Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

«Ανοίγουν μονοπάτια», για 3 εκατ. πεζοπόρους, που θα συνδέσουν Λακωνία και Αρκαδία!

“ Περιπατητικός-πεζοπορικός τουρισμός: Προοπτικές και σχεδιασμός πεζοπορίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών στο δήμο Σπάρτης ”

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Μεγαλόπολης βρέθηκε ο Πρόεδρος της επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Σπάρτης κ. Χρήστος Αλεξάκος. Στην εκδήλωση με τίτλο «Μονοπάτια του δήμου Μεγαλόπολης και νέοι Μεγαλοπολίτες στην Αλσατία» που διοργάνωσε το Σωματείο του «Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και παρακολούθησε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσης Παπαδόπουλος, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του περιπατητικού-πεζοπορικού  τουρισμού στο δήμο Μεγαλόπολης αλλά και του Νομού Αρκαδίας γενικότερα.

Στη συνέχεια ο κ. Αλεξάκος, είχε 3-ωρη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Σωματείου «Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς» κ. Φώτη Ζώη, τον κ. Ιωάννη Λαγό, συντονιστή πιστοποίησης του μονοπατιού του Μαίναλου, την Αλσατή κ. Μισέλ Λεωνιδοπούλου, Προέδρου του «Συλλόγου Αλσατών Ελλάδος» καθώς και τον ενεργό πολίτη, πεζοπόρο και σύνδεσμο επαφής, ιατρό κ. Ιωάννη Σερβέ.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας εξετάστηκαν εξαιρετικής συνεργασίας θέματα όπως η χαρτογράφηση των πεζοπορικών διαδρομών που συνδέουν Ταΰγετο, Πάρνωνα και Ευρώτα με παράλληλη αξιοποίηση των σημείων πολιτιστικού, αρχαιολογικού, θρησκευτικού και γενικότερου οικοτουριστικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα κριτήρια πιστοποίησης των μονοπατιών όπως αυτά καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων ή οποία απαρτίζεται ¬από 55 οργανισμούς πεζοπόρων σε 35 ευρωπαϊκά κράτη και αριθμεί 3 εκατομμύρια μέλη που «διψούν» για δράση σε πιστοποιημένες και μόνο περιοχές. Η σημασία της πιστοποίησης είναι τεράστια, γιατί εκτός από τον υπέρογκο αριθμό των δυνητικών επισκεπτών-πεζοπόρων, παρέχεται η δυνατότητα για απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Βρυξελών.

Τα οικονομικά οφέλη από την ευόδωση της προσπάθειας θα αποφέρουν, ετησίως, στην τοπική κοινωνία περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, 10.000 επισκέπτες και 70.000 ανθρωποημέρες, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς.
Ο κ. Αλεξάκος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος τόσο από το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που είχε όσο και από τις προοπτικές που αναπτύσσονται στην ενότητα του περιπατητικού τουρισμού. Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Σπάρτης, στο δημόσιο λόγο του περί τουρισμού έχει καταστήσει σαφές ότι ο βασικός άξονας κίνησης της τουριστικής ανάπτυξης στο δήμο Σπάρτης είναι ο εναλλακτικός τουρισμός στον οποίο εντάσσονται εκτός του περιπατητικού-πεζοπορικού, όπου η Λακωνία διακρίνεται, και ο πολιτιστικός, θρησκευτικός, οικοτουριστικός, αθλητικός, εκπαιδευτικός κ.α.

Το επόμενο βήμα αφορά την άμεση και αναλυτική ενημέρωση του δημάρχου κ. Βαλιώτη για τα αποτελέσματα της συνεργασίας.
-------------------------------
Πηγή: notospress.gr
-------------------------------