Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Φανταστείτε 10.000 ή 20.000 νέες επενδύσεις!

Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους εξεύρεσης κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ανεργία και να αρχίσει να δουλεύει και πάλι η μηχανή της Οικονομίας. Επίσης, είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε πίσω τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά που εγκατέλειψαν την χώρα για να βρουν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό!

Μία χώρα που δεν επενδύει στους νέους ανθρώπους είναι καταδικασμένη να χαθεί. Εμείς όχι μόνο δεν επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια στα νέα παιδιά, αλλά τους διώξαμε από την χώρα. Τι να έκαναν σε μία Ελλάδα που οι μόνες επενδύσεις ήταν σε σουβλατζίδικα και καφενεία;

Οι συνταγές του παρελθόντος δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης. Ας πούμε ότι η κυβέρνηση έβρισκε έναν τρόπο και διοχέτευε ρευστότητα στην αγορά για να αυξηθεί η κατανάλωση. Δεν καταλαβαίνουμε πως  αυτό θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία. Θα βοηθούσε τους κατασκευαστές προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά όχι την ελληνική οικονομία. Επίσης, δεν βλέπουμε πως θα μπορούσε να υπάρξει πραγματικό όφελος αν το δημόσιο προσλάβανε νέους υπαλλήλους για να σκάβουν λάκκους.

Χρειάζονται, λοιπόν, νέες καινοτόμες ιδέες. Να δοκιμαστούν δρόμοι που δεν έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν. Να είμαστε ανοικτοί σε καινούργια πράγματα και να τολμάμε να κοιτάζουμε κατάματα το μέλλον.

Κατά την άποψή μας η χώρα αυτή πρέπει μία φορά στην ιστορία της να εμπιστευτεί τα παιδιά της, να επενδύσει  στην αξιοποίηση των νέων ανθρώπων. Να βρούμε τρόπους να χρηματοδοτήσουμε τις καλές επιχειρηματικές ιδέες. Να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την δημιουργία της νέας γενιάς των επιχειρηματιών. Δεν μιλάμε για επιδοτήσεις ή για δανεικά και αγύριστα. Αλλά για ένα ταμείο που θα δανείζει με ευνοϊκούς όρους σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα και θα προσπαθεί μέσα από αυτή την διαδικασία να βγάλει κέρδος για να μπορεί στην συνέχεια να χρηματοδοτήσει και άλλες  επιχειρηματικές προσπάθειες.

Το ερώτημα είναι που βρίσκει κανείς τα χρήματα. Διότι αυτές οι ενέργειες είναι ακριβές από την φύση τους. Εφόσον θέλει κάποιος να κάνει δουλειά και όχι απλά και μόνο να εκτελέσει ένα πείραμα. Είναι αμφίβολο αν η Ευρώπη θα ενδιαφερθεί. Έτσι, θα πρέπει να διερευνηθούν νέοι τρόποι. Όπως για παράδειγμα η έκδοση ομολόγων με εγγύηση ακίνητα στα νησιά μας ή δικαιώματα σε ορυκτά και υδρογονάνθρακες. Είναι ορισμένες ιδέες. Η κυβέρνηση διαθέτει ανθρώπους με μεγαλύτερη πείρα σε τέτοια θέματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν καλύτερες προτάσεις από αυτές.

Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει 10.000 ή 20.000 νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Με κανόνες, με πρόγραμμα, με διαφάνεια. Ξέρετε εσείς κάποιον καλύτερο τρόπο για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο;
---------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Θανάσης Μαυρίδης
---------------------------------------------