Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Απειλεί να κλείσει ιδιωτικά ΙΕΚ ο υπουργός Παιδείας

Με κλείσιμο απειλεί από αύριο ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος όσα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (κυρίως ΙΕΚ) δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι χθες, 15 Οκτωβρίου, που έληξε η σχετική προθεσμία. Μάλιστα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου μιλούσε επί του νομοσχεδίου για την έρευνα, κατέθεσε σχετική λίστα με 20 ΙΕΚ, παρότι, όπως επισήμανε ο ίδιος, ορισμένα από αυτά έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές των ΙΕΚ που θα κλείσουν θα διοχετευτούν δωρεάν στα δημόσια ΙΕΚ, όπως έγινε και με τους φοιτητές του κολλεγίου που ήδη έκλεισε. «Τους είχαμε προειδοποιήσει. Είχαμε προειδοποιήσει και τους γονείς. Είχαμε πει προσέξτε που δίνετε τα λεφτά σας. 

Επειδή μπορεί να τύχει να φωτογραφηθούμε με ανθρώπους του χώρου, οι παλαιοί Υπουργοί το έχουν κάνει, πλέον ξέρουμε ότι αυτοί που θα είναι κοντά μας δεν θα ελέγχονται για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ή για υποθέσεις που αφορούν την δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Είμαστε φίλοι της μεταλυκειακής μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιωτικής και δημόσιας.
Γιατί το λέμε αυτό; Για παράδειγμα υπάρχει ένα κολλέγιο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει 500 Βαλκάνιους φοιτητές και λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Αυτό είναι θετικό. Εμείς κλείσαμε ένα κολλέγιο πριν από 15 ημέρες και ελέγξαμε αν πράγματι έχει κλείσει. Είχαμε προειδοποιήσει ότι έχουμε ένα κατάλογο με αυτούς που χρωστούν στο ΙΚΑ και δεν έχουν ρυθμίσει οφειλές τους. Δεν ίδρωσε το αυτί τους.

Μετά από 15 ημέρες ο κ. Στύλιος έστειλε επιστολές, στον καθένα ξεχωριστά και μπήκε προθεσμία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι χθες. Έχω τα ονόματά αυτών που δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους. Έχω και τα ονόματα τριών που ρύθμισαν τις οφειλές τους. Είναι αμφιλεγόμενο, όμως αν μπορούν, να το κάνουν όπως γινόταν παλαιότερα. Δεν μπορεί να λειτουργεί ο καθένας με τον τρόπο που θέλει. Ανακοινώνουμε σήμερα ότι παρά το γεγονός ότι αφορά γνωστές επιχειρήσεις από αύριο διαμορφώνουμε τις πράξεις για το κλείσιμό τους».

Η Proslipsis διαθέτει τον κατάλογο των 20 ΙΕΚ που απειλούνται με κλείσιμο αλλά δεν τον ανακοινώνει για να μην προκαλέσει αναστάτωση, καθώς δεν είναι γνωστό ποιά από αυτά τελικά θα κλείσουν.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας δήλωσε αποφασισμένος να μην επιτρέψει την λειτουργία των κολεγίων εκείνων που δεν πληρούν τους κανόνες ως προς τις κτηριακές εγκαταστάσεις τους. Έκτοτε ουδέν.
---------------------------
Πηγή: Proslipsis.gr
---------------------------