Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Σταματούν οι έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Οι κακές καιρικές προγνώσεις βάζουν τέλος στη νέα ενάλια ανασκαφή του θρυλικού ναυαγίου. Αύριο, Τετάρτη, αναχωρούν από τα Κύθηρα τα μέλη της αποστολής.

Αύριο, Τετάρτη, αναχωρούν από τα Κύθηρα τα μέλη της αποστολής έχοντας στις «αποσκευές» τους πολύτιμη εμπειρία.  Οι κακές καιρικές συνθήκες βάζουν τέλος στη νέα ενάλια ανασκαφή του θρυλικού ναυαγίου. Θα συνεχίσουν μετά την άνοιξη.

Ο κακός καιρός βάζει τέρμα στη νέα ενάλια έρευνα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων που με τη βοήθεια της πλέον προηγμένης τεχνολογίας ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Δυστυχώς, όμως, οι κακές καιρικές προγνώσεις αναγκάζουν τα μέλη της αποστολής να αποχωρήσουν από τα Αντικύθηρα σ’ αυτή τη χρονική φάση έχοντας, όμως, στις «αποσκευές» τους πολύτιμη εμπειρία για να συνεχιστεί η έρευνα μετά την άνοιξη με τους καλύτερους οιωνούς.



«Η επιχείρηση μέχρι τώρα πήγε πάρα πολύ καλά και το μέλλον προμηνύεται θετικό», είπε στο TheTOC o φυσικός Γιάννης Μπιτσάκης, από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Ο κ. Μπιτσάκης μας επιβεβαίωσε από τα Αντικύθηρα ότι σήμερα – που ο καιρός ήταν σχετικά καλός – «βούτηξε» για πρώτη φορά η στολή Exosuit «και πήγε πολύ καλά». Παρά ταύτα, όμως, όπως μας είπε «δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί η έρευνα λόγω της πολύ κακής πρόγνωσης του καιρού».

Η αποστολή αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, από τα Κύθηρα

Η αποστολή αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, από τα Κύθηρα με σκοπό να επιστρέψει μετά την άνοιξη και οπωσδήποτε … με τις ευλογίες του καιρού. «Η νέα επιχείρηση της νέας ενάλιας έρευνας πήγε πάρα πολύ καλά. ΄Ολα όσα έγιναν μέχρι τώρα ήταν εν πολλοίς η δοκιμαστική φάση για τη συνέχεια», μας είπε ο κ. Μπιτσάκης. «΄Εχει γίνει όλη η τεχνική προετοιμασία με τις τεχνικές καταδύσεις και βοηθούν πάρα πολύ για τη συνέχεια της επιχείρησης».



Ποιο θα είναι, άραγε, το πρώτο μέλημα της αποστολής στο μεσοδιάστημα μέχρι και ξεκινήσουν και πάλι οι έρευνες; «Να βρούμε … χρήματα. Κοστίζει πάρα πολύ αυτή η επιχείρηση», είναι η απάντηση του κ. Μπιτσάκη.

Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στη νέα έρευνα θα ανακοινωθούν – και επισήμως – από το υπουργείο Πολιτισμού κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα.
--------------------------------------------------
Πηγή:  thetoc.gr-Κατερίνα Λυμπεροπούλου
--------------------------------------------------