Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Με τη θαλαμηγό "Glaros" στα Κύθηρα...



Η φίλη μου η Έβελιν είναι άνθρωπος της περιπέτειας αλλά και του καλού κόσμου. Έτσι, πολύ χάρηκε όταν βρήκε κάποια ευκαιρία να πεταχτεί μέχρι τα Κύθηρα, στη μαρίνα της περιοχής Καψάλι, όπου ήταν αραγμένη από τις 15 Σεπτεμβρίου η θαλαμηγός «Glaros» του, γνωστού από την ενασχόλησή του με τις ναυτιλιακές –και όχι μόνο– επιχειρήσεις, Πάνου Λασκαρίδη. Όχι μόνο διότι ο κ. Λασκαρίδης –η οικογένεια του οποίου, ως γνωστόν, σχετίζεται με τα ιστορικά ξενοδοχεία του Συντάγματος Μεγάλη Βρεταννία και King George– είναι ένα από τα αξιοσέβαστα πρόσωπα της ναυτιλίας που διατηρεί χαμηλό προφίλ. Αλλά και διότι ο ίδιος διέθεσε την κομψή λευκή θαλαμηγό του «Glaros» υπέρ της νέας ενάλιας έρευνας για το ναυάγιο των Αντικυθήρων.


Ο λόγος, φυσικά, για την έρευνα που, με τη βοήθεια της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, έφερε στο φως νέα ευρήματα από το άτυχο εκείνο ρωμαϊκό πλοίο του 1ου π.Χ. αιώνα φορτωμένου με καλλιτεχνήματα, θησαυρούς, τεχνολογικά επιτεύγματα, την πολιτιστική και επιστημονική «προίκα» της αρχαίας Ελλάδας καθ’ οδόν προς την κατακτήτρια Ιταλία.

Δεν ήταν τυχαίο που ο Πάνος Λασκαρίδης διέθεσε το σκάφος του για την έρευνα, όπως μου εξήγησε η πληροφοριοδότρια. Ο γνωστός εφοπλιστής μαζί με τον αδελφό του, Θανάση, θεωρούνται άξιοι διάδοχοι του πατέρα τους, Κωνσταντίνου, που πάντρεψε τις σπουδές υδροβιολογίας και ιχθυολογίας με το κατεψυγμένο ψάρι και δημιούργησε σταδιακά μια αυτοκρατορία πλοίων μεταφοράς κατεψυγμένων αλιευμάτων. Παρότι δεν έχει καμία καταγωγή από τα Κύθηρα (είναι... στεριανός), έχει πολύ μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα και διατηρεί, μάλιστα, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογή έργων τέχνης με σχετικό θέμα.

Η φίλη μου, έτσι, ένιωσε πολύ περήφανη που το περασμένο Σάββατο, 4 Οκτωβρίου, περπάτησε (αφού έβγαλε τα παπούτσια της, όπως ήταν υποχρεωτικό για όλους) μαζί με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στα decks του «Glaros», στο πλαίσιο της παρουσίασης των στόχων της έρευνας αλλά και των ιδιαίτερων της χαρακτηριστικών. Είτε ως προσκεκλημένοι του ΟΤΕ και της Cosmote –χορηγοί τηλεπικοινωνιών της αποστολής–, είτε του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (πρόεδρος του οποίου είναι ο Πάνος Λασκαρίδης), είτε της Hublot, πολύ σημαντικοί άνθρωποι βρέθηκαν το περασμένο weekend στο νησί των Κυθήρων για να ενημερωθούν για το πιο σημαντικό και διάσημο ναυάγιο της αρχαιότητας, όπως ανέφερε ο Μπρένταν Φόλεϊ, αρχαιολόγος για το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασσαχουσέτης.

Περί ποίων ο λόγος; Μα, φυσικά, περί του ακαδημαϊκού Θεοδόση Τάσιου και της γυναίκας του, Ρέας Ιωαννίδου, του εκδότη της «Εστίας» και ερασιτέχνη αρχαιολόγου (ο οποίος, ωστόσο, όπως έμαθε η φίλη μας, έχει κάνει αρχαιολογικές ανακαλύψεις που θα ζήλευαν ακόμα και επαγγελματίες) Άδωνι Κύρου και της συζύγου του, Μαρίας, του δικηγόρου και καθηγητή Στρατή Στρατήγη και πολλών ακόμα προσκεκλημένων που βρέθηκαν στα Κύθηρα, ταξιδεύοντας με πτήση charter της Aegean, της οποίας η οικογένεια Λασκαρίδη είναι βασικός μέτοχος.   


«Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία», με διαβεβαίωσε η κολλητή μου, αφού πληροφορήθηκε περί των ερευνών και του ναυαγίου από ειδικούς, όπως την προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, τον επικεφαλής αρχαιολόγο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Θεοτόκη Θεοδούλου, και άλλους. «Εκεί ήταν, επίσης, ο Γιώργος Ονόπας, διευθυντής Δικτύου Πρόσβασης Σταθερής και Κινητής ΟΤΕ, η Πόλλυ Κατσούλη, υποδιευθύντρια Εξωτερικής Επικοινωνίας ΟΤΕ. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά. Οι χορηγοί τηλεπικοινωνιών της αποστολής, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τηλεπικοινωνιών και προβολής της έρευνας, έχουν εξοπλίσει το νησί με τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέας γενιάς. Οι υποδομές θα παραμείνουν στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής και μετά το τέλος της έρευνας».

Η φίλη μου ήξερε να μου πει πως, εκτός από τον Πάνο Λασκαρίδη, ένας άλλος εύρωστος Έλληνας επιχειρηματίας που ασχολείται με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, έθεσε το ελικόπτερό του στη διάθεση των ερευνών για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, μια πραγματικά πολύτιμη συνδρομή. «Δυστυχώς, όμως, ο κακός καιρός δεν επέτρεψε τη συνέχιση των ερευνών σ’ αυτήν τη φάση τουλάχιστον», με πληροφόρησε η φίλη μου. «Την περασμένη Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου, η αποστολή αναχώρησε με σκοπό να επανέλθει μετά την άνοιξη, καιρού επιτρέποντος, και με περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό της».
-------------------------------------
Πηγή: capital.gr
-------------------------------------