σωτήρη Κρητικό, πρόεδρο του Α.Σ. Αγ. ∆ηµητρίου–Αγ. Νικολάου και Ταλάντων Μονεµβασιάς «στην πρώτη δηµοπρασία µας πέρσι η τιµή του έξτρα παρθένου οξύτητας 0,27%, που φέτος ήταν τα 3,9656, ήταν τα 2,67 ευρώ το κιλό», καθώς, όπως επισήµανε, «φέτος δεν υπάρχουν αποθέµατα από την περσινή χρονιά στις βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε αντίθεση µε πέρυσι».

Καλό ξεκίνημα και στην Κρήτη

Με καλούς οιωνούς για την παραγωγικότητα και την ποιότητα του ελαιόκαρπου ξεκινά φέτος η παραγωγική χρονιά. Αν και οι παραχθείσες ποσότητες είναι λίγες καθώς η ελαιοσυλλογή έχει διαρκέσει μέχρι τώρα μόλις 4-5 ημέρες, οι αποδόσεις και η ποιότητα του ελαιόκαρπου φαίνεται να είναι υψηλές, στις περισσότερες περιοχές του νομού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώην προέδρου στο Σύνδεσμο Ελαιουργών νομού Ηρακλείου Λεωνίδα Περάκη, που προέρχονται από την εικόνα που δίνουν οι συνάδελφοι του από διάφορες περιοχές, η ποιότητα του ελαιόλαδου φαίνεται να είναι εξαιρετικά υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, δίνουν στοιχεία οξύτητας από 0,2 έως 0,6, πράγμα που σημαίνει ότι φέτος οι ελιές δεν έχουν σημαντικές προσβολές από το δάκο. Προφανώς φέτος η δακοκτονία πέτυχε σε μεγάλο βαθμό λόγω των κλιματικών συνθηκών, των προσπαθειών από τους ίδιους του ελαιοπαραγωγούς αλλά και της ετοιμότητας των αρμοδίων αρχών.

Επίσης, οι μέχρι σήμερα αποδόσεις φαίνεται να είναι πολύ καλές, αφού σε πολλές περιοχές κυμαίνονται μεταξύ 4 προς 1 (κιλά ελαιόκαρπου/ κιλά ελαιόλαδου), 5 προς 1 ακόμα και 3 προς 1 σε κάποιες περιπτώσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παντού η εικόνα είναι η ίδια. Όμως τα πρώτα στοιχεία από πολλές περιοχές, επιβεβαιώνουν όπως φαίνεται τις αρχικές εκτιμήσεις για παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου στο νομό Ηρακλείου και γενικότερα την Κρήτη.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα λεγόμενα «λιγατάρια», δηλαδή τη συγκομιδή από λιόφυτα που δεν έχουν μεγάλες ποσότητες ελαιόκαρπου και που συνήθως αυτός είναι υποβαθμισμένος!

Όλοι ελπίζουν η ίδια εικόνα να συνεχιστεί και κατά την εξέλιξη της παραγωγικής χρονιάς.

«Η εικόνα που μας δίνουν μέχρι στιγμής τα ελαιουργεία για την ποιότητα και τις αποδόσεις του ελαιόκαρπου είναι πάρα πολύ καλή και ελπίζουμε να συνεχιστεί» επεσήμανε ο κ. Περάκης.

Αξίζει ακόμα να επισημανθεί ότι η φετινή χρονιά δεν είναι μία από τις πιο παραγωγικές στην Κρήτη, καθώς η ανθοφορία και η καρπόδεση δεν ήταν υψηλές σε αρκετές περιοχές. Ενώ η Κρήτη κατά μέσο όρο παράγει περίπου 100.000 τόνους (δεν συμπεριλαμβάνεται η περσινή χρονιά η οποία ήταν ως γνωστό ιδιαιτέρως προβληματική), φέτος θα παράγει περίπου 80.000 – 90.000 τόνους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η αγορά «άνοιξε» με τιμή παραγωγού στα 2,80 – 2,90 ευρώ το κιλό για οξύτητες μέχρι 0,3, επίπεδα που χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά από τους παραγωγούς. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις περαιτέρω ανόδου των τιμών.

Σε αυτές τις τιμές αγοράζουν η Ένωση Πεζών και ιδιώτες, ενώ η Ένωση Ηρακλείου αναμένεται να καθορίσει τη στάση της μέσα στο προσεχές δεκαήμερο.
 
Μειωµένη η φετινή παραγωγή
Η παγκόσµια παραγωγή φέτος προβλέπεται µειωµένη (στους 2,55 τόνους), µε την ισπανική να αναµένεται στους 784.000 τόνους λόγω της εξάντλησης των δέντρων ύστερα από την περσινή παραγωγή–ρεκόρ, αλλά και εξαιτίας της ξηρασίας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην ισπανική αγορά η τιµή παραγωγού βρίσκεται στα 2,84 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο (κατά 7,17% παραπάνω από την προηγούµενη βδοµάδα).

Μείωση κατά 35% παρατηρείται και στην ιταλική παραγωγή ελαιολάδου, η οποία αναµένεται στους 300.000 τόνους, λόγω των ανώµαλων καιρικών συνθηκών. Όπως µετέδωσε το ιταλικό κρατικό κανάλι Rai 1, η µείωση αυτή έχει ως αποτέλεσµα την σηµαντική άνοδο των τιµών παραγωγού στα 4,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο.

Καταστροφική µπορεί να χαρακτηριστεί η χρονιά και για τους Γάλλους ελαιοπαραγωγούς εξαιτίας κυρίως του δάκου, µε απώλειες που θυµίζουν αυτές που έπληξαν την καλλιέργεια το 1956. Μάλιστα, η γαλλική παραγωγή αναµένεται στους 2.000 τόνους, 50% και πλέον µειωµένη από µία καλή χρονιά που διαµορφώνεται στους 4.500 τόνους.
---------------------------------
Πηγή:  report24.gr
---------------------------------